5 Септември, 2024 11:20 9 885 49

1 000 души са необходими за въвеждане в експлоатация на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • експлоатация

В изпълнение на дейностите са включени както експерти от експлоатиращи организации като АЕЦ "Козлодуй", Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", така и специалисти от Министерството на енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране, Министерството на образованието и науката, научни институти, учебни заведения и др

1 000 души са необходими за въвеждане в експлоатация на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" - 1

Хиляда души са необходими за въвеждане в експлоатация и последваща работа на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи за БТА Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), като допълни, че още толкова ще са нужни и за стартирането и работата на Осми реактор.

По думите на Бачийски от известно време българските институции работят по Национална стратегия за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера, като регулярно се провеждат работни срещи. В изпълнение на дейностите са включени както експерти от експлоатиращи организации като АЕЦ "Козлодуй", Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", така и специалисти от Министерството на енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране, Министерството на образованието и науката, научни институти, учебни заведения и др.

Бачийски посочи, че по време на изграждането на новите мощности ще се ползват десетки хиляди строители, монтажници и др. специалисти. Според него те няма да са толкова, колкото са били нужни преди години за изграждането на блоковете с реактори ВВЕР 1000 в АЕЦ "Козлодуй", защото технологията AP 1000, която се очаква да бъде използвана при Седми и Осми блок, е модулна и с улеснен монтаж.

Той информира също така, че преди дни Агенцията за ядрено регулиране е обявила пазарна консултация за възможност за сключване на договор с организация за техническа поддръжка за консултиране на регулаторните решения, които ще бъдат взети в процеса на регулаторен преглед на проекта и надзор при производството на оборудване и подготвителните строителни дейности на блок Седми на АЕЦ "Козлодуй".

"Искаме помощ за част от документите, които ще бъдат представени за одобряване на техническия проект, както и в следващите етапи по лицензирането на Седми блок. Ще ни трябва регулиращо ръководство, съобразено със законодателството", каза за БТА Цанко Бачийски.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не може

    20 2 Отговор
    ли 999 ?
  • 2 Винкело

    50 4 Отговор
    Въвеждане в екплоатация на Седми реактор? Ма те вече построиха ли го?

    Коментиран от #3

  • 3 честен ционист

    44 5 Отговор

    До коментар #2 от "Винкело":

    Те може и да не са го построили, обаче заплатите си вървят месец за месец, та се търсят калинки за назначаване при това с конкурс. Също както и заплатите на виртуалните пилоти на F-16. Показаха там някакъв пацан за пред камерите с празен поглед (биеше ми на украинче) и до там..

    Коментиран от #45

  • 4 Сталин

    55 3 Отговор
    И къде ще се загробват ядрените отпадъци ,след като американците не ги искат ,а Русия вече не иска да има нищо общо с цървулите,

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #26

  • 5 там им е мястото

    36 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    В народното събрания.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Тия 1000 души какво мислиш ще правят? Разтоварване на ядрени отпадъци на цял ЕС и САЩ и загробване до къщурата на г-н Козлодия.
  • 8 Клети объркани копейки

    10 40 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Русия много и се иска, но освен африканци и талибани, никой не иска да има нищо общо с Zомби opkи !!!

    Коментиран от #29, #44

  • 9 Братушки!

    43 7 Отговор
    Благодарение на Русия, имам централа на която разчитаме в момента!
  • 10 Слава на украинските ни братя 🔱🇧🇬🇺🇦

    11 39 Отговор
    Украинските ни братя ще ни пратят специалисти - там са най добрите. Те изградиха всички ядрени комплекси на СССР.

    Коментиран от #21

  • 11 стига

    35 4 Отговор
    бате. като гледам че вече едни плочки не можем да наредим като хората - хваща ме страх да строим блокове в ядрена централа... за бога братя недейте, на студено се стои, ама под ядрен дъжд не се живее
  • 12 Бачо

    28 5 Отговор
    "технологията AP 1000, която се очаква да бъде използвана при Седми и Осми блок, е модулна и с ,,"/улеснен монтаж." И къде е проблема, хващате 1000 цига.нчета и монтирате,и без това те основно правят и пътищата и тротоарите и ремонти по сгради,поне като пуснете новите реактори ще правим залози след колко време слънцето ще изгрее от север
  • 13 ТаУмВзе

    31 8 Отговор
    1000 требват а! Ликвидираха Образованието, са се Търсят оператори на Ядрени Реактори а. Тва да не ти е Кръчма бре! Целта е да краварчето да сготви 2ри Чернобил и да Обвини Русия! Както добре знаем, сме Приключили Вчера!
  • 14 Пешо Кюстендилецо

    10 1 Отговор
    Ииии, те там заплатите че са големи, чех да одим че карам цимент, тугли, вар, ама нема кой да ми рани кокошките у Жабокрът, има да крекат, да кретат.
  • 15 Kaлпазанин

    16 2 Отговор
    Аз вече взех да се обърквам с нашите ли са на укрите ли ,имаме ли нямаме ли реактори ,едно ни ги спряха теглиха заеми други да правят ,трети подарихме на укрите без никой да ми пита все едно вземаш бонбонки на заем ,ама някой друг ти ги раздава на който си иска ,пак ние трябва да ги връщаме
  • 16 ..,..

    20 1 Отговор
    Да ходят депутатите, мутрите нали са много умни.
  • 17 незнайко

    21 2 Отговор
    ( технологията AP 1000, която се очаква да бъде използвана при Седми и Осми блок, е модулна и с улеснен монтаж. )
    На кого е тази технология ? Цял свят не ползва такова строителство ! Ние ли сме най ГЛУПАВИ ? Явно ДА щом ни принуждават да сложим реактори на УЕСТИНХАУС !

    Коментиран от #19

  • 18 Българин

    16 3 Отговор
    Сори майкъл всички емигрирахме вече 😉
  • 19 Знайко

    7 24 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    САЩ експлоатират 97 ядрени реактора, а русийката ти само 37. Кой повече знае за ядрената енергетика мислиш. Хайде стига популизъм. Къде не гасне никога тока и къде е събитие като дойде?
  • 20 сега ясно ли ви е

    15 2 Отговор
    Сега ясно ли ви е, защо Турция купува десетки години ток от България?
  • 21 Гробар

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Слава на украинските ни братя 🔱🇧🇬🇺🇦":

    Хаха. Украинските ти братя най-много да ти пратят оборска тор.
  • 22 Българин 🇧🇬

    22 5 Отговор
    По-добре кажете как в момента щатско-турските подлоги от ГЕРБ , ДПС и ПоДмяната убиват енергийната ни независимост , като дават АЕЦ Белене на украинската хунта !
  • 23 Мафиотската Д-ва

    14 2 Отговор
    Няяма да ги намерят 1 000-та.Къде ги квалицифицирани кадри...Прогониха ги мутрите на Бойко.А и това си е чиста пропаганда в стил комунистически лакардии. Продължават по купените от мафията БНТ, БТВ, НОВА да лъжат и манипулират.
    Време е да пуснат и видеото на Прокофиев, който казва колко хиляди работни места ще осигури, когато унищожи и отрови продородните ни земи, като видите ли нацвъкал стотици 290 метрови генератори.

    Коментиран от #42

  • 24 Грантаджиев соросоид

    11 0 Отговор
    Няма проблем - ще намерим наши хора - на квотен принцип, ще сложим от ГЕРБ, от ППДБ, от БСП 1 и 2, от ДПС 1 и 2, всички наши хора от сега ще назначим. Пък кат стане реактора ще му мислим, важното е заплата и стаж да вървят.
  • 25 Бай Ганьо

    18 1 Отговор
    Подаряваме платена и доставена централа, чието построяване умишлено се саботира години наред, че да строим тепърва реактор на шесторна цена дето я стане, я не.
    Изтървахме питомното да гоним дивото.
    И всичкото това заради геополитически игрички, в които ние сме само безгласни пионки, които първи ще бъдат пожертвани.
  • 26 Горбачовче

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    кога русия е взела ядрени отпадъци?

    Коментиран от #27

  • 27 Грантаджиев соросоид

    19 2 Отговор

    До коментар #26 от "Горбачовче":

    Ти въобще наясно ли си как работеше АЕЦ Козлодуй досега? Имахме договор за вземане и складиране на отработеното ядрено гориво. И руснаците си вземаха ядрените отпадъци. Сега седят на площадката, защото нямаме хранилище за тях. Уестингхаус ни продаде чешко гориво на петорна цена, отработеното гориво си е наш проблем. Още при първото зареждане прецакаха парогенератора на блок 6. Резервни части нямаме, щот Росатом се правим, че го няма.
    От тъпотия накрая сами ще си направим бела, след като години наред АЕЦ Козлодуй беше най-безопасната АЕЦ в света и отговаряше на всички стандарти за безопасност.

    Коментиран от #28

  • 28 имахме договор

    4 8 Отговор

    До коментар #27 от "Грантаджиев соросоид":

    Ама този договор изтече преди 20 години. От тогава нищо не взема.

    Коментиран от #30

  • 29 Клети объркани атлантичета

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Клети объркани копейки":

    Да не вземете да се изнесете на Венера шот не щете да сте на една планета с руснаците? Душички стресирани.
  • 30 Грантаджиев соросоид

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "имахме договор":

    Кой договор? Ти си мислиш, че е само един и само за едно нещо? Сам се издаваш колко ти е непозната материята. И договорите се подновяват. Само че ние не го правим. Никой не ни спира, освен слагачеството на политиците ни пред посолствоТО. Там няма никой с нужните познания по ядрена енергетика. Експертите отдавна предупреждават да се не правят експерименти, това не е играчка, а скъпоструващо съоръжение от национално стратегическо значение и с експлоатационен срок над 50 години. Не е лъжица за устата на политици еднодневки.

    Коментиран от #33

  • 31 Китай

    9 1 Отговор
    строи 2 реактора на Уестинг за 20 години, последва забавяне, след което смениха почти всички части на реактора, за да тръгне, отне им 25 години. И разбира се в пъти по-скъп. Около десет години ще останем без АЕЦ. Важното е, днес подаряват на Украйна и оборудването. Отделно по настоящи цени 2 реактора на Уестинг са 120 милиарда лева вместо завършването на Белене за 16 милиарда лева, с доставено оборудване, реактори, лицез площадка, прибиране на ОЯГ. 50% златна акция за България. Без заеми, изплащане проект от бъдещи продажби ток. Оферта Уестинг, 120 милиарда лева 2 реактора. Заем сащ банка с лихви. 30% собственост България. Допълнително България си изгражда Ядрено хранилище, пари за лицинз площадка, без прибиране ОЯГ. ОЯГ на САЩ с по-ниско КПД и по-високи цени. Без таван на цени, неустойки при забавяне, без конкурси. Изобщо не се знае дали ще се построи това нещо. Но някои българи са лапнали огромни комисионни, вероятно, поне от заема.

    Коментиран от #32

  • 32 интересно

    1 8 Отговор

    До коментар #31 от "Китай":

    Сам ли измисли толкова простотии?

    Коментиран от #36

  • 33 за оня същия договор говоря

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Грантаджиев соросоид":

    За който блещиш простотии. За онзи договор заради който баржата доставяща свежото гориво до Козлодуй караше отработеното в другата посока. После спря да го кара и започна да докарва само касети със свежо гориво. Откакто се разсмърдя работата с изхвърлените ядрени отпадъци в езерата по Сибир, руснаците спряха да ги прибират.

    Коментиран от #37

  • 34 5-ти

    7 0 Отговор
    блок е със САЩ гориво, което е неподходящо за реактора, и амортизира по-бързо животът му. А 6-ти блок има течове от уплътнения, които трябва да се сменят в парогенератор, но са под ъгъл на неудобно място, само руски специалисти могат да го сменят. Не се знае дали няма да е по-изгодно да се купи нов парогенератор. Което значи изключване на 6-ти блок. Отделно един нов парогенератор е готов поне след 2-3, 5 години, ако няма други поръчки преди нас. 5 и 6 блок работят под капацитета си. Добре ни уредиха САЩ, оставаме без АЕЦ няколко години, а може и да се простим с ядрената енергетика. Ще внасяме ток от Турция. А Василев изключва и държавна ТЕЦ2. Сега май работи, зеелените квоти на Василев вдигнаха цената със 150%. Негодниците подариха 2 чисто нови реактора Белене, сега и оборудването, че и лиценз имахме, но ГЕРБ го бави, за да изтече.
  • 35 Митко

    4 0 Отговор
    Да вземат да назначат Вальо, той е високо ерудиран специалист
  • 36 Бай Ганьо

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "интересно":

    Не е простотия. Уестингхаус са ядрен рекетьор за бананови държави като нашата. Нищо не са построили и въвели в експлоатация за 20 години. Преди нас си правиха експерименти с украинските АЕЦ и предизвикаха серии аварии. За цените не говорим - там сме вътре за години напред, без да получим нищо насреща.
  • 37 Грантаджиев соросоид

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "за оня същия договор говоря":

    Договорът за извозване на отработеното гориво с Росатом изтича през 2030 година. Айде кажи от коя година седят касетите с отработено гориво в Козлодуй?
  • 38 В САЩ

    5 1 Отговор
    Същите реактори на Уестинг имат огромни проблеми, спират ги, пускат ги, спират ги, пускат ги. Китай също има проблеми с тях. Британия отказа технологията. Още няколко държави, също. Какво стана с ф16, пристигнаха ли? Обучихме пилотите, самолетите ги няма. Не че са ни притрябвали, защото трябват писти, оборудване, гориво, боеприпаси. Още милиарди набутване. Българите плащат. Консумативите и поддръжката в бъдеще ще излязат по-скъпи от самолетите. Там е галямата печалба.

    Коментиран от #40

  • 39 Изтича 2030

    6 0 Отговор
    Защото не е подновен договорът. И за да лапнат още парички съхраняваха безобразно ОЯГ. Имаше някаква случка с един от шефовете на Козлодуй по този повод. Не Русия е виновна, а нашите некомпетентни, алчни и корумпирани политици. Не може АЕЦ да е политическо решение, и химици, художници, поети да стават шефове на АЕЦ. Всички правителства са виновни за провалите на АЕЦ. Още Костов реактори Шкода, Станишев 2009, Борисов и сега ПП, ДБ, СДС, ДПС, ГЕРБ. Те са на печалба ще им купуваме скъпият ток от частни ВЕЦ-ове, оставиха един милион българи без вода, фото и перки.

    Коментиран от #41

  • 40 Чернобил

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "В САЩ":

    Е друго си е руските. Пускаш веднъж и няма спиране дори и да искаш. Дори и след като направят "бууум" пак не мож ги спря🤣🤣🤣

    Коментиран от #43

  • 41 Грантаджиев соросоид

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Изтича 2030":

    Всички, които изброи са за урановите мини!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Ганьо

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Чернобил":

    Нещо да кажеш за Фукушима?
  • 44 Клетото безполово

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Клети объркани копейки":

    Се опитва да ръси мозък .
    Ко си бе , ма, то , те , едно нищо си .
    Паразит .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ники

    1 0 Отговор
    Къде мие писанието?Нали няма цензура?!Мизерна работа,тъжна и гнусна.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Канас о Биги

    0 0 Отговор
    Ще ги намерим,какъв е проблема,сега като напуснат от Марица Изток експертите тамън!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове