17 Септември, 2024 16:23 1 302 51

Урсула фон дер Лайен към Захариева: Вие ще играете критична роля в научния и технологичния прогрес на ЕС

  • урсула фон дер лайен-
  • екатерина захариева-
  • еврокомисар-
  • ресор

Ще създадете условия за процъфтяване на изследователите и иноваторите.

Урсула фон дер Лайен към Захариева: Вие ще играете критична роля в научния и технологичния прогрес на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Бих искала да Ви поверя ролята на комисар за стартиращи фирми (стартъпи), научни изследвания и иновации. Конкурентоспособността на Европа и нейната позиция в надпреварата за чиста и цифрова икономика ще изискват поставянето на научните изследвания и иновациите, науката и технологиите в центъра на нашата икономика.

Това ще доведе до повече инвестиции и сътрудничество, подходящи условия за изследователите да процъфтяват и развиват нови умения и по-ясен фокус върху най-важните иновации, необходими за нашите цели за конкурентоспособност, сигурност и устойчивост.

Това става ясно от писмото на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до Екатерина Захариева.

Вие ще играете критична роля в този амбиция, движеща научния и технологичния прогрес на ЕС - от фундаментални изследвания до приложни иновации. Изследванията и иновациите трябва да станат все по-голяма част от нашето конкурентно предимство в днешната глобална икономика.

Ще създадете условия за процъфтяване на изследователите и иноваторите. Ще се съсредоточите върху новаторски фундаментални изследвания и пробивни иновации, особено в стратегически области, както и върху научни постижения. За да постигнете тази цел, Вие ще работите за разширяване на Европейския съвет за иновации (EIC) и Европейския съвет за научни изследвания.

Ще предложите Закон за европейското научноизследователско пространство, който да гарантира "пета свобода", а именно свободното движение на изследователи, научни знания и технологии.

Целта ще бъде да се намали разпокъсаността на научните изследвания и да се закрепят иновациите и научните изследвания в единния пазар и да се отключи повече от неговия потенциал.

Бих искала да дадете приоритет на основите, които насърчават знанието и иновациите, по-специално чрез дългосрочна стратегия за насърчаване на европейската изследователска инфраструктура, с цел създаване на общоевропейска екосистема от изследователски инфраструктури и услуги.

Бих искала да се съсредоточите върху подкрепата на следващото поколение изследователи и да помогнете за укрепване и стимулиране на сътрудничеството между академичните, частните и публичните организации за създаване на привлекателни перспективи за кариера. Като част от това вие ще подкрепите работата за укрепване на нашите университетски съюзи.

Прилагането и внедряването на иновациите са от значение за конкурентоспособността. Вие ще работите върху Европейски закон за иновациите, за да рационализирате нашата регулаторна рамка, да улесните достъпа до рисков капитал за европейски иновативни стартиращи фирми и мащабни компании, като ги подкрепяте при тестване и въвеждане на нови решения и технологии.

Бих искала да разработите стратегия на ЕС за стартиращи и разширяващи се предприятия, която подобрява рамковите условия за стартиращи и разширяващи се предприятия.

Като част от Вашата работа по разширяване на EIC, Вие помагате за създаването на мрежа от доверени инвеститори, за да обедините инвеститори в дълбоки технологии от цяла Европа, за да насърчите съвместни инвестиции с фонда EIC и повече знания, опит и финансиране за разрастване на стартиращи компании в дълбоки технологии.

Вие ще ръководите подготовката на нова мултидисциплинарна стратегия за европейските науки за живота, за да отключите технологии с висока стойност в подкрепа на зелени и цифрови преходи. Ще допринесете за Закона за биотехнологиите на ЕС и актуализираната стратегия за биоикономика.

Отразявайки нарастващото значение и търсене на модерни материали за подпомагане на конкурентоспособността на европейските индустрии и двойния зелен и цифров преход, Вие ще работите върху Закон за съвременните материали, за да подпомогнете процеса на изследване и иновации до производството и внедряването.

Вие ще предложите стратегия за увеличаване на усвояването на Al от европейски учени и ще помогнете за създаването на Европейски съвет за изследвания на Al, където можем да обединим всичките си ресурси.

Бих искала да работите за укрепване на нашата изследователска сигурност. Докато насърчавате развитието на критични технологии и тяхното внедряване в Европейския съюз, Вие ще имате предвид необходимостта от защита на икономическата сигурност на нашия съюз, като същевременно си партнирате с партньори със сходно мислене за постигане на общи цели.

В този контекст Вие ще допринесете за работата по идентифициране и оползотворяване на потенциала на ЕС с двойна употреба и гражданско-военния потенциал.

Бих искала да ръководите работата по укрепване на международното сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите за по-добро справяне със зависимостите на ЕС в стратегическите сектори, като същевременно насърчаваме нашите ценности и принципи. Ще работите за идентифициране на партньори за сътрудничество в критични технологични области, по-специално чрез проекти на Global Gateway.

Вие ще ръководите изпълнението и ще наблюдавате разпределението на финансиране от програмите на ЕС за научни изследвания и иновации като "Horizon Europe" и ще гарантирате, че тези ресурси се използват ефективно за постигане на най-високите стандарти за научни постижения и въздействие.

Ще работите интензивно за допълнително опростяване на достъпа до финансиране, особено за иновативни МСП и малки компании със средна капитализация. Като част от тази задача Вие ще засилите нашите усилия, за да гарантираме, че мисиите на ЕС ще постигнат целите си до 2030 г. и че всички инструменти на нашите рамкови програми, като например съвместните предприятия, се използват в пълния им потенциал.

Ще допринесете за по-нататъшното развитие на "New European Bauhaus", като се фокусирате по-специално върху иновациите и материалите на биологична основа.

По правило ще работите под ръководството на изпълнителния вицепрезидент по просперитета и индустриалната стратегия. Вие също ще работите под ръководството на изпълнителния вицепрезидент за технологичния суверенитет, сигурност и демокрация по въпроси, свързани с технологичния суверенитет.

Генерална дирекция за иновации и изследвания, Съвместни изследвания. Център и работна група за стартиращи фирми ще Ви подкрепят в работата Ви.

Път напред

Действията, изброени в това писмо, ще оформят Вашата работа. Въпреки това ще трябва да завършим и адаптираме, докато вървим напред и аз разчитам на Вашите идеи и опит в това отношение.

В допълнение към срещите на колегиума и нашите непрекъснати дискусии, ще Ви каня на всеки шест месеца на структурирана отчетна среща, за да обсъдим напредъка и предизвикателствата при изпълнението на Вашата мисия.

Отразявайки променящия се характер на политическите приоритети, Комисията трябва да остане гъвкава при разпределянето на служители там, където е най-необходим.

Очаквам да играете колегиална роля в това, като работите, за да идентифицирате ефективността и да допринесете за усилията за корпоративно пренасочване в Комисията.

Като се има предвид мащабът на предизвикателствата и многото проблеми, трябва да започнем работа още в първия ден. Каня Ви да се свържете с Вашите бъдещи служители, за да подготвите изслушването си и предстоящата работа. Очаквам с нетърпение да работим в тясно сътрудничество за Европа.

С уважение,

д-р Урсула фон дер Лайен

Председател на Европейската комисия


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на сидеров

    58 6 Отговор
    поредната гавра с държавата ни !
  • 2 честен ционист

    57 4 Отговор
    Ще валят проекти за подпорни стени, та пушек ще се носи.

    Коментиран от #13, #43

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 фригидна кучка

    43 3 Отговор
    Избрали са я пазрджишката та да експериментира върху останалите концлагеристи на територията.
  • 6 Бендида

    54 1 Отговор
    Е не, това е несериозно, по-добре да си трае. И как точно Захариева ще ,, допринесете за работата по идентифициране и оползотворяване на потенциала на ЕС с двойна употреба и гражданско-военния потенциал?"

    Коментиран от #32

  • 7 Пич

    41 3 Отговор
    Урсула и нашата са толкова интелектуални , че спокойно може да ги нанизваш през ушите като чушки за сушене !!! Ще продължат да живеят и да говорят !!!
  • 8 Иво

    27 1 Отговор
    Ами да бяха издигнали директно Последнияг шеф на Комсомола.
  • 9 Абе

    37 4 Отговор
    тази Урсуля е доста съмнителна баба !

    Коментиран от #29

  • 10 да де

    37 2 Отговор
    Е те сега родното й село Бошуля ще стане силиконовата долина на Балканите
  • 11 Това същество

    36 2 Отговор
    на снимката унищожава Европейския съюз. Това същество не се интересува от способностите на кандидат европейските комисари аз се опитва да въведе някакъв равен брой между мъже и жени. Това е страшно тъпо и необмислено от гледна точка на подготвеността на всеки отделен индивид. Европейският съюз за теб все повече и повече.

    Коментиран от #16

  • 12 БОЗА

    28 3 Отговор
    Единствената възможна роля и е,да играе гражданка в Хаджидимово... ;-)
  • 13 Тъп сиииии

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ангелкова и Захариева има разлика
  • 14 Критично некомпетентна

    21 2 Отговор
    Роля.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Това същество

    27 2 Отговор

    До коментар #11 от "Това същество":

    Унищожава Европейския съюз и той затъва все повече и повече в блатото на декарбонизацията миграцията отказването от атомна енергия отлив на иновативни компании в Щатите и подкрепата за Украйна.
  • 17 стоян георгиев

    31 4 Отговор
    Захариева и технологичен прогрес 😂😂😂 тоя ес е пълен батак и пародия, после ми кажете, че не върви към закриване, хахаха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сатана Z

    17 1 Отговор
    Ленин е казал:
    «Каждая кухарка должна научиться управлять государством»
    И изглежда е бил прав!
  • 20 ЕВРОНЮЗ

    14 1 Отговор
    Незнам само нашта калинка с ФондерФайзер в една килия ли ще търкат нарове или отделно.??? 😄
  • 21 404

    17 2 Отговор
    Няма проблем тя е свикнала да играе по нечия сФирка
  • 22 лекуващ лекар

    13 1 Отговор
    И Фльор Шербетова ще бъде позорно изгонена от ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз, както селянката Мара от с. Хаджидимово !!!
  • 23 4554

    19 1 Отговор
    Роксана Минзату, кандидатът на Румъния за Европейска комисия -заместник-председател на Европейската комисия и много важен портфейл за умения и образование, работни места и социални права, демография, който ще управлява една пета от бюджета на Европейския съюз, а именно 235 млрд. евро. Екатерина Захариева - еврокомисар по старТъпите проучванията и иновациите постен и скромен ресор за България странен и от гледна точка на това, че страната ни е на последно място в ЕС по развитието на стартъпи, проучвания и иновации.
  • 24 АХА...

    12 2 Отговор
    СУРСУЛО , ВЪРВИ ПАК ДА РАЖДАШ !!!!!!!!!!!!
  • 25 Пейтриът

    21 1 Отговор
    Захариева е юрист,какво и разбира главата от наука и технологии?
  • 26 Смеххх

    18 0 Отговор
    Какъв ЕС, вече нищо не се произвежда, от 30 процента на 14.2 по официална статистика, икономика та дрънка.
    Закривай!
  • 27 Гост

    18 1 Отговор
    А Фондерминдер ще върне Германия и ЕС в ерата на юмручните брадви.
  • 28 Кот-такова

    12 0 Отговор
    Ой, урсе, оти ма не земете за комисар на комините?
  • 29 Чекмедже бабаит

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    най вече мразя тая бабичка за дето подчинява бате бойко, иначе ич не ми дреме колко зла е у дойче
  • 30 Хм Хм

    16 0 Отговор
    "Вие ще играете критична роля в научния и технологичния прогрес на ЕС"

    Т.е От Вас зависи толкова много, че чак нищо не зависи.

    Коментиран от #33

  • 31 Мани бегай

    15 0 Отговор
    Оф добре че е Захариева, че сега като почне един прогрес и иновации
  • 32 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бендида":

    "Ти, ще играеш много специална роля за напредъкът на науката и медицината" - казал Д-р Менгеле на жерт.... пацинета си.
  • 33 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хм Хм":

    Опитни мишки им трябват, за експерименти с нови ви руси и вак сини.
  • 34 Горски

    14 0 Отговор
    "Стартиращи предприятия, научни изследвания и иновации" - Всеки се надява на край на ЕС, но той ще дойде веднага след като видят сметката на голяма част от европейците по един или друг начин, барабар с нас. Какво разбира нашата госпожа от стартиращи предприятия, научни изследвания и иновации?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Град Козлодуй

    13 0 Отговор
    срам
  • 37 Госあ

    10 0 Отговор
    хахахаха са който иска проектче, ше киха 60% от кинтите на бацката. И не треа да е нещо по различно от зелена икономика и да има най малко 50% женки у него, а джендърите носят големи бонуси !
  • 38 Госあ

    10 0 Отговор
    а бацката вече поема да се отчете с тия 60% по- нагоре
  • 39 Тома

    11 0 Отговор
    Добре де на интервюто урсула не можа ли да разбере че от тази селянка не става за нищо камо ли за научния и технологичния процес
  • 40 Дрън дрън

    8 0 Отговор
    На слука на Семплото Кате. Да смятаме че подпорната стена от шофъорския плаж до Брюксел на Мъжлето, е върла иновация е вече е 100% сигурен. Но какво да очакваш от Фон дер Лаен? До гуша е нагазила в корупция и далаверачийство, точно като любимата ГРОБ. Опитът им е взаимен!
  • 41 Киро П@рапета

    10 0 Отговор
    Не прочетох статията заради лицето от снимката . Не мисля че това същество , което се обогатява чрез така нареченото ваксиниране и конкретно Файзер заслужава и една секунда от вниманието на разумните хора . Всъщност тази особа е един от гробокопачите на ЕС заено с още десетина ненорм@лника .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Kaлпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Този път честно да си пиша Мара ме изненада,и то с психология ,погледа на фотото под заглавието ми каза всичко ,и донякъде да разбирам че лабораториите от укрия вече са преместени в бг ,а сега ни подготвят като телета в кланица докато се пооуспокоят и предразположат преди шока а след това на куката
  • 44 Гост

    6 0 Отговор
    И след тези пламенни думи, всички изобретатели от Калипетрово се озариха с надежда.
  • 45 Отчитам присъствие

    4 0 Отговор
    От цялата работа нито ЕС ще спечели , нито България .Единствената печеливша е Кермит, която ще си развява тоалетите в Брюксел и ще отчита присъствие.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 НИЩО ПОВЕЧЕ

    3 2 Отговор
    ОТ............ДВЕ КОЗИ СИ ПРАВЯТ ЧЕТКИ...........
  • 48 Пешо

    4 2 Отговор
    Хахахаха, събрали се две празноглави паччи
  • 49 Факт

    3 0 Отговор
    Всички стартъпи са вятър и мъгла!
  • 50 ГОСТ

    3 0 Отговор
    Бих искала да Ви поверя ролята на комисар за стартиращи фирми (стартъпи), научни изследвания и иновации.........те тия от където е излюпено това пиле само могат да крадат чужди фирми а не да стартират нови фирми
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове