26 Септември, 2024 19:50 1 172 26

Министър Карадимов: Защо държавата се е довела до положение фирма да ѝ поставя условия за вота

  • росен карадимов-
  • фирма-
  • хартия-
  • машинен вот

По закон хартията се поръчва от БНБ и имаме уверението, че тя отговаря на всички условия. Проблемът, за който алармират от фирмата, доставчик на машините, е че проблемът е или в принтера или в хартията, защото ако се окаже, че машината е дефектирала – санкцията е 1000 лева на машина

Министър Карадимов: Защо държавата се е довела до положение фирма да ѝ поставя условия за вота - 1

От гледна точка на материално-техническото обезпечаване отчитаме недоверие към машинното гласуване. Затова насочваме усилията си към повишаване на прозрачността на машинното гласуване. ЦИК разгледа предложенията ни и одобри голяма част от тях. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Убеден съм, че машинен вот ще има и трябва да има. Друг е въпросът защо държавата се е довела до това положение да ѝ се поставят условия за цената и съхраняването на машините. Спорът между фирмата и ЦИК е търговски и условията по него не са най-коректните, според мен. Политически, управленски и организационно няма как да няма машинен вот. Никой не би поел такъв ангажимент, но той създава проблем“, призна министърът на иновациите и растежа.

„По закон хартията се поръчва от БНБ и имаме уверението, че тя отговаря на всички условия. Проблемът, за който алармират от фирмата, доставчик на машините, е че проблемът е или в принтера или в хартията, защото ако се окаже, че машината е дефектирала – санкцията е 1000 лева на машина“, обясни той.

„Кризата на политически идеи и смяната на бързи политически конфигурации е причината, че едно ново поколение се опита да принесе на национална територия идеи, които не са припознати на местно ниво. Когато говориш на език, който избирателят не припознава, тази пропаст неминуемо се задълбочава. Когато традиционното ляво и дясно са разбити, тогава пропастта между политици и избиратели се уголемява. Има отчетлива политическа нестабилност в страната. Непрекъснатата смяна на парламентите не дава устойчивост и на законите. Тази среда води до отлив на преките чуждестранни инвестиции“, обясни Росен Карадимов.

Той коментира и темата с регистрациите на много избиратели на един адрес. „Няма механизъм по административен ред да дерегистрирате едно лице от адрес, дори имотът да е незаконен. Когато се родят деца и се запишат на този адрес процедурата за отписване е тромава и не работи. Това са заварени случаи и те не влияят на изборния процес. Те биха могли да окажат значение на местните избори“, каза още министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    40 годин Уж изборчета, та сега е Последна национална Катастрофа, без да сме нация де. ХАХААХХАХ
  • 2 незнаех

    8 2 Отговор
    Охооо ,ама ние и държава ли сме имали !!!
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор
    .....като чета за това опростачване на изборите с машинното гласуване , все едно имаш работа с вендинг-машина за сандвичи или с банкомат, се възмущавам до дъното на душата си.

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    5 1 Отговор
    Защото държавата ни беше пр0дадена, като стока.
  • 5 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Няма машина, която да не може да се настрои от човека.

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гошо Тарабата

    6 1 Отговор
    Вечна дружба със СССР!
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 1 Отговор
    ... не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски, с касата в магазина или с банкомата.
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание...? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по монитора, защото се омаловажава гласуването! Не е случайно, че междуправителствените договори, разните държавни писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: „Между 2000 долара и €3200 струва една машина.....20 000 машини ще са достатъчни”, /близо 128 000 000 ЛЕВА/.ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
    Нaкрaткo: глacувaнeтo c мaшинa e ПРOCТAЩИНA, КAКТO И ЧAЛГA-КУЛТУРAТA прoпoвядвaнa oт шeбeкa Cтaниcлaвчo...

    Коментиран от #11

  • 9 пери

    3 4 Отговор
    Много хубав въпрос. Но щом един министър (вътрешния служебен) може да си позвали да отсвири Народното събрание и да не се яви на пленарно заседание, защото бил зает (!!!), защо някаква фирма да не може? Друг е въпросът, че ако бъдем лишени от правото, което законът ни дава да гласуваме с машина, това е откровено нарушение на въпросния закон. Какво следва в подобен случай?

    Всичко това се прави, защото някои партии много искат вотът да бъде само на хартия. Защо ли? Защото освен с манипулации и мушенгии, нямат шанс да натрупат гласове. А гербавите, например, са си определили таргет от 80 гласа, каза Бою. Това без мушенгии е непостижимо.
    Да се запитаме КОЙ подбутва въпросната фирма да извива ръце и да поставя условия точно преди изборите. И с чия благословия тая фирма е недосегаема от закон и управляващи.

    Коментиран от #12

  • 10 Не гласувам за далаверите

    3 3 Отговор
    Росене, питай сикаджията! Не се прави на луд! Перничанинът от "Сиела норма" и тиквата от Банкя (те са много близки един с друг) въртят един и същ номер и всеки си трае!
  • 11 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    На родителската среща ни сервираха, че от тази година децата ще учат от електронно спуснати материали по разни онлайн платформи. Трябвало да свикваме. Даскалята щели да прикачват файлчета и да ги пращат до всички. Децата, трябвало да се справят. Даскалята щели само да изпитват и да нанасят оценки в електронният дневник. Май, май.... преподаване няма да има.
  • 12 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "пери":

    Кое е по-лесно? Да се подправи хартиен документ, или да се подправи файл с данни? Най-крупните и масови измами са по електронен път.

    Коментиран от #16

  • 13 За машините от Венецуела

    3 0 Отговор
    Питай Румен Радев
  • 14 За машините от Венецуела

    3 0 Отговор
    Питай Румен Радев
  • 15 мдааа

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Машината изплюва пред очите ти бележка, която показва черно на бяло вота ти. Единственото, което може да и се случи на бележката е да изчезне при преброяването, но няма как на ръка някой да добави нещо различно, от това което е отпечатано. Как точно някой ще настрои машината, за да отпечата друго? Много странно разсъждение.
    Измамите на хартия са много по-възможни, инак няма друго обяснение за любовта на Бою и компания към вота на хартия.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 пери

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Аз пък мислех, че се броят хартийките, които машината отпечатва, и това определя вота на гласуващите. Лесно могат да се справнят данните от машината (?) с тези на разписките. Защо инак е тая истерия от страна на партиите за вота на хартия? На мен принципно не ми пука как ще гласувам, но първо се съмнявам в честността на хартиения вот, и второ, по-важно, щом гербавите настояват да гласуваме на хартия, това е достатъчен повод да предпочитам машината.

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "пери":

    Аз пък се чудя, дали това, което ти исписва на хартия е същото като онова, което отброява в паметта на машината? Освен това се чудя, дали изобщо броят хартийките от машините?
  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "мдааа":

    Каква е разликата да подмениш бюлетина и да подмениш хартията от машината? Все е хартия.
  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "мдааа":

    Не съм съгласен, че измамите на хартия са по-възможни. Трудно се фалшифицират банкноти, лични документи, актове за раждане.... Но, всяко хлапе с познания и един по-модерен телефон, може да ти обере пенцията за нула време. Само трябва да се доближи до теб, докато се разхождаш из мола и пазаруваш онлайн с телефона си.
  • 20 Партийно Нареждяне!

    0 1 Отговор
    Партийно Нареждяне!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ганев

    2 1 Отговор
    ФАКТИ ...СЕГА ЩЕ ВИ СВЕТНЕ....ФАКТИ ЗА 1..ПЪТ...ПУБЛИКУВАТ...СЕКРЕТНИ ДАННИ.....ЗА ХАЗАРТНИТЕ ИКРАЛНИ АВТОМАТИ....ДЖОЛИ КАРТ....АМЕРИКАН ПОКЕР 1...2...МЕДЖИК КАРТ...С ЕДИН ЕЕПРОМ 27512...И СПИРАХА ДА ДАВАТ ПЕЧАЛБИ....ФАКТИ .ЗА ТОВА СА ВЕЛИКИ.....ПРИ МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ ...СЪЩОТО...ФАКТ
  • 23 Каза -

    3 1 Отговор
    Последният Действащ Секретар на КомСоМола(Комунистический Союз Молодиожи...)...!

    Коментиран от #25

  • 24 Жена с вкус!

    1 1 Отговор
    Този човек не ми харесва визуално!Сори,това изпитвам като го видя!!!Камо ли да отговаря за изборите?! По-надеждно предложение имате ли?!
  • 25 ганев

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Каза -":

    И ЕДИН ОТ МАЛКОТО.ПОЛИТИЦИ .....КОИТО НЕ Я ПЛЮСКАЛИ...КАТО ДРУГИТЕ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове