6 Септември, 2024 16:18, обновена 6 Септември, 2024 18:05 1 629 27

УниБИТ събра българи и испанци на празник за 200 г. Рибен буквар в Барселона

  • илияна йотова-
  • съединение

Всички днес сме единни в убедеността в силата на образованието и културата, на паметта, от която черпим сили, самочувствие и вдъхновение

УниБИТ събра българи и испанци на празник за 200 г. Рибен буквар в Барселона - 1

„Рибният буквар“ на д-р Петър Берон е един от скъпоценните камъни, които блестят в българската история, едно от събитията, които ни съхраниха през вековете и благодарение на тях съществуваме като народ и нация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Барселона на откриването на събития, посветени на 200-годишнината на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон – кръгла маса и изложба „Непознатият „Рибен буквар“, съобщиха от Президентството на Република България.

Събитията са организирани от Университета по библиотекознание и информационни технологии, с подкрепата на Министерство на културата, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, генералното консулство на България в Барселона и Асоциацията на българите в Барселона „Св. Георги“. Кралският артистичен кръг в Барселона е домакин на проявите. Сред изтъкнатите творци, носители на най-високото отличие на Кралския артистичен кръг, е българският скулптор Вежди Рашидов.

„Който има наука, не изпадва никога“ – с един от съветите в „Рибния буквар“ вицепрезидентът поздрави участниците и присъстващите на събитията. „В тези думи има истина, мъдрост и светлина. Единственият път, който ни води напред, е пътят на знанието. Българският народ е роден от буквите, от книжнината, от познанието, духовността и културата. Две тежки робства изтриваха за дълго България от картата на света. И тогава българите кътаха не злато и друго имане, за тях скъпоценност бяха книгите и знанието, затворено между кориците им. Знаеха силата на просветата и културата“, подчерта Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът изтъкна многообразието на труда на д-р Петър Берон и огромния принос на „Рибния буквар“ за българското образование и българската култура още в годините преди Освобождението и тласъка, който дава за тяхното развитие в рамките на европейската култура. „Да бъдеш първи, да поставиш основите, да начертаеш пътя не само за своите съвременници, а и за идните поколения – колко прозорливост, сила, амбиция и широк светоглед са необходими! Някой ще каже, че такава смелост е присъща на младостта. Вярно е, но не е достатъчно за това на 25 години да се превърнеш в човек, който прави революция, защото е убеден, че образованите хора строят не само своето бъдеще, но и бъдещето на България“, посочи Илияна Йотова. Тя подчерта, че издаването на първия български светски буквар поставя началото на новобългарската просвета, въвежда нов метод на обучение, прави прехода от духовните текстове в книгите към светското познание. „Рибният буквар“ е една от най-значимите книги на Българското възраждане – епохата, която предначерта пробуждането на един народ и възкръсването на една държава“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че светлият пример на д-р Петър Берон вдъхновява и днес за искрено родолюбие, а не патриотарство, за отдаденост на другите, за желание да развиваш не само себе си, но и другите.

„Д-р Петър Берон е един от българските будители, благодарение на които България разпростря своето културно влияние в цяла Европа. Думата будител много трудно се превежда на друг език, защото събира в себе си и просвещение, и образование, и патриотизъм, и посветеност на изконните човешки добродетели“, посочи вицепрезидентът.

„Благодаря, че споделяте с нас българската многовековна и богата култура“, заяви от своя страна президентът на Кралския артистичен кръг Жозеп Феликс Бенц и подчерта интензивните културни контакти между Испания и България. „Новата дума будител, която научих от вицепрезидента Йотова, е толкова необходима днес и всички трябва да я приемем за своя, за да подобрим днешния свят“, посочи Бенц. Вицепрезидентът подари на президента на Кралския артистичен кръг реплика фиала с изображение на ритон от Панагюрското съкровище. Жозеп Феликс Бенц покани Илияна Йотова да остави послание в над 100-годишната почетна книга на Кралския артистичен кръг, в която своите подписи са оставили редица испански крале и прочути хора на изкуството. „За мен е чест, че на една от най-важните дати в българската история в Барселона говорихме за древната българска култура и духовност и тяхното влияние в Европа и в света“, написа вицепрезидентът.

„Всички днес сме единни в убедеността в силата на образованието и културата, на паметта, от която черпим сили, самочувствие и вдъхновение. Сили и вдъхновение черпим и от паметния 6 септември 1885 г. Денят на Съединението на България е урок по достойнство, сила и мъдрост. 6 септември 1885 г. е силният пример в българската история за единение в мисли, чувства и дела. Тази дата живее в сърцето на всеки българин в България и чужбина. Духът на Съединението е в желанието ни да бъдем заедно, да правим още по-здрава стоманената нишка на българската памет, която ни свързва, заедно да градим България", с тези думи вицепрезидентът поздрави присъстващите по случай Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

По-късно Илияна Йотова ще отбележи празника заедно с българската общност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чума

    2 14 Отговор
    Илиана е от Сливница! Поклон! Нейният дядо и братята му спасиха България!
  • 9 Балкантурист

    13 1 Отговор
    Явно още не са го закрили. Днешната дестинации , Барселона
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пешо

    23 2 Отговор
    Ясно е отношението на българите към вицето, всички коментари са изтрити... Къде е свободата на словото? Да живее България. Честит празник българи! Гръм да ги удари всички, които работят срещу България, като тази и подобните и.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Уф,

    24 3 Отговор
    може ли поне на днешния празник да не ни навирате тази комунистическа матрона?
  • 15 Какво още ще.......

    11 2 Отговор
    Какво още ще....... Изсмучиш от пръстите си Моме?
  • 16 Последния Софиянец

    4 3 Отговор
    Великата Българска цивилизация е на 50 000 години и е майка на всички древни цивилизации след потопа в Черно море.
  • 17 хммм

    17 1 Отговор
    Тая пак си намери повод да се разходи до чужбина.
    Един голям и доста неприятен паразит, радващ се на огромна заплата и куп привилегии.
  • 18 Яяяяяяя

    13 0 Отговор
    Испанците много обичат да четат рибния буквар

    Коментиран от #25

  • 19 Демократ

    13 2 Отговор
    Позорната ченгеджийница УНИБИТ да не скверни светлите български умове !

    Коментиран от #27

  • 20 Аз съм веган

    13 0 Отговор
    Наистина прекрасно пътуване на държавни разноски. Надявам се делегацията да е била голяма и със семействата.
  • 21 факти

    7 0 Отговор
    Тези за съдбата на България

    Доклад, изнесен на конференцията „Проблеми на демографската политика в Европейския съюз“

    Йоханес ХАН



    Уважаеми дами и господа, колеги,

    Знам, че това, което ще изложа пред вас, ще засегне особено болезнено българските ни колеги, но ние няма как да си закрием очите пред действителността, такава, каквато е, ако искаме Европейският съюз да оцелее и да се радва на едно сигурно и стабилно бъдеще. Дълго търсих точното заглавие на този документ и най-накрая се спрях на “България след българите” като предупреждение, че ако не вземем необходимите мерки, не след дълго можем да се сблъскаме с подобен доклад, но вече със заглавие “Европа след европейците”.



    За какво става въпрос?

    Всички вие знаете, че наскоро приехме Република България за член на Европейския съюз, но малцина сте наясно, че нейното население се топи с огромна скорост. Във времена, когато усилено се говори за пренаселеността на света като цяло, за недостига от ресурси, необходими за задоволяването нуждите на човечеството, България представлява едно, меко казано, странно изключение. За съжаление това изключение се намира в границите на Европейския съюз и ние трябва много внимателно да изследваме демографските процеси, протичащи в тази държава, и да си направим необходимите изводи. Ще ви го кажа директно – до четиридесет години България ще изчезне, българите ще изчезнат като народ, и този процес е необратим. Ние не можем да го спрем, но можем да се поуч

    Коментиран от #22

  • 22 Галина Колева

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "факти":

    Много им се иска да изчезнем и последователно и тънко действат в тази насока.Само ,че ние ,Българите , с Божията помощ ще се въздигне като птицата Феникс.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Бог

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Галина Колева":

    Дава, но в кошара, не вкарва! Деца трябват , на България …. Не Ви питам вие колко деца сте родила! Властта проми мозъците на младите и ги лиши от много неща. Дълго е за обяснение!

    Коментиран от #26

  • 24 Панов

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Галина Колева":

    Така е ,но в чужди земи.
  • 25 Да ,да

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Яяяяяяя":

    Някои даже си мислят, че е е книга с рецепти за рибния ястия
  • 26 Моделът

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бог":

    Една, макс две деца, за да се “ нашарят” бе наложен от БКП . Липсата на жилища и достъп до средствата за производство, добавиха жар в огъня. Това продължи със заселвани на руснаци у нас и лъжата младите да правят кариера!? Кариерата е за наследниците на шумкарите!
  • 27 Папагал

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Демократ":

    Папагал. Папагал. Папагал. Той така повтаря това, което са му казали. Нормално, щото не мое да мисли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове