16 Септември, 2024 10:19 799 19

Пеканов: Ще загубим поне 500 млн. лв. от ПВУ, защото се бавим с реформите, за които сме се подписали пред ЕК

  • атанас пеканов-
  • загуба-
  • 500 млн.лв-
  • забавяне-
  • реформи-
  • европейска комисия

„Когато имаше мнозинство в парламента и Асен Василев беше финансов министър трябваше да се занимава с ПВУ, вместо с Конституцията. Проблемът трябваше да се реши тогава, сега в тези плаващи мнозинства да променяме закони, не съм сигурен как ще се получи”, коментира бившият вицепремиер по управление на европейски средства

Пеканов: Ще загубим поне 500 млн. лв. от ПВУ, защото се бавим с реформите, за които сме се подписали пред ЕК - 1
Снимка: Нова телевизия

Бившият вицепремиер по управление на европейски средства в служебния кабинет „Донев“ Атанас Пеканов коментира темата за Плана за възстановяване и устойчивост. В студиото на „Здравей, България“ той заяви, че най-вероятно ще загубим поне 500 млн. лв. от ПВУ, защото България се бави с реформите, за които се е подписала пред Европейската комисия.
„Успехът на България идва, когато правим не толкова лесни неща и трудни реформи. Планът за възстановяване и устойчивост е една такава програма от различни промени. Той беше писан от много кабинети, доста труд беше хвърлен и аз съм много притеснен, защото темата остана на заден план по времето на „сглобката“, посочи Пеканов.
Бившият вицепремиер обяви, че подкрепя твърдението на „Продължаваме Промяната-Демократична България“. „Трябва да се случат тези три закона – за избора на състава на Антикорупционната комисия, Закона за личния фалит и Закона за защита на потребители, които подават сигнали за корупция“.
По времето на управлението на Атанас Пеканов е направено последното плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. „През 2020 г. всички страни членки се обединиха, че ще има европейски средства, но срещу условия и реформи. Те са разписани за всяка една страна. По време на кабинета „Петков“ Планът беше приет такъв, какъвто е. Сега се движим по стъпките, които трябва. През 2022 г. няма други плащания, ние трябва да приемем тези три закони, плюс още няколко мерки“.

„Ако не ги приемем Европейската комисия ще ни накаже и ще ни вземе част от парите по второто плащане. Целият оставащ план е 10 млрд. лв., второто плащане е 1,5 млрд. лв., от които предполагам, че ще загубим поне 500 млн. лв. Защото има още неща, които не сме свършили. Прави са колегите от ПП-ДБ, че трябва да се случат тези три закона”, допълни Пеканов.

Атанас Пеканов обясни, че целият план е 12 млрд. лв. „От тях сме взели 2,7 млрд. лв. или 25% по време на служебния кабинет. Оттам нататък няма повече получени пари, остават две години. Ние сме на второто плащане от осем”.
По думите му Италия, Испания, Гърция и Хърватия са взели вече над 60% от сумата, която им се полага.

„Когато имаше мнозинство в парламента и Асен Василев беше финансов министър трябваше да се занимава с ПВУ, вместо с Конституцията. Проблемът трябваше да се реши тогава, сега в тези плаващи мнозинства да променяме закони, не съм сигурен как ще се получи”.

За да конкретизира в детайли Пеканов уточни, че това са средства например за метрото на София, санирането на сградите, закупуването на хеликоптери, ремонтните дейности по училищата. „Това са неща, които няма да се случат, няма да можем да ги платим”.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 3 Отговор
    България е фиктивен член на ЕС, а за НАТО дори е подмандатна територия. Нещо като Мали, или Чад на Балканите.

    Коментиран от #16, #17

  • 2 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Това момченце на протестите ни носеше кафе на мен и Кирчо.

    Коментиран от #4

  • 3 Внукът

    17 0 Отговор
    на "активен борец" , цял живот потомствено на държавна ясла и вечни привилегии , пет лева не изкарал , а тръгнал да дава акъл и да критикува........
  • 4 честен ционист

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Кафето и сандвичите ги раздаваше точно ти.
  • 5 провинциалист

    7 0 Отговор
    Ние такива пари така или иначе губим от потъване по чекмеджета.
  • 6 ццц

    9 0 Отговор
    Това е брюкселски подкуп към една шепа марионетки, срещу който същите ще продадат националните инртереси и народа, За хората полза няма, напротив, ще трябва да променят живота си по начин, който няма да им хареса.
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    13 0 Отговор
    Вече думата "Риформа" ми звучи като пр е е.ба-ване на обикновенният човек.
  • 8 Наблюдател

    7 0 Отговор
    ЗНАЧИ ОТ ЕС ПЛАЩАТ ПОД ФОРМАТА НА ФИНАНСИРАНЕ ЗА ДА ПРОМЕНЯТ ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА ВЪВ ДАДЕНА ДЪРЖАВА Е ТОВА АКО НЕ Е ДИКТАТУРА НЯМА КАКВО ДА Е ЗАЩО ГИ ПРОМЕНЯТ ЗАЩО ПРОСТО НЕ ГИ ДАДЪТ ТЕЗИ ПАРИ НАЛИ НИЕ СИ ПЛАЩАМЕ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС АКО НЕ ГО ВНАСЯМЕ МОЖЕ ДА СИ ГО ИЗПОЛЗВАМЕ И НЯМА ДА НИ КАЗВАТ КАКВО ДА ПРОМЕНЯМЕ И НА КЪДЕ ДА СКАЧАМЕ
  • 9 любител

    6 1 Отговор
    абе пич кой ще се напъва за някакви си 500 м. та боко тиквата има повече в чекмеджето. хахаха.
  • 10 Мдада...

    3 0 Отговор
    Не е само до законодателството. Проектите са калпави.
  • 11 Махай се

    6 1 Отговор
    Увеличихте от 300 лева на 500 лева данък сграда. Следва увеличение данък смет на Денков ПП, ДБ наредба от 2024, която ще увеличи такса смет с от 3 до 8 пъти. Ако е 3 пъти, това са 2000 годишно за местни данъци и такси, на апратемант един човек в южни квартали. Пляснали една формула за всички и обират народа. И пак се оправдават с ЕС и бъдещо членство в ОИСР. Това значи един песионер да се лиши от храна и лекарства за 2 месеца в годината. Един работещ с чиста заплата 2000 лева, да не яде един месец. За да си пълните гушите в СОС с над 300% увеличени заплати, само от миналогодишното увеличение на данък сграда. ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ и ДПС са проклятието на България. Вижте какво право Унгария, и как се бори за ниски цени. Ако след Бпитания има държава, която ще напусне ЕС, това е Унгария.
  • 12 Кажи за борса

    5 0 Отговор
    ток по ПВУ на Василев от 2026? Нова ценова секира за българския народ. Кажи за зелените квоти на ПВУ, оскъпили енергията със 200% от държавна ТЕЦ2.. ЛГБТ на ПВУ. Какво хвалите като пионерчета геноцидът на ПВУ срещу българският народ. Вие, които подписахте тези условия и ценово заробване на българите трябва със сопи да ви гонат по площадите. Докога ще доите този народ. Докога ще ви плащат българите зулумите и слугинажа към ЕС. Защото тези милиарди ще си ги делните с обръчите от фирми на БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ, ДБ, ПП да му мислят Българите. Докога ще продължава дълговата спирала. Къде са парите от повишени данъци, цени на храни, стоки, услуги, осигуровки, ДДС-та, акцизи? Сто процента инфлация и милиарди заеми.
  • 13 шефа

    7 0 Отговор
    Пеканов,за нас 500 млн.са нищо Бе,ние ги подаряваме всеки ден на Боташ ,а престъпниците подписали договора не са в затвора,какво си се притеснил,
  • 14 Майора

    4 0 Отговор
    Пеканов , за пореден път се убеждаваме че мамините и таткови синчета за нищо не стават! Вместо да движат нещата по ПВУ според твоите думи , те се занимават с други неща! Тогава защо обвинявате другите а не виждате себе си! Отивайте си там откъдето сте дошли!
  • 15 Този

    2 0 Отговор
    Какво е това говорене, той разбира ли си какво казва, че не му се разбира, да посети логопед. Освен неясна мисъл и говоренето също. А с тая прическа ни смайва.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тъпи политици

    2 0 Отговор
    За да дадат тези 500 млн, условието на европейската комисия е 90% от българите да станат енергийно-бедни и сметките им за ток да се увеличат 2-3 пъти. Получава се размяна кон за кокошка. Защо на такива тъп аци като горния им се дава трибуна?
  • 19 Бг🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    1 0 Отговор
    Сигурно ли е че ще влезем в ЕВРОТО. 2025 год закона като е преет от НС някой нека каже ??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол