11 Септември, 2024 10:00 10 985 42

Влизат в сила нови правила за изкарване на шофьорска книжка

  • правила-
  • шофьорска книжка

Сред най-важните нови положения е въвеждането на ограничение колко пъти човек може да се яви на изпит

Влизат в сила нови правила за изкарване на шофьорска книжка - 1

Сериозни промени в обучението и провеждането на изпити за шофьори бяха обнародвани в Държавен вестник вчера. Част от тях, които засягат центровете за провеждане на такова обучение, влизат в сила след пет месеца. Тези, които засягат пряко кандидат-шофьорите, се въвеждат след три месеца, т.е. след 10 декември, пише "Сега".

Сред най-важните нови положения е въвеждането на ограничение колко пъти човек може да се яви на изпит. Сега на практика ограничения нямаше, а единственото условие е да се вземат допълнително часове преди повторното явяване, а ако междувременно са минали шест месеца - да се направи и нов вътрешен изпит, който обаче често е формалност. От декември условията ще са доста различни, а цената на неуспешния изпит - много по-солена.

Кандидатът ще има право да се яви на теоретичен изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от вписването му като завършил теоретично обучение в информационната система. Ако не успее да вземе успешно т.нар. листовки, ще може да се яви на нов изпит след преминаване на ново теоретично обучение. Напоследък често кандидатите се готвят сами за листовки, така че това изискване остава сравнително формално. Това обаче не може да се каже за новите изисквания към скъсаните на практическия изпит.

И тук се въвежда ограничение кандидатът да може да се яви на практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца, като срокът започва да тече от успешното полагане на теоретичния изпит или от вписването му в системата като завършил практическо обучение. При неявяване или неуспешно полагане на практически изпит в посочения срок кандидатът може да се яви на нов практически изпит след преминаване на ново практическо обучение, гласят новите правила. Това означава, че ако за четири опита човек не успее да вземе книжка, ще трябва на практика да плати отново цялата цена на курса, за да се яви за пети път.

Предложенията целят до теоретичен или практически изпит да се допускат подготвени кандидати, които са придобили необходимите знания, умения и поведение, изисквани за управление на моторно превозно средство, мотивираха проекта авторите му от министерството на транспорта. Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, започнали обучения до влизане в сила на настоящата наредба, се изпитват по досегашния ред, т.е. записаните в курсове до 10 декември няма да бъдат засегнати от промените.

Има и някои облекчения в изискванията към обучителните курсове. Отпадат вътрешните изпити с инструктора/центъра преди явяването на официалните. Дипломата няма да се представя при началото на курса, а при издаването на книжката. Сега кандидатът носеше копие от дипломата на инструктора си в началото на курса, а после и при издаването на книжката, което, според авторите на промените, излишно натоварва хората. При отнета книжка заради изчерпани точки няма да се представя удостоверение за психологическа годност при явяване на нов курс, а справката ще се извършва служебно.

Любопитна промяна има относно записите от практическите изпити. Сега те се пазят три месеца след изпита, а занапред срокът се удължава на две години. С предложението се цели при настъпване на пътнотранспортно произшествие с водач със стаж по-малко от 2 години да бъде осигурена възможност за преглед на видеозаписите от изпита на виновника за инцидента. Така комисията за служебно обследване на подобни произшествия ще може да набележи мерки за тяхното ограничаване, посочват вносителите.

Важна промяна има и за самите учебни центрове и инструктори. Документите, свързани с курса - учебен дневник, учебен картон и списък на кандидатите, ще трябва да се водят в електронна форма, но за целта първо ще трябва да се подобрят функционалностите на информационната система.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 4 Отговор
    Сега ще късат Ганчо като за световно само и само да цоцат по-солени такси. И без това шофьорските курсове в България са по-скоро любителски кръжоци. Съветвам младите шофьори да си завършат обучението в чужбина и после да им плеснат чуждите шофьорски книжки на катаджиите.
  • 2 Автопилот

    25 5 Отговор
    Наподобяват програмата за обучение на украински пилоти на изтребители. Резултатите ще бъдат същите.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 3 Отговор
    Ще има ли снимки на
    РОМ В УЧЕБЕН АВТОМОБИЛ❓❗🤔

    Коментиран от #4, #26, #38

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За един МАН ... ГАЛ питам

    Коментиран от #40

  • 5 Един шофьор

    20 5 Отговор
    През комунизма имаш право да се явиш само 5 пъти и ако не вземеш край , няма повече.

    Коментиран от #8, #10, #11, #20, #25

  • 6 Ами

    17 0 Отговор
    що не ги изпитват първо "теоретично", така да се каже, да видим какво са научили от теорията, пък после да ги гледат стига ли им акъла, да го прилагат в практиката.
  • 7 Тоо

    29 2 Отговор
    Самото протичане на курса е сбъркано ,навремето полигон ,извънградско шофиране докато се научи да държи пътя после градско нощно ,а сега тумба лумба и го вкарва в трфика и обучаващия се като гърмян заек стресиран уплашен незнае какво да прави.И всичко това е за пари
  • 8 Друг шофьор

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Един шофьор":

    Тогава две коли се срещаха рядко на пътя сега е рояк
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 2 Отговор
    Не знам какви изпити карате и какви книжки ви дават СЕГА,но вие излизате НЕПОДГОТВЕНИ на пътя!Поне 10пъти съм ви писал!!!При западна кола ,не може да въртите волана рязко,а това го правите редовно като си мислите ,че карате на компютърна симулация........един път колата ви от 70% ,пластмаса ще стане НЕУправляема и вие ще станете или убиец или донор на органи!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Помня

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Един шофьор":

    че преди да започна кормуването за С категория, първо се минаваше на психо тест, да ти изследват реакциите. В едни такива от пдч сглобени кабинки, се натискаха разни копчета и пе-да-ли, като ти подадат някъв сигнал (святкаха лампички, имаше някакви звуци). Ако не го изкараш, няма курс.

    Коментиран от #16, #17

  • 12 А за инструкторите,

    18 1 Отговор
    Неграмотни, защо няма завишени изисквания , а? Старите инструктори получаваха права, след двуседмичен курс, а сега с “ килийно”! Но самочуствие надменност на академици!
  • 13 кога ще проумеете

    11 1 Отговор
    не във изпитите са проблемите а след тях! ограничение на младите шофьори за мощност на колите и нощно шофиране изпитателни срокове след вземане на книжка за да я получиш за постоянно

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Карал курсове

    21 1 Отговор
    Като човек карал скоро курсове ще ви кажа - проблемът е, че по улиците карат като джuити без, да спазват правила. Изпреварват ме отдясно, засичат ме, всеки си паркира където си иска, предимства - няма, пешеходци скачат пред колата. Последно майка с количка буташе по улицата срещу мен щото тротоара й беше зает от паркирали. ЗАДЪЛЖЕН съм да карам с ограничението в града 50, което НИКОЙ не спазва. Мигачи не пускат, няма маркировки, дупки и най-вече НAГлu шофьори, които в чужбина карат като муxички, а тука стават великани Гaньoвци

    Коментиран от #21

  • 16 ще те просветля

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Помня":

    това си продължава и сега само дето не влизаш в кабинка
  • 17 Един шофьор

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Помня":

    Да така беше и един курс за шофьор беше 6 месеца, и нямаше толкова бързи коли, а сега корупция навсякъде.
  • 18 Петър

    6 2 Отговор
    Заглавие:
    "Влизат в сила нови правила за изкарване на шофьорска книжка".
    В новите правила няма нищо ново, във времената преди 1990 година правила за придобиване на СУМПС бяха същите каквито сега се опитват да промотират като нови.
  • 19 Знам ли

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "кога ще проумеете":

    Не съм сигурен, че младите шофьори са единствения проблем. Вчера гледах един чичак на поне 50тина с една Q6-ца как паркира като 18 годишна блондинка. Надали е взел книжка вчера.

    Коментиран от #24

  • 20 Хан Ауспух

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "Един шофьор":

    ако искаш комунизъм марш в рушистан или в Северна Корея
    или при червеите както yтpenkи като гарелоф и спрете да тревите въздуха Нека червеите се наядат и те

    Коментиран от #23, #27

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Карал курсове":

    За това се подготвяш така щото тези неща да не предизвикват гняв и реакции,а просто да се отчитат като практически препятствия!съвършенност има само по филмите и медиите......
  • 22 За всяка професия,

    3 0 Отговор
    За да се усвои , на средно ниво, е нужна практика! През соца имаше мантра, че шофьор се става, след 40 хиляди изминати километри! Инструкторската гилдия си осигури клиенти, с новите правила! И преди 50 години късаха пората съзнателно!
  • 23 Един шофьор

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хан Ауспух":

    НИКАДЕ НЕ СЪМ ПИСАЛ , ЧЕ ИСКАМ , пиша как беше , защото тогава карах курса.
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Знам ли":

    Кормуването не е само реакция!Кормуването е сложен мисловен процес в ,който участват същите участъци на мозъка като при сложна мисловна работа!Мога да ти кажа,че преди изпита вероятно паркирах по бързо и също толкова добре от колкото сега, но в никакъв случай тогава не бях по-добър шофьор от сега!
  • 25 Петър

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Един шофьор":

    Да, точно така беше във времената преди 1990 година, имах такъв познат, яви се 5 пъти и все го късаха, шестият път се яви с разрешение от министъра на транспорта и изкара СУМПС, иначе трябваше да се записва на нов курс.
  • 26 Изпитващият да носи

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    споделена наказателна отговорност за всяко ПТП предизвикано от сертифициран от него водач на МПС.
  • 27 Петър

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хан Ауспух":

    Виж само колко ти е акъла? Правилата които въвеждат сега (2024г.)за придобиване на СУМПС, бяха същите по времето на социализма. Мислете поне малко с тия глави, че инак лошо, ей!!!

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Изпита,

    6 0 Отговор
    Не дава ясна и точна представа, за знанията и уменията , на изпитвания! Моментно състояние и субективизма са много съществени! С новите правила пак става дума за пари…

    Коментиран от #31

  • 29 Не е вярно!

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Петър":

    През 1979 година бяха други! За запис , на изпита, невъзможни! Не повтаряй лъжи!

    Коментиран от #34

  • 30 Явно

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Петър":

    Си инструктор …
  • 31 То и за това,

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Изпита,":

    В индивидуалните спортове, имат право, на повече, от един опит!
  • 32 Намиращия

    1 5 Отговор
    Един авер има Американска книжка , дрифти си бмв-то късно вечер в околностите на града , и като го спрат и гледат като пръднали , ни книжка могат да вземат ни кола ....отказаха се и да го спират вече щото го научиха ,а и в балкана в 2 сутринта не пречи на никой
  • 33 Трагедия е,

    5 1 Отговор
    Едни незнаещи искат да ни уча цял живот! Други да ходиме на прегледи , дори когато се чуствами здрави! На държавни и общински служители, без да има нужда и насрещна престация, все не им стигат парите инструктори, таксиджии и те!
  • 34 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не е вярно!":

    През 1979 е нямало запис на изпита, но всеки кандидат за СУМПС имаше право да се яви на изпит пет пъти, ако го скъсат тия пет пъти има право на шести път с разрешение от министъра на транспорта, ако не вземи изпита и тогава, се записва за нов шофьорски курс, нещо което ще въведат сега, през 2024 година.

    Коментиран от #35

  • 35 И , същите

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Петър":

    Ли са? Не, категорично, Не! Ама ти сизнаеш и си баеш! Политик ли си?

    Коментиран от #36

  • 36 Петър

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "И , същите":

    Не съм политик, мразя ги.
  • 37 ВЪВЕДЕТЕ ПОЛИГОНА

    5 0 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! ПОВЕЧЕ КОРМИЛНИ ЧАСОВЕ , И НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ ЧАСА ЗА НОЩНО КОРМУВАНЕ НА ФАРОВЕ .
  • 38 Защо агитираш

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На етническа основа? Пример в така нареченото” прашно, училище, за средно образование са завършили много роми, сигани, които са сега над 70 години! Добри българи и данъкопладците, които не са като теб, Коман шисти и мошенали!

    Коментиран от #39, #42

  • 39 Прашнато

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Защо агитираш":

    Училище, е в гр. Радомир!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Триенето

    1 0 Отговор
    На комунистически неудобни коментари, не ви помага! Дори напротив! Но отговорност е ваша и да ваша и наследници ите сметка!
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Защо агитираш":

    Първо, това не е агитация ❗
    Второ, сам не схващаш, че тези 70 годишни са взели СУМПС по Татово време ❗ Я намери сегашните 18-30 годишни шафиорини на сни ка с учебен афтамабил ❗
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове