17 Септември, 2024 21:02 9 021 29

Държавата ще уволнява академични преподаватели, 18 ВУЗ-а са заплашени от фалит

  • мс-
  • мон-
  • висши училища

Правилата за фиксиране на работните заплати на академичния състав бяха приети по предложение на Красимир Вълчев в съдействие със синдикалните структури към КНСБ през месец февруари

Държавата ще уволнява академични преподаватели, 18 ВУЗ-а са заплашени от фалит - 1
Д-р Антония Янева и д-р Рая Драгоева от Сдружение за европейско качество във висшето образование

Държавата напълно преобръща баланса на отношенията си с висшите училища с приемането на новата методика за разпределение на държавната субсидия за издръжка на обучението на университетите. По силата ѝ, осемнадесет от тях следва да намерят начин да разпределят средства за възнаграждения в строго определен размер, но при неосигурено достатъчно финансиране. Това става ясно от експертен анализ на ефектите на постановление на Министерския съвет, приет по предложение на МОН миналата седмица. Той е изготвен от екип, ръководен от д-р Антония Янева и д-р Рая Драгоева.

„Зад сложната формула, която ведомството използва, за да разпредели парите между 32-те висши училища, които то засяга, се крият много несъвършенства или тенденциозно включени компоненти, които водят до подобен неприемлив резултат“ – посочват образователните експерти.

„Липсват единни правила за всички професионални направления, използвани са много откровено нагласени параметри, дублиран е ефектът на определени индикатори и много други компоненти, които показват, че не се търси създаване на единна и непротиворечива система, която да класира отделните университети според реалните им постижения и достойнства, а по някакъв друг необявен критерий“, е мнението на д-р Янева и д-р Драгоева.

Правилата за фиксиране на работните заплати на академичния състав бяха приети по предложение на Красимир Вълчев в съдействие със синдикалните структури към КНСБ през месец февруари тази година и доразвиха идеята за фиксирането на минималната работна заплата за асистентите, въведена отново по време на неговото управление като министър през 2020 година. С това се измени напълно принципа „възложител-изпълнител“, който действаше до този момент в системата на висшето образование. Финансовата необезпеченост на мерките, свързани с осигуряване на работните заплати от страна на държавата деформира бюджетите на университетите и бе повод за формиране на извънредно бюджетно финансиране, осъществявано по неустановени правила досега.

„От анализът ни става ясно, че законово определените заплати в тези 18 висши училища могат да бъдат достигнати единствено вследствие на уволнение на академичен персонал и закриване на специалности, катедри и факултети. Още повече, че предлаганите на ректорите споразумения за допълнително финансиране, с което да се компенсира недостига са юридически проблемни, защото в Закона за висшето образование нормативно не е предвиден подобен административен инструмент.“ - е изводът на авторите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 стоян георгиев

    23 0 Отговор
    Кво триеш бе, боклук! Кое не е вярно!?
  • 3 така така

    40 5 Отговор
    Коя "държава"? Държавата на ГЕРБ ли? Какво правят тез герберастки гарги на снимката?
  • 4 Перо

    79 0 Отговор
    Никъде държавата не финансира частни университети! Професорските титли са на конвейр и кьораво и сакато станаха “професори”!

    Коментиран от #9

  • 5 Перо

    69 3 Отговор
    Няма да има никакъв негативен ефект от фалит на 18 измислени университети, от десетките други!
  • 6 име

    66 3 Отговор
    Много важно, цялото ни образовадие е пълен леш! От учителите до доцентите и т.н. 90% са едни кърлежи, закачили се на държавна хранилка. Резултатите от об.азованието говорят ясно за нивото. А и без това намаляваме с 80хил на година, кой ще учи в тея университети.
  • 7 родител.

    71 3 Отговор
    Имаме 3300 професора , 6 000 Хил. доцента ,а образованието ни е с 40% неграмотни ученици

    Коментиран от #8, #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 асдфтгхуио

    34 2 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Що пропускаш и куците дето станаха "професори"-шъ съ засегнат бе...
  • 10 Киро Шприца

    35 1 Отговор
    Продължаваме унищожаването на територията, гласувайте пак за нас!
  • 11 Копейкин

    7 28 Отговор
    Единственият начин да се възроди България е да се хванат циганите, да се вкарат 5 милиона бежанци, да им се втълпи че са българи и да се започне от начало. Ганю е генетично изроден и материал от него не става.

    Коментиран от #13

  • 12 Грую

    18 3 Отговор
    Тея двечките ша ги чкам на задна докато ми обесняват за убръзуванието.

    Коментиран от #20

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 15 Отговор

    До коментар #11 от "Копейкин":

    .......в България нямаме национално отговорни ИСТОРИЦИ, нито в БАН, нито в университетите, които да осветят цялата истина за терора над България от Москва..........Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в университетите, няма да се оправим ....това е тъжната истина!
  • 14 Яшар

    27 0 Отговор
    ..вав Русенския унивеситет има само гласоподаватели на дпс и рома ..от СС , РР, Т, К, СМ ,
  • 15 УНаБИТ не пипайте

    18 1 Отговор
    там се подготвят бъдещите усвоители на средства
    и е лично открит от Крадлив Дедо в началото на века
  • 16 Паисий е жив

    13 4 Отговор
    Закривайте университетите. На Ганчо образование не му трябва. Трябват му повече стари дизелови БМВ-та и ускорен естествен отбор.
  • 17 Има общовзето ненужни специалности

    13 0 Отговор
    Някои малки филологии например, вкл. защитени, могат да се пренасочат с отделни бройки към съответните държави, оше повече че и сега има частично обучение, това освен финансови ползи, би донесло и по качествено образование и усяояване на езика
  • 18 Култ.институти да се реформират

    13 1 Отговор
    От съкращаване ае нуждаят и култ. ни институти д чужбина, особено там, където има други български инсгитуции и представители като някогашни градинари, училища, църква... кому е нужно такива дублиране на дейности и ресурси, и при новите реалности
  • 19 Внимателно с магистратурите

    17 0 Отговор
    Да се завишат критериите и по адекватни, а нв формални нови магистратури
  • 20 Гергана Сотирова

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Грую":

    Ще ти дадат. Те герберките така си вземат титлите.
  • 21 2в1 или 3в1

    1 0 Отговор
    Съединяването прави качество.
  • 22 уволнен професор

    9 0 Отговор
    Системата на висшето образование е невероятно сбъркана. Научните титли се дават на приятелски начала. Назначенията - също. Освобождават се тези учени, които не разполагат с връзки. Но държавата няма нужния капацитет да затвори нито едно висше учебно заведение. Ще се наливат грешни пари, за да се издържат десетки хиляди преподаватели, 80% от които са ненужни. Държавата ни е много слаба и болна, за да се справи с каквото и да е. Помнете ми думата - нищо няма да се помръдне, освен увеличаването на държавните парични потоци в пробитите университети.
  • 23 Роко

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "родител.":

    Доцентите ли са виновни за неграмотните ученици?

    Коментиран от #24

  • 24 Ичо

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Роко":

    И доцентите и т.н. професори са виновни, защото толкова са обучили бъдещите учители..
  • 25 От Професор

    3 2 Отговор
    Крайно време беше.
    Освен че сме неграмотни, а и ни увеличават заплатите.
    Е, няма такова държава.
    Да погледнат и училищата.
    Около 100 000 хрантутници има там.
    По цял ден пърдят до парното и като се пенсионират вземат по 25 000 на куп и по два бона пенсия на месец.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Петър Георгиев

    5 0 Отговор
    Прочетох новината от друга медия, където само д-р Антония Янева е просветна специалистка, а това девойче с ехидна усмивка, нагъл поглед и простовато излъчване от къде се пръкна?! Каква специалистка е тя, с какво е допринесла за изследването или да и направим малко PR, понеже самата тя няма капацитета?! Аман от нагласени притурки, дупедавки и...(да не загубим детската аудитория). Затова трябва да се поразчистят университетите малко, а не на 2-3-5 хранилки с държавни пари, а капацитета 0.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Борисов

    1 3 Отговор
    Университети, с малки изключения, трябва да са частни, на самоиздръжка. Тъй като няма държавен бизнес, частните университети трябва да си подготвят кадри за собствените си производства.
    До голяма степен това се отнася и за средните училища. Който иска да се обучава ще си плаща. За талантливите - стипендии.
    Сега децата като ходят по разни спортни клубове, как си плащат.
    Всичко друго е социализъм на гърба на бай .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове