14 Септември, 2024 18:10 1 781 23

Професор Михаил Константинов очаква до 8 партии в НС, а сред тях ще са и двете фракции на ДПС

  • михаил константинов-
  • нс-
  • избори-
  • партии-
  • парламент

ГЕРБ ще вземе 70 мандата, а около 20 ще са за БСП. "Възраждане" вдига резултата си, вероятно това ще се види и на изборите

Между 6 и 8 партии ще влязат в парламента. Мисля, че двете фракции на ДПС ще имат общо между 30 и 35 депутата, което ще е отстъпление. ГЕРБ ще вземе 70 мандата, а около 20 ще са за БСП. "Възраждане" вдига резултата си, вероятно това ще се види и на изборите. Разумно е коалицията около Доган да получи членове на СИК, за да се успокоят страстите.

Това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" математикът проф. Михаил Константинов, който години наред беше в ръководството на ЦИК.

"Членовете на ДПС в СИК ще зависят от броя на депутатите им, както е било винаги. Друга парламентарна представеност партията няма. Разумно е от политическа гледна точка, там, където е възможно, в съставите на СИК да бъдат включени и хора от коалицията „Алианс за права и свободи”. Бих дал представителство и на тях, за да се успокоят страстите по места, а и това няма значение за изборните резултати", коментира експертът.

Според него е крайно време ЦИК да започне да приема електронно всички документи, които са в държавните архиви. "Пример е удостоверението от Сметната палата. Всички книжа, които са в електронен вид, се изискват взаимно между институциите, без да се налага някой да ги пренася. Сред тях е и заявлението за регистрация", посочи той.

Проф. Константинов коментира и спорът на двете фракции на ДПС в ЦИК. "Оказа се, че на масата за приемане на документи спят някакви хора. Те обясняваха, че са там, за да се регистрират за местните избори, впоследствие към тях се присъединиха и други. Изключително грубо нарушение на всички досегашни практики на ЦИК, такива долни циркове не съм виждал. НСО трябваше да отстрани депутатите, които нямаха право да са там", допълни той.

По думите му според закона заявления могат да се подават и извън работното време на съответната администрация в електронна форма. "При широко тълкувание може да бъде приемливо, че при настъпване на деня, посочен като първи възможен, подаването на документи е валидно. Приемането на документите на двете коалиции, съдържащи марката ДПС, създаде допълнително объркване. Без ръководство ЦИК трябваше да вземе спешно решение и то беше соломоновско", подчерта проф. Константинов.

Прогнозата му за избирателната активност, че тя ще се понижи още.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор ГЕРБачов

    15 2 Отговор
    Очаквам 10 партии и ниска избирателна актимност!
  • 2 Българка

    23 8 Отговор
    Тоя гербер да си гледа пенсийката и да не бабува. ГЕРБ дори и да спечелят изборите с кого ще си партнирата. За Пеевски не питам. В момента той управлява ГЕРБ, а Бойко се крие и говори небивалици, но не смее дори да произнесе името на "феномена"- проклятието за България

    Коментиран от #15

  • 3 Дърта мисирка

    23 2 Отговор
    Нема вече кинти за теб
  • 4 Мафиотската Д-ва

    15 6 Отговор
    Ей, няма спасение от хората, продали, съсипали България, чрез фаршификации и манипулации.
    Да му напомним на г-на, че и 98 годишна възраст ги изправяха нацистите пред съда.
    Не са ги предвидили Меч и Величие, а?
  • 5 Дупничанин

    18 2 Отговор
    Я как е запознат герберската подлога с резултатите от изборите! Тиквоч, махай го, че ще ти изпее без да иска и другите золуми!
  • 6 ТаУмВзе

    15 3 Отговор
    И тоя мета бобец и леща по телевистан, докато чака Галя от посолството да назначи същите Безродници Крадливи!
  • 7 Като нищо

    8 4 Отговор
    При намалена активност влизат и двете ДПС-та , шеметите от Величие, Меч , а БСП ще е на кантар. Може като нищо да станат 10 парти.
  • 8 Пука ми на Сайдера!

    4 6 Отговор
    Пука ми на Сайдера! Поне докато някой не ги Срине!
  • 9 Точен

    12 5 Отговор
    Езинствената стабилна партия без вътрешни сътресения е Възраждане. Само тя има моралното право да управлява.

    Коментиран от #13, #20

  • 10 За Съжаление ГЕРБ не може да купи

    5 5 Отговор
    За Съжаление ГЕРБ не може да купи всички Гласове!

    А и докато има една огромна маса Лумпени които пне знаят защо Гласуват за ДПС!

    Ще е Така!

    Коментиран от #14

  • 11 МИСИРКИ НА ИЗБОРИ

    6 3 Отговор
    Явно разкешването е приключило. Резултатите са ясни.
  • 12 нашия

    7 3 Отговор
    докато Информационно обслужване е "затворено" за наблюдатели ....такива като този могат да си нагаждат неюата...в определени граници разбира се ,ако се гласува масово тоя няма да знае какво да прогнозира защото с много гласували по трудно се нагаждат резултати и нагаждането е незначителен % при масово гласуване....парите на копувачите горят със 100% сигурност....
  • 13 оня с коня

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Точен":

    Ма КОГО ЛЪЖЕШ ти бе,че Възраждане била най-стабилната партия - да не би да си мислиш че насреща имаш заблудени наивници от Партията ти?Прочети в Нета статия от 07,04. тази година и ще си припомниш че бяха ИЗКЛЮЧЕНИ 3-ма Депутати и 4-ма Общ. съветници!Да си чул някой да е напуснал или да е бил изключен от ГЕРБ?Че си се кръстил и "Точен",шарлатанин такъв:)
  • 14 нашия

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "За Съжаление ГЕРБ не може да купи":

    не е за съжаление ае за Щастие....
  • 15 нашия

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    в ГЕРБ има три фракции с различни мераци-едната е около къдравата СЮ и Захариевата другата е около Шиши и третата е шайката около БОКО.....та за кои точно говориш...?!?!
  • 16 Луд

    1 2 Отговор
    Звездите ми ми крещът в ушите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Боже колко мъка има на тоя свят

    2 2 Отговор
    Мишель, нали щеше да се изселваш от София, или и ти лъжеш като тиквата, за да то подхвърли нещичко?!
  • 19 Стенли

    1 1 Отговор
    Затова да гласуваме за ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 20 Стенли

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Точен":

    За това да гласуваме за ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 21 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРОСТИЯТ ФЕСЪР / С ГЕРОИЧНА ФИЗИОНОМИЯ / -- ДО СМЪРТ Е ОМРЪЗНАЛ НА ФСИЧКИ !!!!!!!!!!!!
  • 22 двете фекални фракции на дпс

    0 0 Отговор
    ще са пак в парламента вместо в затвора !
  • 23 Брюксел

    0 0 Отговор
    Този Соц.професор си заработи хонорара от герб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове