6 Октомври, 2024 16:06 1 350 22

Петър Чолаков: Битката в ДПС може да окаже влияние върху цялата партийна система

  • петър чолаков-
  • избори-
  • глобка-
  • партии-
  • дпс-
  • пеевски-
  • доган

Нова сглобка ще доведе до електорален крах за някои партии

Петър Чолаков: Битката в ДПС може да окаже влияние върху цялата партийна система  - 1
Снимка: Нова телевизия

Битката в ДПС не е за етническата карта, а за власт и може да окаже влияние върху цялата партийна система. Избирателната активност ще е още по-ниска, а ако има нова сглобка за правителство, това ще им донесе големи електролани щети.

Така описа политическия пейзаж у нас политологът доц. Петър Чолаков в интервю пред БНР.

Неговата прогноза е, че ще имаме разпокъсан парламент, който ще представлява още по-голямо предизвикателство пред партийните лидери за формиране на правителство.

В предаването "Неделя 150" той коментира кризата в двете депесета:

"Новото в тази предизборна ситуация е войната в ДПС, това е новото и различното. Такова нещо не сме имали, имало е напрежение във връзка с предишни председатели на партията, но те бързо приключваха след конфликта си със почетния председател. Сега имаме коренно различна ситуация, защото "момчето", както го нарича почетния председател е с много голяма тежест – самостоятелна, финансова, аз бих казал и влияние в съдебната система, в прокуратурата, и поради тази причина сътресенията в тази партия, дано да не съм лош пророк, може да рефлектират върху цялата партийна система и цялата държава."

Според политолога раздорът ще рефлектира, защото "ДПС е етническа партия и претендира, че притежава монопола върху етническия вот":

"Огромната част от гласовете идват от българските турци, помаци и от ромите, това са 90% и ако там настъпи катаклизъм може да се наруши стабилността".

Скандалът, според него, е изненада дори за самият почетен председател, защото "той повери царството си на "момчето" и се оказа, че то има голям апетит и се разбърза да овладее цялата власт".

"Движението имаше двама председатели и всичко пак в "момчето" щеше да си отиде, но то се разбърза и от там произтече конфликтът между него и почетния председател. Ако беше поизчакал малко, пак всичко щеше да отиде при него", смята доц. Петър Чолаков.

Според него трудно ще се направи правителство заради голямата раздробеност в НС след изборите.

"Ако се базираме на социологическите агенции, ще имаме още по-ниска избирателна активност, която е драматично ниска, ще имаме един парламент с още по-ниска легитимност. Това означава, че за да се формира правителство ще се стартира с много ниско доверие. Така че предизвикателствата се увеличават, разпарчетосването на Движението създава допълнителни трудности, защото повече от 30 години претендира да е балансьор в българските процесите и си присъства. Сега като имаме две такива политически сили, става още по-трудно, така че нямам особено основание за оптимизъм", казва доц. Чолаков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    21 2 Отговор
    Един намагнитен шопар е овладял съдебната система, какво ДПС, ситуацията е трагична.

    Коментиран от #13

  • 2 Формира се коалиция

    11 6 Отговор
    Тиква-Свиня а може и части от ППДБ срещу останалите.

    Коментиран от #4

  • 3 Българка

    21 1 Отговор
    Законът предвижда размерът на глобата при разплащане в брой със суми над 10 000 лв. да е 25% от общия размер на направеното плащане за физическо лице и 50% - за фирма. И питам подсъдимият за източване над 57 милиона лева ДДС и участие в ОПГ, който е дал 100 000 лв.белязани на Ибрямов от къде разполага кешово със стотици хиляди? Та когато дължиш на държават обикновено разплащателните сметки се блокират от институциите. И най-малко наложени ли са 25 000 лв глоба на даващия на Ибрямов подкуп?. Или хората на Пеевски са над закона?...
    Продължавам да твърдя,че няма добри сред върхушката и на двете ДПС-та. Сите са за затвор. Но нека това да е по законен и справелив начин. И начело трябва да е арестувано лицето Делян Пеевски. Най-малко има 300 страници доклад от департамента на САЩ с описани там престъпления на "феномена"
  • 4 Българка

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Формира се коалиция":

    Не се опитвай да овъргалваш ПП-ДБ с Пеевски. При сглобката преговорите първоначално се водеха само между ПП-ДБ и ГЕРБ. Пеевски овладя ГЕРБ и подчини Борисов. Реално той се самоназначи за говорител и на ДПС ,и на ГЕРБ
    От ПП-ДБ още при ротацията, а и сега са категорични,че няма да преговарят и с ГЕРБ, ако върху тях оказва натиск и ги комадва Пеевски

    Коментиран от #6, #7, #14

  • 5 хмм

    11 2 Отговор
    Глиган Пеевски и подобните му шопари оглозгаха България.
  • 6 Гном каза..

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Че верният път е към вечна дружба с Тиквата. Кой от ППДБ го опроверга и се разграничи?
  • 7 Ами Ристьо Адвокатина.

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    За кой ,, подправи конституцията,,?
  • 8 Ком

    10 2 Отговор
    Все още най-трудно е да се определи в кого ще отидат гласовете от Турция. Но логично е съотношението Доган към Пеевски да е 2:1.
  • 9 Иван

    9 5 Отговор
    Що не извивката Иван Костов той разказа играта на тази държава а сега пак нещо опитва да каже ми направете го още веднъж премиер поне да изчезнем от Европа така и така се стопихме да идват от Сирия,Иран, Ирак , Афганистан за какво ни е държава и то измислена
  • 10 Иван

    7 3 Отговор
    През турско робство живяхме по добре
  • 11 Точен

    8 8 Отговор
    На тези избори трябва българите да кажат 2 неща:
    1.Не на НАТО и крадливия ЕС.
    2.Не на Пеевски.
    Така или иначе ще има Нов Народен съд, но ние можем да го доведем по-скоро.
  • 12 Мнение

    5 2 Отговор
    Старите ченгета и мутри и техните наследници владеят институциите и службите в държавата. Да, това се постигна през последните 10 години до голяма степен от Пеевски и неговите ментори, но не без помощта и пасивното съгласие на политици като Сергей Станишев и Бойко Борисов. Сегашните опити да окалят ППДБ чрез циничните лафчета на Пеевски и поведението на патерици като ИТН, само показва в кого мафията разпознава най-големия/единствения си враг.
  • 13 Не само

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    съдебната система! Шиши е овладял медиите,мвр,герб и всички други,които му трябват за да дерибейства в държавата!
  • 14 Ха ха,

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    те ппдб са така овъргаляни в л.й.а,че няма повече накъде,а пък тия които гласуват за тях, направо им ги ядат!Няма по компрометирана партия!
  • 15 Българин

    3 1 Отговор
    ДпС е партията на властта! Който иска да прави кариера, неизбежно трябва да стане служител на ДпС. Това го знае всеки чинивни, прокурор и бизнесмен! Без разрешение от ДпС баничарница не може да отвориш.
  • 16 Реклама на възраждане платена от нас

    2 0 Отговор
    С парите от нашите данъци костадинов си прави реклама
    А факти направо копират пропагандните им материали без редакция
    Костадин Максудата гостува в нова
    """Във връзка с договорите ни за предизборно отразяване ви молим да проследите предаването и да направите дописка по него."""
  • 17 Кака Мара

    2 0 Отговор
    се побара.

    Рекламира Коцето, но не дава да се пишат коментари!

    Защо ма, како?
  • 18 Киро

    1 0 Отговор
    Има нещо гнило в Дания...
  • 19 Буха ха

    1 1 Отговор
    електролани щети???

    Маро, днес май рано рано сте отворили бутилката водка в редакцията
  • 20 Нужно е да се спазва закона!

    1 1 Отговор
    Не се разбра, защо подтикнаха, контролирано и целенасочено този от ДПС, към извършване на деяние, което е престъпление. Тези, които са го развивали, контролирали са за съседните килии. Закона у нас се гази поголовно! Не може да подтикваш, контролирано и с някаква цел извършването на престъпления, а такива са извършени и от длъжностни
    лица, освен основното. Не може да прикриеш едно престъпление и да развиваш контролирано друго.
  • 21 Сашо шопара

    1 0 Отговор
    Ее пак Глигански пак Глигански
  • 22 Браво!

    1 0 Отговор
    Пеевски се набута в Сглобката през задния вход именно, чрез овладяване на ГЕРБ с изпирането на Борисов и спиране на делата за Барселона, чекмеджета и тези за изпълнените поръчки магистрали, пътища и други СМР. Така подхлъзна и ППтата и Ристьовците и после им разби Сглобката с ГЕРБ. Та, сега е ДПС Ново начало, да очакваме и ГЕРБ ново начало. Майсторлъка е да дерибействаш сред дерибеите и Делян ще им го покаже.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове