17 Септември, 2024 18:52 3 348 26

Проф. Димитър Иванов предупреди: Светът е изправен пред 4 огромни събития

  • димитър иванов-
  • европа-
  • сащ-
  • тръмп-
  • путин-
  • камала харис

За Европа е опасно Доналд Тръмп да стане президент на САЩ, смята икономистът

Проф. Димитър Иванов предупреди: Светът е изправен пред 4 огромни събития - 1
Снимка: бТВ

Светът е изправен пред 4 огромни събития в следващите месеци. Това са евентуална ескалация на войната в Близкия изток, обрат на фронта в Украйна в полза на Русия, фискална криза във Франция и резултатите от изборите в САЩ. За Европа е опасно Доналд Тръмп да стане президент на САЩ.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ проф. икономистът проф. Димитър Иванов.

Според Иванов за Европа е опасно Доналд Тръмп да стане президент на САЩ заради неговите икономически обещания. „Има две, които са крайно опасни, най-опасно е агресивно налагане на митнически тарифи на всички чужди стоки, на тези идващи от Европа - мито от 10 до 20%, а на тези от Китай – от 60 до 100%. Това моментално ще оскъпи цените на стоките в САЩ, ще вдигне инфлацията, това ще породи вдигане на лихвените проценти и светът ще се завърти във финансова криза“, каза Иванов.

Според доклада изоставането на Европа е от 4-5 г. минимум, то е в областта на производителността на труда, на качеството на продуктите, на работната сила. „Европа до 2040 г. ще намалява броя на работниците си с по 2 млн. годишно“, посочи Иванов. По думите му по всички икономичеки показатели европейската икономика е неконкурентноспособна,

Драги иска да се радикализират инвестициите за иновации, растеж, да се направи нова индустриална стратегия. Докладът му от 398 страници е готвен 2 г. Неговата калкулация е, че на Европа годишно са нужни инвестиции от порядъка на 800 млрд. евро. „Тук идва големият проблем – откъде ще дойдат тези инвестиции. Германия и Нидерландия моментално заявиха отрицателно виждане по отношение създаване на агрегирани европейски облигации. Те не искат други страни да поемат дълга на по-слаби икономики. Драги казва Европа влиза в бавна агония на загиване“, каза Иванов.

Той коментира доклада на бившия италиански премиер Марио Драги, който предложи план за спасяване на европейската икономика. Според Иванов светът върви към икономически и финансови англомерации, а докладът цели създаване на европейски гиганти, които да отговорят на азиатските и американски гиганти.

Икономистът подчерта, че в новата Европейска комисия България получава ресора - стартъпи, изледвания и иновации, който в следващия мандат ще бъде моторът на революцията в Европа, ако тя се случи.

„В центъра на това, което Европа иска да направи през следващите 5 г. е революция в иновациите. Ние сме напът да получим ресор невероятно щедро обезпечен финансово, който ще бъде координация на всичко в икономиката на ЕС. Изключително отговорен пост и сектор“, обобщи Иванов.

Той определи Екатерина Захариева като чудесно предложение на България за еврокомисар. „Човек изключително подготвен, с репутация, опит във външнополитическата сфера в Европа“, заяви Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    47 2 Отговор
    Съществото има Бесни Халюцинации по телевистан! Натам нема да драскам, че Праведната Пропаганда търка до Триене де.
  • 2 Гост

    43 4 Отговор
    Този г0рел още си мисли, че в момента положението в 0крайна било в нейна полза, че очаквал обрат, в полза на Р0сия.

    Коментиран от #9

  • 3 Професора

    30 2 Отговор
    С пезевенският мустак.
  • 4 Някой

    44 5 Отговор
    На тоя професор да ме му плаща "Америка за България"? Поне така изглежда от казаното. Иначе, да напомням ли, че и по времето на Байдън ( на хората зад него, де) САЩ наложиха много големи мита на китайските електромобили? По същото време САЩ деиндустриализира ЕС. Даже прие закон за данъчни облекчения на фирми, идващи от ЕС.
    Тъй че, за какво точно говори уважаемият професор?
  • 5 Марко

    46 3 Отговор
    Убедеността на този експерт, че в момента Украйна доминира във войната с Русия, но можем да очакваме обрат в полза на руснаците, е силно забавляваща.

    Коментиран от #13

  • 6 да питам

    17 2 Отговор
    Този професор свързан ли е с числото 6

    Коментиран от #12

  • 7 Вожда

    26 3 Отговор
    Толкова смешки не бях слушал скоро.Тръмп искал да изгони един милион работници и това щяло да рефлектира върху страните от Европа ....от над 300 млн американци ще е голяма ,,драма,, изгонването на един млн мигранти .
  • 8 ха ха

    16 3 Отговор
    Сега остава и малкия мук да се изкаже , че ако му се дадат пътищата като частни европа ще оцелее . Та да ви подсетя , че иновациите по време на война са нови машини за убийства и контрол над населението ,и при всички случеи потърпевшите сме ние , децата и внуците ни
  • 9 бай Даньо

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    не се пеняви , човек просто говори че вероятно идва пълен колапс на украйна и тогава всички ще видим една сериозна разлика от ситуацията днес нищо проукраинско няма тук ... Доналд Тръмп ще е деструктивен за целия свят няма спор. Америка има проблем с дълга а всяка нова републиканска администрация идва с намаление на данъците за богати което се компенсира от средната класа но само донякъде , и орязване на социалните програми заради плащания по дълга $ 1 000 000 000 000 ... толкова са за година , а бедните още по надолу, а надолу в Америка на места означава идва света на лудия Макс.
  • 10 Професор Иванов каза ясно

    11 5 Отговор
    че европейският съюз потъва. Аз също изрази желание България да влезе в еврозоната. Това означава че България потъва заедно с еврозоната.
    И защо.... Явно защото потъва и той и смята че още една греда в може да забави потъването на титаник с някой и друг месец и той да спаси собствените си инвестиции. Няма друга причина защото всеки гледа парата а не България. Намеквам за неговата инвестиция.
  • 11 Платен ром избирател

    18 1 Отговор
    Е ние едно електронно правителство не можахме да направим, след два милярда вложени, как ще задвижим европейските иновации не знам, ама а дано!
  • 12 Читател

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "да питам":

    Да свързан е и още 2 шестици
  • 13 Читател

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "Марко":

    Човека си е на заплата при Сорос какво чудно има

    Коментиран от #16

  • 14 Дядо Йоцо гледа

    11 2 Отговор
    А за фалита на САЩ нищо !
    2 трилиона до края на годината имат да плащат задължения американците , 2025 вече стават почти 10 трилиона ‼️
  • 15 Ние🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    12 3 Отговор
    Е КАКВО СЕГА 2025година СЪС СИГУРНОСТ ЛИ ВЛИЗА ЕВРОТО🇧🇬 ЗАКОНА КАТО Е ПРИЕТ ОТ НС ЗНАЧИ ВЕЧЕ ЩЕ СМЕ С ЧУЖДАТА ВАЛУТА?????? 🙄 нека някой каже истината САМО ЦВЕТОВЕТЕ НА ЗНАМЕТО И ИМЕТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНАТ
  • 16 Марко

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    Аз не се чудя, смея се.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РИКО

    5 1 Отговор
    КОГАТО ДОНАЛД ТРЪМП СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ КАКВО ЩЕ ПИШЕТЕ ДОЛНИ СОРОСИ
  • 19 А Плана за възстановяване

    8 1 Отговор
    Кой ще потърси отговорност на виновните, ако загубим милиони, кой и зщо не се бие тревога
  • 20 Име

    5 2 Отговор
    За развоя на войната и перспективите на Европа вероятно позна. Близкият Изток е неизвестна. За Тръмп греши. Ако не с мита, САЩ си вземат своето с война, санкции, несправедливи цени! Тръмп само ще изчисти икономиката от политика.
  • 21 Деций

    6 2 Отговор
    Абе какъв отговорен пост.Тази патица ще прави каквото и кажат.То смешна работа,заплатаджии за прикритие.Всичко приключи,и проблема идва от САЩ които ще разрушат световният ред само и само да удължат собствената си агония.Техният край е ясен .
  • 22 А Плана за възстановяване?!

    5 0 Отговор
    Кой ще потърси отговорност на виновните, ако загубим милиони, кой и защо не се бие тревога
  • 23 Сатана Z

    8 0 Отговор
    Професор Бай Митко иска да преяжда с грантове без да се пОти.Вероятно си мисли,че има запазено място на колесника.
    Захариева—Шекерова била незнам ква си…..Тоя лиже подметките като партиен секретар
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    4 2 Отговор
    И нашите очакват тръмп да победи, тогава правим завой към Москва и други държави също, връщат желязната завеса, и почват заиграва не на друга сцена, и в други континенти
  • 26 БАНко

    3 2 Отговор
    800 МИЛИАРДА НА ГОДИНА ???!!!??? НАТООВЦЕ ОТ КЪДЕ ??? СКАПАНАТА ЕВРОПА СЕ СКАПА , А ФАШИСТКИЯ ЧВК НАТО ГЪЛТА ОСТАНАЛОТО ОТ ОБЕДИНЯВАЩИТЕ НАРОДИ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове