11 Септември, 2024 19:53 2 771 32

Орлин Колев за казуса с ДПС: Законът е приложен точно както е трябвало и въпросът е решен

  • орлин колев-
  • дпс-
  • казус-
  • закон-
  • въпрос-
  • решение

„ВАС отсъжда за първия, подал заявление по право. И в предишни години е имало подобни казуси, но виждаме, че ЦИК не си е взела бележка", коментира още преподавателят по конституционно право

Орлин Колев за казуса с ДПС: Законът е приложен точно както е трябвало и въпросът е решен - 1
Снимка: NovaNews

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Вече няма юридически пречки пред партия с името ДПС – Ново начало да участва в изборите. Това заяви преподавателят по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет Орлин Колев в предаването „Още от деня“ по БНТ, цитиран от novini.bg.

„ЦИК следва да се съобрази и да впише ДПС – Ново начало. Хората около Доган не могат да оспорят това решение“, категоричен е експертът.

„Юридическата марка ДПС се държи от „Новото начало“. Оттук насетне всяка форма на участие на крилото на Джевдет Чакъров не може да е под марката ДПС, а като самостоятелно участие, в което не фигурира ДПС“, обясни юристът.
„Печатът и документите са реквизитите на една партия. Съдът обаче прецени, че са достатъчни мотивите на първоначалното заявление, за да впише ДПС – Новото начало. Тези реквизити са важни, но не се стигна до тяхното обсъждане“, заяви Орлин Колев.

„ВАС отсъжда за първия, подал заявление по право. И в предишни години е имало подобни казуси, но виждаме, че ЦИК не си е взела бележка. Часът, който ЦИК е определил по хронограмата е работното време, но ВАС казва, че ако заявлението е входирано в рамките на деня, следва да бъде уважено. ЦИК е следвало да приеме електронното заявление и е следвало да даде указание на заявителя да допълни документите“, обясни той.

„Винаги в един такъв спор ще има доволни и недоволни, следва обаче да разтоварим ЦИК от огромната отговорност и ВАС го направи. Беше свален политическият товар от ЦИК. Не беше необходимо да се създава такава суматоха. Законът е приложен точно както е трябвало и въпросът е решен“, смята експертът по конституционно право.

„Не считам, че е добра практика постоянно да се сменя изборното законодателство. Доверието в изборния процес винаги е страдало. Време е да погледнем към позитивното, градивното. Джентълменското споразумение е стъпка в тави посока. Повторението дава възможност да не се повторят грешките. Борисов каза нещо много правилно – той даде позитивното и градивното и ако не може така, да сменим технологията на изборите“, каза още Колев.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    78 8 Отговор
    Глупости!Законите се тълкуват както е изгодно на Мафията.А ако не им е изгодно ги променят.

    Коментиран от #11, #21

  • 2 АЙДЕ ГЪЧ

    63 5 Отговор
    Е КАКЪВ КОМЕНТАР ОЧАКВАТЕ ОТ .....ТОВА ШИШИ , ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА .......ДРУГОТО ШИШИ
  • 3 да де

    43 3 Отговор
    а за лютеницата "хорцето" как стои въпроса според закона ? май се съдят 35 години
  • 4 Наивник на средна възраст

    49 4 Отговор
    Кой закон не става ясно?Забавен ми е този цирк.И едните не харесвам,и другите.Забавно е и как ВАС чете закона....Можело и в извънработно време да се пусне по електронен път.Да но не.Посочено е от ЦИК,че документите почват да се приемат от 09,00 ч.. Ако ВАС беше безпристрастен,трябваше да укаже,да се приемат електронно пуснатите документи след посочения от ЦИК час и така до посочения от ЦИК финал като време..Иначе по електронен път можеше и няколко дена по-рано да ги пуснат.Чест и достойнство в тази система няма.... Пъчещият се по БНТ конституционист,че всичко е точно малко послъгва.Равният старт на всички искащи да се регистрират,който трябва да бъде гарантиран изисква да се съблюдава часът,от който започва приемането,а в този час и другото крило подава документи.Затова според мене ЦИК правилно регистрира и двата комплекта документи като внесени по едно и също време! Всичко друго показва пристрастеност на ВАС към определено лице - Д.П.Та както казва любимият ми златен император на Рим - Марк Аврелий: ако някой ме убеди,че не съм прав с радост ще променя мнението си.... Завладяната държава,при това от нашите - на гражданите,държавните служители и техните кукловоди отдавна е факт..... Този случаай само го потвърждава...
  • 5 Ломския

    37 4 Отговор
    и едните и другите турци ще се избиват взаимно и ще има много купени гласове защото всичкото ром ще гласува на 100левка
  • 6 нннн

    46 5 Отговор
    Първият по време... Що за глупост е това? Защо да не е първият по височина или по- тежкият? Значи, може да си престъпник, но ако изпревариш, пИчелиш...

    Коментиран от #7

  • 7 Наивник на средна възраст

    34 4 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    Практиката на съда касае възможността да се приемат документи по елетронен път.Тук ВАС си затваря очичките и при указано начало като ден и час на приемане на доументи дава по един несъмнено,вероятно противозаконен начин предимство на едната страна.Така се четат кодексите у нас - като Дяволът Евангелието и според интереса, вероятно чисто материален....

    Коментиран от #12

  • 8 ЖЕКО

    41 9 Отговор
    ЛОШОТО Е ЧЕ ТУРЦИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ КАТО БЪЛГАРИТЕ ЗА ДА ГИ ИЗЛЪЖАТ ТАКА ЕЛЕМЕНТАРНО ТЕ СИ ЗНАЯТ ДОГАН ХУБАВ ЛОШ ТОИ Е ТЕХНИЯ ВОДАЧ, ТУРЦИТЕ НА ОБИЧАТ С,В,И,Н,Я ЗА ВОДАЧ

    Коментиран от #14, #15, #30

  • 9 Захлебване

    27 7 Отговор
    Еничар...ско тъ..по пле.ме....и Шиши си развява байряка....много тъжно..
  • 10 5678

    22 4 Отговор
    Боклука си е Боклук
  • 11 Вале Пика

    37 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прав си, че с.в.и.н.я.т.а. на горната снимка говори ГЛУПОСТИ. Такива, като него, преяждат с парите дадени им от тези, които им поъчват да се изкажат в тяхна полза. Първи е този, който застане пред членовете на ЦИК, а не този, който е подал електронно документите 3 години по-рано. Ами, ако документите подадени електронно се проверят след 3 години? Шантава работа. Нека ВАС да се произнесе и за изборите, че са спечелени от Пеевски, а този на горната снимка да сложи дипломата си на площад Батенберг да се изходим върху нея.
  • 12 нннн

    30 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наивник на средна възраст":

    ЦИК приема документите от 9:30. Едните се наредили първи, другите прескочили дувара през нощта, но пък имало възможност за електронно изпреварване, неупоменато в правилата. Да се смееш ли, да плачеш ли... Това ли е ,,елита"?
  • 13 Сатана Z

    23 4 Отговор
    Ново начало със стари крви
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ДОСТ

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "ЖЕКО":

    ЕЙВАЛЛА. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ДОГАН.
  • 16 Българчето от ДПС

    8 1 Отговор
    Вервайте по електронен път
  • 17 Гражданин

    6 1 Отговор
    Муката е пуна,по сръбски!
  • 18 Гост

    15 2 Отговор
    Къв е тоя "разбирач"
  • 19 граф Монте Кристо

    10 4 Отговор
    Напротив,регистрацията е невалидна,защото електронна е прецедент,шиши се е изтарикатил,тъй като е оВладял ВАС,но доганистите ще обжалват.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Град Козлодуй

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Факт🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌
  • 22 Един там

    10 4 Отговор
    Вижте му физиономията на този... Хората на шиши са всичките противняци..

    Коментиран от #26

  • 23 У лево,лево.

    4 8 Отговор
    Само Пеевски ,стига с тия агенти наДС ПП агенти наДС ДБ агенти. наДС ДПС Дуган агенти на ДС няма отърсване от тия агенти те са на всеки метър.
  • 24 Охранен Шопар

    7 3 Отговор
    Говори за законност!!!

    Повдига ми се!

    Отврат!!!
  • 25 Закона!

    6 2 Отговор
    Е на страната на този който плати най-много.

    Всички под строй в новия затвор...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анонимен

    1 1 Отговор
    Прочети първо чл.133,ал.3,т.4 от Избирателния кодекс и тогава дрънкай небивалици!
  • 28 рев дерибейски

    5 3 Отговор
    Недейте да си правите илюзии АПС Алчност за пари и сараи най много ще изкарат 5%. ДПС ново начало 12%. Дерибеи когато крадяхте на гърба на етноса да бяхте помислили че палачинката може да се обърне.
  • 29 Закона

    3 1 Отговор
    ле е лош или грешно го четат от ВАС? Не може да има никакво значение кога са подадени документите за регистрация. Важно е да бъдат подадени в срок. Тук не трябва да има състезателен характер. Регистрацията не е състезание по ръгби. ЦИК постъпи правилно като отказа и двете регистрации. Тук няма място за "първият по време е пръв по право".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДПС против шишко

    1 0 Отговор
    Няма такова условие на ЦИК че електронно могат да се подават документите за регистрация . Срок на подаването е определен от 9.00 часа тогава отварят вратите за регистрация , ако всички бяха подали електронно то тогава някой можеше и миналата година да ги подаде и щеше да е първи
  • 32 Дядо поп

    1 1 Отговор
    Значи ВАС е дал указание на сланината, какво да направи за да оправят после нещата. Това му се вика уронване престижа на съда за да се пробута нашия човек.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол