11 Септември, 2024 17:53 1 505 21

Атанас Славов: Ние сме в режим на свободно падане. И алтернативите стават всеки ден по-лоши

  • атанас славов-
  • режим на свободно падане-
  • алтернативи-
  • лошо

Големият въпрос е дали ВСС може да суспендира текст от Конституцията, след като и самият Конституционен съд не го е обявил за противоконституционен, и да рестартира процедурата от миналата година за избор на главен прокурор, все едно нищо не се е случило, коментира бившият правосъден министър  

Атанас Славов: Ние сме в режим на свободно падане. И алтернативите стават всеки ден по-лоши - 1
Снимка: БНТ

Големият въпрос е дали ВСС може да суспендира текст от Конституцията, след като и самият Конституционен съд не го е обявил за противоконституционен, и да рестартира процедурата от миналата година за избор на главен прокурор, все едно нищо не се е случило. Няма как! Конституцията е върховен закон и не може една процедура по обикновеното законодателство да суспендира конституционен текст.

Това каза пред БНР бившият министър на правосъдието Атанас Славов, юрист, специалист по конституционно право.

"Това, което е крайно притеснително от гледна точка и на правото, и на Конституцията, е активирането на Висшия съдебен съвет и рестартирането на процедурата за избор на нов главен прокурор, при положение, че имаме действащ конституционен текст, той не е отменен, макар да е текст от преходните и заключителни разпоредби на приетите промени в Конституцията - параграф 23-ти, който много ясно казва, че двете колегии - съдийската и прокурорската - не могат да изпълняват функциите си по избор на най-висшите ръководители в системата - главен прокурор, председател на ВКС и председател на ВАС, докато се избере нов Висш съдебен съвет, а по тогавашния текст на Конституцията - два нови съвета", обясни той.

"Не изключвам Борислав Сарафов първоначално да е имал планове да бъде избран за постоянен главен прокурор. Не знам какви са сега неговите кариерни планове", коментира още доц. Славов.
Ако искаме да сме правова държава, промените в Конституцията, в частта за съдебната власт, ще се случат, смята конституционалистът и припомни, че те са били подложени на сериозен международен анализ и мониторинг и докладите по тези промени са били позитивни:

"За съжаление сега не успяхме да ги защитим достатъчно пред Конституционния съд".
По думите на Славов е безспорно, че през изминалите години Делян Пеевски е изградил и разширил своето влияние в съдебната система - и в съда, и в прокуратурата, и в следствието:

"Има много сериозни подозрения за връзка с ръководството на Върховния административен съд, публично изразени и със съответните аргументи и мотиви".
В предаването "Нещо повече" Атанас Славов подчерта, че ПП-ДБ търси подкрепа за това да е един от мандатоносителите в следващия парламент, "за да може България да се управлява в интерес на българските граждани":

"В момента това правителство на споделената отговорност между Борисов и Пеевски виждаме как управлява страната - ние сме в режим на свободно падане. И алтернативите стават всеки ден по-лоши. От "Възраждане" заиграват с темата за "чуждестранните агенти" не за първи път. Води се активна пропаганда срещу различни български общности, поставят се учителите до стената със законодателни предложения от популистите. Това не може да продължава! Ние се борим за това България да има редовно управление след тези избори. Няма да е лесно, ще се налагат компромиси, това ясно трябва да се каже. Но ние, ако не осигурим редовно управление, избрано от парламента, ще стигнем до окончателна криза на парламентарната система на управление и до експериментиране с всякакви възможни алтернативи. Те не са нито позитивни, нито добри - дали ще се наричат президентско управление, полупрезидентско или някаква мека форма на авторитаризъм. Това е реалната заплаха, пред която сме изправени през следващите месеци и година".

Славов беше категоричен, че за да се преодолее кризата, трябва да се мине през по-продължително управление, избрано от Народното събрание:

"Трябва да възстановим нормалния режим на работа на институциите. Всички основни аспекти на публичното управление да могат да бъдат подновени и легитимирани през едно ново Народно събрание. Ако не успеем да направим това, опитът на държави от източната част на Европа е достатъчно показателен - демократичен срив и някаква форма на авторитарно управление".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами...

    6 1 Отговор
    Какво да се прави? Бавни сте.
  • 2 Красимир Петров

    13 1 Отговор
    Рядко мазен и про.тивен индивид
  • 3 Град Симитли

    12 1 Отговор
    ".... Това каза пред БНР бившият министър на правосъдието Атанас Славов, юрист, специалист по конституционно право...."
    ... Начо Кубето и РистоЧушката
    оср. ха конституцията!
  • 4 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Режимът е Дъното няма Дъно във Последна национална Катастрофа, без да сме Нация де!

    Коментиран от #6

  • 5 ха ха

    6 1 Отговор
    цялата държава е "параграф 22 "
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаУмВзе

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "трай си, професорче":

    Предатели на Кое бре палавник и ква нация те гони! ХАХАХА
  • 8 Майора

    6 1 Отговор
    Жалко Славов , самия ВКС потвърди че ВСС може да работи докато се конструктора нов такъв и ти и останалите противници на това да не знаете че се изпълнява решението без коментар!Стига стая мантра за Пеевски , а нома твоята коалиция не искаше овладяване на службите и цялата власт в страната? Значи за вас може , а като прибавим ала бала с машините , кеша и пудела с пачките , по нищо не се различавате от него!
  • 9 Абе, льохман

    5 0 Отговор
    нали ти, и твоите дружки с тротинетки, розови понита, и еднорози забъркахте, цялата тази помия, а? Не сме забравили.
  • 10 Кой

    1 0 Отговор
    е той убавец?
  • 11 Червената шапчица

    1 0 Отговор
    Защо ли, всеки път когато видя снимката на тази семпла (във всяко отношение) особа, в съзнанието ми изплува аналогия с празна тенекия от сирене, по която едно ромче тряска с алуминиев черпак?!
  • 12 Бай Иван - Циганина

    2 0 Отговор
    Какво значи "демократичен срив"?! Ако ще е сриване на случващото се от 1990 г. насам, то дано се срине час по-скоро!
  • 13 демократ

    3 0 Отговор
    Културен и високо образован си, но ЗАЩИТИ избора на ПДуловскаП /ще премълча русенския и прякор/ за КС.На всички образовани, културни, интелигентни Ти господине падна в очите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Като седите със СКРЙСТЕНИ Ръце .....

    0 0 Отговор
    Като седите със СКРЙСТЕНИ Ръце ..... Нещата нямя кяк да не се Влошават!
  • 16 Дали Правосъдната система е среща на

    0 0 Отговор
    Дали Правосъдната система е среща на Малоумието?
  • 17 О,чуден

    0 0 Отговор
    Иеее, Наско правото !Радвам се че е жив , ама по- добре да не се показва , пък и всичките му съратници от ПП ДБ и т.н. да се пенсионират независимо от възрастта!
  • 18 Да се Чуди човек .....

    0 0 Отговор
    Да се Чуди човек ..... Защо някой Някога Ви е плащал Заплата!
  • 19 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    А,именно,диктатура на шиши,ако приемем най-малкото общо кратно.Досегашния опит да се изтипоса една фасадна демокрация се провали,доверието в партиите ,в цялата тая прогнила система се изчерпи,търпението също,само че няма движение като алтернатива за България.
  • 20 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Духът е изпуснато от бутилката,силите на злото са във възход,в момента са в процес на реорганизация,пренареждане и скоро ще прекрачат всички формалности,които ги спъват,всякакво благоприличие ще зарежат и ще покажат истинския си грозен лик.
  • 21 Стефан

    1 0 Отговор
    Най-лошата алтернатива е да ни управляват аматьорите от ДБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол