11 Септември, 2024 21:09 3 058 23

Първан Симеонов: Пеевски няма да се откаже, дори ако се окаже, че е нежелан и малък в следващия парламент

  • първан симеонов-
  • делян пеевски-
  • парламент-
  • отказ-
  • малък-
  • нежелан

"Оказва се, че Ахмед Доган явно е дал на Пеевски партията и сега иска да си я върне, но Пеевски е по-енергичен от него“, подчерта социологът

Първан Симеонов: Пеевски няма да се откаже, дори ако се окаже, че е нежелан и малък в следващия парламент - 1
Снимка: NovaNews

Ако си парламентарно представена партия, би трябвало да имаш места в СИК и да имаш право и на форма на наблюдение на изборния процес. Ако нямаш такива хора, всеки, който е правил изброи, знае какво значи да нямаш хора в СИК – част от гласовете ти може да изчезнат. Част от спора е именно заради това. Втора част от спора е заради имиджа. Алтернативното ДПС – „Алтернатива за права и свободи“ – ще се позиционира ясно сред своите хора. Забавно ще е за нас, социолозите, защото това ще затрудни нашите изследвания и опитите ни за прогноза непосредствено преди изборите – някои хора ще казват ДПС, но няма да знаем какво имат предвид тези хора. Това не е никак лесна задача. Българите трябва да са подготвени, че в такава объркана ситуация нашите методи може също да се объркат. Това заяви социологът от „Галъп“ Първан Симеонов в ефира на NovaNews, цитиран от novini.bg

„Няма да е вярно да кажем, че ДПС-Доган монополизира вота на българските турци. Виждаме, че има изявления в обратната посока от кметовете на Джебел, Кърджали и т.н. От друга страна, част от вота на българите мюсюлмани също не знаем в каква посока ще иде – като че ли Делян Пеевски е по-силен там. Циганският вот в България има по-различни механизми. По-добре е да се погледне кои структури на кого са. Ако погледнете изключените от ДПС къде са – къде са силните области на Пеевски, и да се сметне колко гласове е имало там. Така ще се види, че Пеевски може да разчита на много гласове. Оказва се, че Ахмед Доган явно е дал на Пеевски партията и сега иска да си я върне, но Пеевски е по-енергичен от него“, подчерта той.
„Пеевски няма да се откаже, дори ако се окаже, че е нежелан и малък в следващия парламент. Градската мълва е, че Пеевски има влияние в партии, вкл. и ГЕРБ. Затова едва ли Борисов ще къса ризи срещу него, напротив – Борисов ще изчака месеци, години дори, за да види кой надделява в ДПС“, каза още социологът.

За „джентълменското споразумение“, предложено от лидера на ГЕРБ, той заяви: „Борисов от доста време говори много искрено. Той казва: „Няма какво друго да правим“. Той изговаря, че трябва да има обществена поръчка за управление. Случващото се с Пеевски и превключването на ДПС на други вълни, на БСП по-близко към Румен Радев, противопоставянето между Радев и Пеевски, дава малка възможност за синхронизация на много партии, само и само да се изолира Пеевски. Така Борисов може да се откъсне от подобни зависимости.“
По думите му гръцката избирателна система означава на Бойко Борисов, като не му достигат гласове, да му се даде бонус: „Не пипайте системата, не пипайте правилата на играта. Той разбира, че трябва да се направи правителство. Последният път той буквално избяга от това да направи правителство, като видя, че е сам с ДПС на върха. И аз на негово място бих се чувствал тежко. Представете си на съдиите и на ЦИК какво им е. Струва ми се, че Пеевски има надмощие там. На ДПС-Доган няма да им е лесно. Нека не се превключва някакъв „етнорежим“, ДПС да не се мобилизират през етнически послания.“

„От едната страна ще застанат Пеевски и неговите сили, от другия полюс – Радев. Ще има прегрупирания и по средата ще остане Борисов, който ще трябва да решава. Това има и външнополитически нюанс – Радев ще е изток, Пеевски ще е запад. Има деление и на партиите срещу Борисов. Това кубче на Рубик как се нарежда? Самият Борисов ще трябва да го нареди след изборите“, каза още Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без баце

    12 34 Отговор
    Няма парламент ами сега Радко да се маха с първия влак за Москва там при агата
  • 2 Нямам как да е малък

    18 3 Отговор
    Сещаш се, вижда се от космоса…
  • 3 Дупничанин

    24 8 Отговор
    За такива напористи "неотказващи" се ората са измислили снайпера. Въпреки че с това туловище и с пищак мое, стига да е с допълнителен пълнител.

    Коментиран от #13

  • 4 Последния Софиянец

    29 3 Отговор
    Агентът на Козяк Пеевски си свърши работата.Унищожи БСП и ДПС.

    Коментиран от #6, #9, #10

  • 5 много време мина

    29 1 Отговор
    трактора скучае в ОТВЪДНОТО...... може би чека гости ?
  • 6 ЩЕРИОН

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    сега остава рашките да си свършат работата

    Коментиран от #15

  • 7 Горски

    26 0 Отговор
    Ако някой смееше да твърди преди месец, че предстои разпад на ДПС, че ще изгонят Доган от сараите, че ще гледам такъв цирк - ревящи дерибеи и санкционирания по Магнитски, мерене на достойнства по телевизиите, насъскване на държавни институции срещи ДПС дерибеи - просто щяха да му кажат да си пие редовно хапчетата, особено червеното, а за тези с жълта рецепта задължително по час! Не мога да повярвам, че най - големият тумор на България, а именно ДПС е пред разпад.

    Коментиран от #17

  • 8 кошлуков

    20 1 Отговор
    КОЛКО МИ ДАВАШ...... НАЙ НОВОТО ШОУ С УЧАСТИЕТО НА ШИШОНИ И ЧИСТАЧИТЕ
  • 9 голем дебил

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ами да го поздравим,стига са се тътрили в политическия живот на България.
  • 10 палавнико

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Май ти е мъчно за тях?Ти и полковника също да не сте замесени.?
  • 11 КОЙ предложи Пеевски ?

    10 2 Отговор
    КОЙ предложи Пеевски ?!

    Коментиран от #14

  • 12 ГЕРБ=ДПС=БСП

    14 4 Отговор
    Пеевски, не е никакъв Запад, Пеевски също е Изток. И Костадинов, и БСП също са Изток. Доган преди бише Източен Сибир, сега ще стане Източен Анадол. А Бойко Борисов е едновременно и Изток, и Запад ... Бойко Борисов е приятел и с Путин, и с Ердоган, и с Байдън, и с Тръмп, и с Брюксел, и с Лондон, и с Париж, и с Берлин. Само дето от другата страна не знаят, че са приятели на Бойко.

    Запад са само ПП и ДСБ.

    Аз няма да гласувам нито за Изтока, нито за Запада..., искам да гласувам за някой който е пробългарски настроен и не се кланя нито на Изток, нито на Запад, нито на Север, нито на Юг.
  • 13 Моряка

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дупничанин":

    А бе братко, наистина хората са измислили и снайпера и снайперистите,но за нормалните държави.Снайперистите отдавна заобикалят България със снизходителна и презрителна усмивка.Тук бъка от воеводи,знаменосци и предатели.Пък и за случая за какво ти е снайпер- свинята се движи бързо и хаотично.По добре двуцевка с по едри съчми.
  • 14 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "КОЙ предложи Пеевски ?":

    Как кой, Мая Манолова, сама си призна, смятам, че го направи за да предпази с гърди на амбпазурата червения вожд серГЕЙ станишев.

    Но това не е най-голямата поразия, която напрови Май Манолова. Най-голямата порозия направена от Мая Манолова е сегашния изборен кодекс и въвеждането на машинното гласуване. Предполагам Мая е взела комисионна от над 200 млн лева похарчени за изборни машини.

    Добре че Мая Манолова не успя да стане кмет на София. Сега се задава нова Мая Манолова, нарича се Ваня Григорова, която е също толкова некомпетентна, неинтелигентна и напориста. И я очаква същата съба.

    Коментиран от #18

  • 15 ГЕРБ=ДПС=БСП

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЩЕРИОН":

    Рашките няма да направят нищо на Пеевск, даже напротив. МАсква се радва, че Пеевдки ни съсипва държавата. То па една държава, още от времето на Александър Константинов сме ки все така, не сме се развили ама никак не сме се развили. Живеем в 130 годишен застой, бай Ганьо се е мултиплицирал, вече не е само бай Ганьо депутат, вече бай Ганьо е министър, премиер, евродепутат, кмет, общински съветник, прокурор, съдия ...
  • 16 граф Монте Кристо

    7 1 Отговор
    Да,ама и шиши го титуловат руски агент,и за бб са твърдели,а за радев най-много,за доган същоо.Изобщо,навсякъде руска агентура,от тях не може никой да се вреди за четирихилядници.
  • 17 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Горски":

    "Не мога да повярвам, че най - големият тумор на България, а именно ДПС е пред разпад."

    А дано е това, че алтернотивата е мултиплициране и 2,3 5 ... ДПС-та в коалиция с Разбойко укротителя.
  • 18 нннн

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Мани я Мая. ,,КОЙ предложи Пеевски?" в символ, бунт, реакция на жив народ, не търпящ безобразията... А сега - Пеевски на бял кон и с ятаган в ръката. Какво българско падение...

    Коментиран от #20

  • 19 не ни заблуждавайте

    5 1 Отговор
    Борисов и Пеевски играят заедно. Борисов знае, че няма никакъв шанс да управлява сам и няма никакво намерение да къса връзката с ДПС.
  • 20 копейки

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "нннн":

    Вие сами си го направихте. ГЕБР бяха в изолация, но вие ги оставихте да се върнат с победа на изборите, дори заедно гласувахте оставката на правителството.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хайде

    3 1 Отговор
    Чакаме да видим шопари в полет.Яот шестия,я от седмия етаж.Все ни устройва да си получат възмездието.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол