12 Септември, 2024 20:48 2 050 12

Атанаска Дишева от ВСС е с резерви за избора на нов главен прокурор

  • атанаска дишева-
  • всс-
  • главен прокурор-
  • избор

Позиция за съдебната власт

Процедурата за избор на нов главен прокурор беше открита през юни миналата година, беше спряна в началото на юли. Това беше непосредствено след предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Спирането беше до приключване на производството пред КС, по питане от самия Иван Гешев, дали не противоречи на Конституцията изменението в Закона за съдебната власт, с което се установява мнозинство от 13 гласа за избор на главния прокурор при 17 гласа за председатели на ВКС и ВАС.

Това производство пред КС приключи и това е формалното основание за възобновяване на процедурата. Това заяви Атанаска Дишева от ВСС в предаването „Още от деня” по БНТ.

Това е продължаване на старата процедура, уточни тя.

Аргументите, с които тримата членове гласувахме против бяха свързани с текстове от Закона за изменение и допълнение на Конституцията и от Закона за съдебната власт. Става въпрос за параграф 23, ал. 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията, който установяваше, че двете колегии на досегашния ВСС изпълняват правомощията на ВСС и Висш прокурорски съвет с изключение на правомощията да избират главен прокурор, председатели на съдилища и да ги освобождават. Тези текстове не са отменени, добави юристът.

В мотивите на решението на КС по Решение 13 от 26 юли 2024 г. той казва, че преходните и заключителните разпоредби нямат самостоятелно значение и това беше основният аргумент на колегите, че те се считат за мълчаливо обявени за противоконституционни. Таков явление в правото не може да съществува. Конституционна норма не може да остане неприложена, нито да се счита за мълчаливо отменена. Не знам каква е била целта на КС с това решение, но ако той имаше намерение и целеше този текст да бъде отменен, следваше да го посочи. Това не е направено, поради което ние от ВСС не можем да кажем, че няма да го приложим, макар че той съществува, обясни Дишева.

По думите ѝ този ВСС е с изтекъл мандат и е нелегитимен за избор на нов главен прокурор, независимо, че именно той освободи от поста Иван Гешев. Тя уточни, че този текст тогава не е съществувал. Заради турболентността в момента се бърза да се продължи тази процедура, каза още Атанаска Дишева и попита защо не стартират процедури за избор на председателя на ВАС, чийто мандат изтича през ноември.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    23 1 Отговор
    Пепи €врото не е ли номиниран?
  • 2 Червената шапчица

    8 3 Отговор
    Браво на Танаска...
  • 3 Червената шапчица

    6 3 Отговор
    Осъдиха жените, набедили Бриджит Макрон за мъж....
  • 4 Всичко е

    21 2 Отговор
    нагласено, с процедура и без процедура главния прокурор е определен вече. На територията всичко е пунта мара. Така е било и така ще бъде.
  • 5 гост

    20 4 Отговор
    По всичко личи, че Атанаска Дишева е единствения мъж във ВСС. Всички останали в кочината са купени от прасето.
  • 6 Червената шапчица

    0 2 Отговор
    Защо спря излъчването на „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ по 7/8 ТВ?
  • 7 ПАРИ НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ ...........

    3 2 Отговор
    ПАРИ НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ .............СТО МИЛИОНА И 28 ХИЛЯДИ ЗА ИЗБОРИ ........ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 8 какъв ВСС, кви 5 лева?

    11 1 Отговор
    Тези, които не искаха да уволнят ГешеФта, после СЪЩИТЕ тези го уволниха за нула време, а самите те са нелегитимни!!!! Загубени сме с тези институции.
  • 9 Дебелян Блеевски

    4 1 Отговор
    Щ
    Дали няма да се кандидатира.
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 3 Отговор
    ТАZИ НАСКА ДИШЕВА Е ................... ОТ ПРОМЯНАТА НА "ШАРЛАТАНИТЕ" И МИСТЪР КЕШ ..........,... ФАКТ !
  • 11 Ивлиев

    0 0 Отговор
    Подобни Данакозяплатаджии в България са напълно излишни и са проблем
  • 12 Генчев

    2 0 Отговор
    БГ Съдиите при три гафа нарушение своевелие изопачаване истината каквото и да е е редно да бъдат уволнявани без право повече да работят длъжността магистрати съдии. ВСС,ИНСПЕКТ.КЪМ ВСС И МИНИСТ.НА ПРАВОСЪДИТО В БЪЛГАРИЯ СА БЕСИЛНИ И НЯМА СЕРИОЗЕН КОНТРОЛ ВЪРХО РАБОТАТА НА БГ СЪДИИТЕ СЛЕДОВАТЕЛНО СА БЕЗПОЛЕЗНИ ЗА БГ ГРАЖДАНИТЕ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове