14 Септември, 2024 14:46 3 749 53

Кметът Васил Терзиев: София ще има нов данък

  • васил терзиев-
  • софия-
  • данък-
  • такса смет

 По новата схема ще трябва да плащаме такса смет за количество, а не за квадратура

София ще има нов данък, но като цяло няма готовност в България да преминем към новото изчисление на такса битови отпадъци и се надявам, че в парламентът ще вземат правилните решения и ще направят корекции. Това не е проблем само на София. Просто като най-голям град има много жители. Това е национален проблем, който беше така изведен на преден план от Националното сдружение на общините в България. Именно за да има баланс и да няма голямо утежнение за гражданите се надяваме тази една година отсрочка да ни помогна на всички да направим системата възможно най-добрата и гражданите на София да не усетят рязко покачване много рязко покачване на такса битови отпадъци“.

Това обясни кметът на София Васил Терзиев пред бТВ. Той коментира идеите за ново изчисляване на такса смет.

По новата схема ще трябва да плащаме такса смет за количество, а не за квадратура.

Въвеждането ѝ се отложи с година. Причината за отлагането на принципа „замърсителят плаща“ е, че институциите не са готови за промяната.

Кметът Терзиев се включи в кампанията „Да изчистим България заедно“: „Нашата основна цел е чистотата на града. Затова сме разположили много и нови кофи на по-удобни места. Призовавам хората да не хвърлят боклук в реката.“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И колко ще се плаща?

    41 1 Отговор
    Да не е повече?

    Коментиран от #15, #18

  • 2 Последния Софиянец

    61 10 Отговор
    Вие си го избрахте!
  • 3 От надежда

    42 5 Отговор
    Завъдиха се хлеб. арки от контейнерите, лазят по фасадата на блока и в апартамента заради не редовното извозване на сметта. Да прати Терзиев да ми на пръскат апартамента с препарат за негова сметка
  • 4 С тоя тен.

    37 4 Отговор
    Кмета си е полежал по плажовете в Гърция.
  • 5 12340

    74 5 Отговор
    Такса "Тъп кмет"
    Плаща се на кубатура!
  • 6 Мръсотия до шия

    31 3 Отговор
    Много е сложно да се сложи национална такса отпадък на глава от населението пък който иска да живее на постоянен, на наатоящ или без всякакъв адрес. Обаче да не забравяме отпадните води и там смърди.
  • 7 Даммм...

    57 6 Отговор
    Трябват му пари за прайд София

    Коментиран от #10

  • 8 Сандо

    45 4 Отговор
    Нов кмет - нов данък.Особени честитки получават столичните красиви жълтопаветници - те си го заслужават!
  • 9 име

    47 3 Отговор
    Браво на наследника на комунистическата номенклатура. Само не е ясно как ще ни сформират таксата. Може би до всеки казан ще назначат по един служител с кантар!

    А има ли изненадани че не се засяга въпроса с фиктивните курсове на сметоизвозващите фирми? Говоря за моментите в които боклуджиите умишлено оставят една пълна кофа от оцщо 3-4 и това дава повод на сметоизвозващите фирми да искат повече пари щото има уж повече боклуци.
  • 10 Сандо

    38 6 Отговор

    До коментар #7 от "Даммм...":

    И за ново знаме на украйна.
  • 11 хххх

    45 2 Отговор
    Тоя данък си го наложи на себе си с 9000 лв. заплата в добавка на милионите ти!
  • 12 Новият

    40 1 Отговор
    данък Наредба Денков от април 2024 г. вдига данък смет от 3 до 8 пъти. Община Русе води дела във ВАС. Нали никой не мисли, че като е сам в жилище ще плаща по-ниска такса смет от сегашната. След драстичното увеличение на местни данъци, за да си вдигнат заплатите в СОС с 300%. Пак гласувайте за отрочетата и роднините на еврокомуняги.
  • 13 Ученика

    34 3 Отговор
    За такива като този народа е казал - " Дядо му казак, баща му син казашки а той - кучешка опашка!"

    Коментиран от #17

  • 14 Справедливо е!

    6 31 Отговор
    И в Германия се плаща за количество!

    Коментиран от #35, #48

  • 15 Делян Пеевски

    3 17 Отговор

    До коментар #1 от "И колко ще се плаща?":

    Щом ГЕРБ реват значи ще е по малко.
  • 16 Така е!

    30 7 Отговор
    Не е справедливо в един апартамент да живеят 5-ма души, а в друг един човек и да плащат по равно! 5-мата изхвърлят 5 пъти повече отпадъци!

    Коментиран от #29

  • 17 Мдаа

    6 9 Отговор

    До коментар #13 от "Ученика":

    Докато не олюеш някого не ти се вдига самочувствието май.
  • 18 Ами...

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "И колко ще се плаща?":

    Ако си изхвърляте боклука разделно в контейнерите за рециклиране, трябва да плащате по-малко. Това трябва да намали отпадъците за депониране.
  • 19 Правилно, кмете!

    9 8 Отговор
    Един човек ще плаща за 1 човек смет, а 4-ма да пращат за 4-ма!!!!
  • 20 пешо

    21 3 Отговор
    партизан е моя дедо , партизан ще съм и яз само да порасна пак вижте ме тогаз
  • 21 цената

    9 1 Отговор
    се дели на жителите и това е таксата боклук
  • 22 Ако беше

    16 0 Отговор
    замърсителят плаща, такса смет нямаше да дадат във ВАС такса смет. Колкото местни данъци намаля при 30 годишни сгради и нови, на една улица един и същи данък. Фактът, че ти е презастроено, че си без асансьор, че живееш към улица, няма значение. Има държави, в които над определени години плащаш по-ниска данък сграда, защото с амортизацията на сградата, разходите на живощите нарастват. Забележете чл. 8 от нова наредба, кметовете ще преценят дали да е квадратура, или на човек. Прогносно. За да угодят на ЕС, ще ви одерат и последната кожа.. Теслата ще е страшна, както с данък сграда, без оглед на индивидуални специфики на жилище и брой живущи..
  • 23 Прочетете Наредбата

    19 0 Отговор
    за да видите, че няма грам справедливост. Но поскъпването ви е гарантирано от 3 до 8 пъти. Прочетете делото, което води община Русе.
  • 24 Гост

    14 15 Отговор
    Хора на минимални заплати в цяла България плаща скъпа питейна вода, за да може софиянци с тлъстите си заплати да плащат евтина, по 3,50 с ДДС и с включени пренос, отвеждане и пречистване.

    Коментиран от #34, #42

  • 25 Китин от Китен

    20 1 Отговор
    Нов кмет - нови данъци.
    ДС-кмет - ДС данък.
    / Забеляза ли някой колко общо приказва ДСУшко? Как щяло да се премине към плащане по количество, ама нещо нямало готовност. Ерго - просто ще вдигнат данъка и те ти промяна!/
  • 26 Разбиват сметките

    16 2 Отговор
    като при ток, виж наредбата и отново формули. Жална ни... Както увеличи данък сграда. Отново кметовете решават, дали ще е на кубатура или на човек, или на торби. При всички случай такса смет ще поскъпне драстично. Това човече трябваше да е изгонено от софиянци още при увеличението на данък сграда. Разбити улици и тротоари, презастрояване, тротинетки по тротоарите, немити улици. Досега жълтопаветник не видях да намаля цени. Най-вероятно ще дадат на тяхна фирма сметоизмозването на България, на някоя новосъздадена офшорко, като при Софиянски и водата.
  • 27 Да облекчим забогатялите

    17 2 Отговор
    Разходите за контрол на количеството БИТОВИ (а не производствени) отпадъци ще оскъпят многократно извозването на битовите отпадъци. В социалната държава за битови отпадъци е редно собственици на големи жилищни имоти да подпомагат солидарно малоимотните граждани. Но собственици на сараи, замъци, къщи хотели не са съгласни с такава концепция. затова в пъти за средните граждани ще се увеличи такса смет.

    Коментиран от #44

  • 28 киро

    13 0 Отговор
    Кантар до всеки контейнер да но да не поставят и служител до кантара както с работничките които метат улиците на 2-3 метачки една служителка за контрол

    Коментиран от #30

  • 29 неудобства

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Така е!":

    Веднъж седмично ще трябва да докладвате срещу заплащане от видеозаписа на входа на блока, че в апартамент 15 са дошли за лятото някакви близки и не си плащат за боклука, а пък друг е заминал за лятото и есента на работа в друг град и т. н. Съседите ще се дебнат взаимно.

    Коментиран от #31

  • 30 неудобства

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "киро":

    Така щяло да е "по-ефтино".
  • 31 Евгени от Алфапласт

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "неудобства":

    Това вече го има в един блок на ул. "Дончо Ватах" в кв. "Х. Димитър" в столицата. Вдовицата купи "по втория начин" апартамент там. Вчера почнаха "Съседски войни" наживо.
  • 32 Мда

    14 1 Отговор
    Данъците ще се вдигнат, иска ли ви се или не. Но причината е съвсем друга и не я оповестяват.
    Инфлацията, която ни завладя през последните 2 години, повиши цените на стоки и услуги. От там и общинските бюджети започнаха да изнемогват във формирането на годишните си разходи. Тук е момента да благодарите на старите кметове, които поради политически причини не смеят да направят каквото и да е повишение на местният данък.
    Та затова очаквайте ударно покачване на данъците (сгради и смет).
    Въпреки, че повечето смятат кметът за виновник, в същност виновна е партията, която е зад него!
  • 33 Мнение

    9 0 Отговор
    В София трябва да се сложат много повече кошчета за смет с пепелници отгоре. По повечето главни улици такива липсват и Ганьо хвърля където му дойде. След като на всяка крачка продават вафли, сладоледи и прочие боклуци трябва да има къде да си изхвърлят опаковките. Например по целия бул. Дондуков след ларгото няма кошчета за смет а има сума заведения и магазинчета...

    Коментиран от #38

  • 34 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    По минусите и плюсовете на твоя коментар си съставям приблизителна статистика, колко софиянци и колко извън София са ги сложили. Така, че няма лошо и интернета на софиянци да вдигнат!
  • 35 Въпрос

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Справедливо е!":

    Как го изчисляват? Но трябвало ако има кофи за разделно събиране ,една за безумните пластмасови опаковки, друга за метал, трета за хартия данъкът за битови отпадъци да се намалява.
  • 36 ако институциите не могат да работят

    13 1 Отговор
    защо ВЗИМАТ ЗАПЛАТА , А ЧЕ КМЕТА Е ИДИОТ , ТОВА БЕШЕ ЯСНО И ПРЕДИ ТОЙ САМ ДА СЕ ИЗБЕРЕ КАТО СИ КУПИ ГЛАСОВЕТЕ !
  • 37 И какво

    13 0 Отговор
    ще направите като вдигнат данък смет? Ще направите същото, което сте направили, когато са вдигнали цената на водата, тока, парното и т. н.
  • 38 дон Дуков

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мнение":

    Там има "натоварена " велоалея.
  • 39 Кмете,

    10 3 Отговор
    демонтирай статуята на смъртта от центъра на София!!!!!
  • 40 ВЪЛКЪТ СТАНА МИЛИАРДЕР

    11 2 Отговор
    С НАШИ ПАРИ ! ФАНДЪШКА ВМЕСТО В ЗАТВОРА СТАНА ДУПЕТАТКА ! КАКВО МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ СТАНЕ С ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ ? ТОДИ ИЗРОД ?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Русенец

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Ко? Не! В Русе, водата от две години е по 5 лв/куб. Какви 3,50 ми говориш в София? Това вярно ли е? Русенските заплати са направо смешни, сравнени със столичните.
  • 43 трябва разделно събиране

    1 1 Отговор
    още в дома на всеки в софия и да се обаждаш на фирма събираща метали пластмаса хартия стъкло която да идва на адреса на повикване нещо като спешния телефон
  • 44 Русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Да облекчим забогатялите":

    С винетките е същата врътка. Дядо Ванко, който излиза с колата си веднъж седмично до лозето, плаща същата цена за винетка, каквато плаща и Митю с джипа, навъртащ по 50 000 км на година.
  • 45 Васко снайпера.

    1 1 Отговор
    Мойте снайпери са най добри.По добри от хладилниците Мраз на Славчо.
  • 46 луд

    2 2 Отговор
    нормално това е добре за тях и зле за хората.
  • 47 Бибитко от Банкя

    7 3 Отговор
    Васко Ухото не назначен за кмет на столицата, след като Кирчо и Кокорчо отидоха в Банкя да се примолят на спеца по нагласяне на изборни резултати Бойко Методиев Борисов. Момчето все пак бе платило едни 5 милиона да го уредят с този пост. Софиянци тепърва ще пропищяват от управлението му.
  • 48 Също

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Справедливо е!":

    и в Швейцария, работи безоткатно. И е най-чистата страна. Ама Ганьо не вярва че е възможно, а и чистотата не го вълнува...
  • 49 3315

    3 1 Отговор
    Събирам всичко разделно а остатъците от храна карам на село в контейнер за компост. Ама тя не ферментира. Смятайте какво ядем.
  • 50 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    5 1 Отговор
    Терзиев, ТИ и всички там калинки, пеперуди СТЕ, УВОЛНЕНИ
  • 51 Демократ

    6 0 Отговор
    Това момченце и всички депутати да се разходят или до Гърция, или до Румъния. Стига са ни обичали с безумно изчислени такси. В нормалния демократичен свят плащаш толкова, колкото боклук изхвърляш. Досега безумието такса смет в цяла България пълни гушите на нехранимайковците като опълчение Вълк и мръсотията е навсякъде. В същия този нормален свят е чисто и таксата смет не тежи на никого, защото е нормална. Къде има такава обирджийска схема , че такса смет да надхвърля с пъти данък сграда? Така се краде безогледно от всички и щом тези всички си плащат и си траят, така ще е. Ако всички не платят грабежа с какво ще пълнят гуши бандитите, които ни управляват?
  • 52 ДС ДС ДС

    2 0 Отговор
    Не говорете много че белене ше го отворим пак като при тате и деде
  • 53 Данък въздух

    1 1 Отговор
    Няма драма.Столичани са заможни , всички чужди капитали се концентрираха в София. Даже ви препоръчвам още 5-6 данъка да наложите .Вашите граждани ще ги ухапе бълха.Заплатите в столицата и стандарта на живот отдавна надминаха тези в провинцията.А очилата с дьоптър ли са или имитация?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове