18 Септември, 2024 11:48 1 625 32

Цветелина Пенкова: Съжалявам, че изпуснахме историческия шанс да получим ресор "Енергетика"

  • цветелина пенкова-
  • евросепутат-
  • ресори-
  • енергетика-
  • стартъпи

Всеки ресор е важен, разбира се. Пожелавам успех на г-жа Захариева в предстоящите изслушвания, те няма да бъдат леки, заяви евродепутатът

Цветелина Пенкова: Съжалявам, че изпуснахме историческия шанс да получим ресор "Енергетика" - 1
Снимка: YouTube

За „Стартъпи и иновации“ и изпуснатия исторически шанс, България да получи ресор „Енергетика“, коментира Цветелина Пенкова, първи зам.-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика пред Десислава Минчева по bTV.

В предаването „Тази сутрин“ на живо от Страсбург, шестима евродепутати коментираха темата за новия ресор на България в Еврокомисията. Евродепутатът Цветелина Пенкова - президент на Европейския енергиен фонд и първи заместник председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент, която беше и една от двете номинации на БСП за еврокомисар, изказа своето становище относно предложения на България ресор: „Всеки ресор е важен, разбира се. Пожелавам успех на г-жа Захариева в предстоящите изслушвания, те няма да бъдат леки. Наистина зависи от нас по какъв начин ще се реализира потенциалът.“.

Пенкова коментира и темата за реалния шанс, който България е имала, а именно да получи най-ключовия и важен ресор „Енергетика“, заради сериозната експертиза, която страната ни притежава по отношение на енергетиката и много балансиран енергиен микс, както и получената подкрепа от водещи държави като Германия и Франция. Чрез европейска политика може да се влияе върху цените на електроенергията за потребителите и индустрията. В следствие на пропуснатия шанс България е в ситуация, в която отново трябва да се бори за ядрената енергетика, въпреки всичко постигнато в предходния мандат. „Много европейски правителства сменяха своите кандидати за европейски комисар с цел получаване на по-значим и важен ресор за тях. Искаше ми се да видя и България да направи това. Съжалявам, че изтървахме един политически шанс!“, заяви Цветелина Пенкова.

Евродепутатът е заместник председател в най-важната комисия, която ще задава въпроси на българския еврокомисар, а именно Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и подчерта, че очаква г-жа Захариева да бъде изключително подготвена.

Напомняме, Пенкова и нейният екип бяха от първите инициатори на европейско законодателство за стартъпи.

На въпроса дали прогресивния алианс на социалистите и демократите следят развитието в Българската социалистическа партия, Пенкова отговори, че темата за Обединението в ляво се приема положително от колегите ѝ социалисти и демократи в рамките на европейските институции. На въпроса как самата тя приема новото ръководство на БСП отговори:

„Всяко обединение и всеки път напред увенчава желание за успех и развитие, с този поглед гледаме напред. Новите и младите лица са бъдещето на БСП“. Цветелина Пенкова е част и от ръководството на младежкото обединение, носител на началото на промяната и е убедена в по-добрите резултати на партията в предстоящите избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен Ходжа

    36 1 Отговор
    Провинциални вълнения на малки хора. Каквото и да "получите" - все тая. Първо, че този комисар не е български, а на целия ЕС, второ - енергетиката е преди всичко национална политика, и трето - глупостите на ЕС за закриване на централи и зелени простотии продължават.
  • 2 Та да...

    30 1 Отговор
    Унищожим и европейската енергетика.Не стига нашата ами....
  • 3 да де

    24 1 Отговор
    Що бе сега родното й село на гербавата очиларка Бошуля ще стане силиконовата долина на Балканите.
  • 4 честен ционист

    29 1 Отговор
    За сметка на това ще получите гратис отработеното ядрено гориво на целия ЕС на склад.
  • 5 бай Иван

    29 3 Отговор
    Цветелина е умно момиче ,но като държава да искаме енергетика е смешно. Съсипахме нашата и явно ЕС очаква да съсипем и европейската.
  • 6 тази непозната девойка

    31 2 Отговор
    на снимката наистина ли си мисли, че може да ни дадат сектор енергетика?! На нас?!!!
    Освен това да видим дали ще утвърдят бледичката Екатерина. Това за паспортите сега излезе, но ние я помним и от подпорната стена на морето, което си излезе хотел, с архитект съпруга й.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Не ме разсмивай

    19 0 Отговор
    Това че тати те уреди за втри път да си евродепутат
    Не значи нищо за урсулица
    Кютай си там и се радвай докато
    Татко марин има още позиции в Бсп
  • 8 Помнещ!

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "тази непозната девойка":

    Мдаа...съпругът и отговори пред тв,че това не било строеж за хотел,а просто едни...,,големи кухи пространства за гнездене на птици..."...?!?!
  • 9 Иначе...!

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "тази непозната девойка":

    Тази девойка...фаща окото...!

    Коментиран от #28

  • 10 Сталин

    20 3 Отговор
    Още една малоумна кифла ,щото се справихте много добре с енергетиката в България,след десет години в България вече няма да има ток ,ще внасяме ток от Турция от тяхната руска ядрена централа,да съсипете и енергетиката в Европа ,много матриал има в България за Гулаг
  • 11 хаха

    7 0 Отговор
    Лобисти на АЕЦ искали Енергетиката в ЕС.

    Коментиран от #15

  • 12 Путинофил

    4 11 Отговор
    Следващият път ще получим ресор " Путинофилия"!
  • 13 Електра

    9 3 Отговор
    Цецо ми то след Краеф и неговите шарлатани, не остана енергетика а само договора с Боташ, според който всеки ден Крадеф прибира по 1 000 000 евро от нашите пенсионери, за да храни турските такива...
  • 14 Тиквонии Велики

    7 3 Отговор
    хариза на путин 4 милиарда пари на племето за сръбската тръба!
  • 15 Милениум

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "хаха":

    яки кражби искат
  • 16 Софийски

    7 3 Отговор
    Кой ще ви даде ресор енергетика, мечтата на ватенката
  • 17 Крадем без контрол

    8 1 Отговор
    Тук сме най силни.
  • 18 Щяхме да получиме Енергетика

    5 0 Отговор
    Когато цъфнат Налъмите, когато, ни пуснат визите за САЩ! По едно и също време ще се случи!?
  • 19 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Шансовете за територията са Отрицателни бре кукло! ХАХАХХАХ
  • 20 СтарТъпите

    3 1 Отговор
    Един добър евродепутат винаги може да измисли как да обвърже старТЪПИТЕ и иновациите и с Енергетиката и с Икономиката и т.н., стига разбира се да му се работи, а не да отчита дейност.
  • 21 редник

    3 0 Отговор
    /...заради сериозната експертиза, която страната ни притежава по отношение на енергетиката и много балансиран енергиен микс.../

    Нима?
    Защо цял народ псува постоянното поскъпване на ток и газ?
    Да, и излизането на борсата на битовите потребители...
  • 22 Как пък не

    6 0 Отговор
    Никога няма да ни дадат този ресор. Те ни убиват бавно.
  • 23 Историк

    4 3 Отговор
    ЕС ще даде на държавата, чиято енергетика е овладяа от Русия, да има комисар за "Енергетика" на ЕС?

    Това е също толкова нагло колкото и когато фашисткия диктатор в Кремъл обяснява колко е важна свободата на медиите.
  • 24 Вие не сте го

    2 0 Отговор
    хващали за да го изпуснете.
  • 25 Чекмедже бабаит

    1 0 Отговор
    Много добре! Таман няма да са виновни наще за настъпващата енергийна зима
  • 26 Бай Еван

    2 0 Отговор
    Ооооох , на Дядя ..
  • 27 Тези хора

    2 0 Отговор
    чуват ли се какво говорят, а си мислят, че им вярваме. Седѝ си на 60к юро заплата и не се занимавай с глупости.
  • 28 Евгени от Алфапласт

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иначе...!":

    Определено!
  • 29 стартрап

    4 0 Отговор
    Катето просто е една много посредствена женица, без никакви качествата на политик, но попаднала по неведоми пътища в политиката. Но такива са почти всички хорица в нашия политически живот. Тяхната задача е да забогатяват, не да работят за България. Сещам се за злополучния хотел/ преградна стена, на който архитект е съпругът й. Унизителна история.
  • 30 Гост

    3 0 Отговор
    Това момиче е в пъти по-умно от момата от Хаджидимово и разни други измислени депутатки. Да не говорим, че и добре изглежда
  • 31 Ей Ей ей

    1 0 Отговор
    Стартъп и иновации в превод е старт с нов паспорт…супер смях
  • 32 ссср теменужка

    0 0 Отговор
    За комисар по енергетиката трябваше да номинират едновременно Овчеря и Теменушката. Така, която и резба да ни се паднеше, щяхме да си имаме комисар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове