11 Октомври, 2024 23:08 1 746 44

Лили Иванова и България скърбят за Кирил Маричков

  • кирил маричков-
  • почина-
  • музикант-
  • щурците

Една звезда угасна

Лили Иванова и България скърбят за Кирил Маричков - 1
Снимка: БГНЕС

България скърби за легендарния музикант Кирил Маричков. Близки, приятели, познати, колеги, държавници и политици изразиха тъгата и съболезнованията си.

„Поклон пред паметта на големия български музикант, певец и композитор Кирил Маричков! Почивай в мир, приятелю! Твоето творчество остава!“, написа примата на българската музика Лили Иванова.

„Неочаквано загубихме КИРИЛ МАРИЧКОВ! Патриархът на българския рок участва в първата наша рок група - БЪНДАРАЦИТЕ, преди да основе ЩУРЦИТЕ. КИРЧО е починал след инцидент по време на концерт на ФОНДАЦИЯТА. С тях той трябваше да отпразнува 80-ия си рожден ден с голямо шоу в Зала 1 на НДК на 30 октомври. КИРЧО и КОСЬО МАРКОВ основаха радио ТАНГРА през 1992. Ние сме в пълен шок!!!“, коментира екипът на Radio Tangra Mega Rock.

„С огромна тъга ви съобщаваме, че ни напусна Кирил Маричков. Екипът на БГ Радио изказва своите най-искрените съболезнования към близките и семейството на Кирил Маричков. Почивай в мир“, написаха екипът на БГ радио в социалната мрежа.

„С неописуема болка разбрах, че ни е напуснал Кирил Маричков. Един абсолютен диамант, който ни кара да настръхваме всеки път, когато чуем неговия глас, неговата музика. Авторитет, личност и абсолютна икона за всички възможни времена. Ех, друже.... Ще ни липсваш. Нека ти е леко там, сред памуковите облаци. Искрени съболезнования към неговите близки. Мъчно ми е, когато героите ни изоставят! Дълбок поклон“, сподели певецът Орлин Горанов в личния си Facebook профил.

„В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа. До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката, на която ще липсва. Това написа президентът Румен Радев в официалния си профил във Facebook. Кирил Маричков и "Щурците" допринесоха за модерното звучене на българската музика, която донесе и духа на промяна в цялото ни общество. А като човек вдъхваше надежда, че музиката ни прави по-добри! Светла памет!“, написа президентът Румен Радев в официалния си профил във Facebook.

„Отиде си легенда на българската рок музика! Бунтар и свободен човек, Кирил Маричков спечели сърцата на поколения почитатели. Остава завинаги с нас чрез песните си. Светла му памет!“, каза министър-председателят Димитър Главчев.

„Днес си отиде Кирил Маричков. Отиде си внезапно и ужасно рано. Той беше истински мъж. Беше бунтар и символ по времето на комунизма. Беше вкусът на времето за цяло едно поколение. Живя и ни напусна като истински рицар! До края! Ти си вечен, приятелю!“, посочи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

„Отиде си една легенда! Бог да го прости!“, сподели лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

„С дълбока тъга научих, че Кирил Маричков ни е напуснал преди малко. Благодаря ти за музиката, вдъхновението и големия пример! Почивай в мир, скъпи приятелю!“, каза певицата Мария Илиева.

„Музиката ти ще остане завинаги с нас! Почивай в мир!“, сподели съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Кметът на София Васил Терзиев също публикува пост във Facebook. „Силните души, които не се огъват пред нищо, не изчезват. Кирил Маричков ни показа какво означава да останеш верен на себе си: „Можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен“. Уроците, музиката и думите ти остават. Почивай в мир!“

„Отказвам и пак отказвам. Не мога да приема тази новина! Не я искам! Шокиран и вцепенен стоя и плача сам. Човекът, чиято музика ми е помагала в тежки времена и ме е веселила в светли часове си тръгнал от тази Земя. Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците", "Бъндараците", "Фондацията" и още и още... Не случайно абсолютно пророчески изпя и записа последно в последния си албум "75" и остави нарочно последно като надгробен епитаф парчето "Тъмен вятър" по стиховете на великолепния Георги Константинов:
"В мен будува тревога необяснима.
И нощта извънземна
ме тегли навън...
Засега съществувам. Все още ме има.
След това ще изчезна
зад близкия хълм.”
Няма изчезване, Киро! Все още те има и ще те има вечно! Като песните ти! Ти ни остави такова Наследство! Ти беше един от тези, които отвориха прозорците на Свободата по тези земи! Поклон и Бог да те прости!“, написа българският журналист, радио и телевизионен водещ Ники Кънчев.

„Много, много тъжно! Сбогом, Щурецо!...
"Искам да кажа на майка ми “благодаря”,
а на баща ми, че съм буден.
Да пазят място в рая, когато заспя
или случайно се загубя...", написа актрисата Гергана Стоянова.

"Сбогом, Кирчо!", написа в социалната мрежа и музикалният продуцент Станислава Армутлиева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 23 Отговор
    Щом няма дует с Ала Погачова, не ми го хвалете.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 2 Сатана Z

    21 0 Отговор
    Ние сме в пълен шок!!!“, коментира екипът на Radio Tangra Mega Rock.
    На 80 години беше човека,от какво се шофирате?
    Умря си на сцената,а не в някоя болнична стая.
    "Шоуто трябва да продължи "така пееше Фреди

    Коментиран от #28

  • 3 Без Лили Иванова няма скръб.

    11 9 Отговор
    Що ли.
  • 4 Дългия

    9 5 Отговор
    Марийче само не разбрах какъв е инцедента?

    Коментиран от #7

  • 5 РАМЗЕС втори

    11 5 Отговор
    Лилито пък скърби за мен-те това е живота...
  • 6 РЕАЛИСТ

    10 6 Отговор
    Лилянка да спира с пеенето, щото на тази възраст и сцените са опасни. То и Байдън, колко пъти се въргаляше по сцени стълбища на самолети и къде ли не.
  • 7 Напилсе

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Дългия":

    Паднал

    Коментиран от #22

  • 8 CNN Дупница

    16 2 Отговор
    Никой не споменава за чия предизборна кампания е бил концерта и кой е отговорен за безопасността на сцената?
  • 9 Точка Омега Последни Времена

    7 13 Отговор
    Пееше сатанинска музика като кумирите му от Бийтълс. Някой друг сатанист у линейаката му е спестил мъките.
  • 10 Някой чупи рекорда

    10 2 Отговор
    Други ПАДАТ ЗАД БОРДА
  • 11 Ко знаеш ти бе

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Има обаче с Валерий Гайна. Ама това име го чуваш за първи път.

    Коментиран от #40

  • 12 Не се шашкай Дончо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ние няма да кръстим на негово име стадион, както вие си кръстихте националния стадион на името на оня бездарен певш дето ревеше "ви сакам всите".😂😂😂😂😂
  • 13 Радио Елто

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Българомразецо Пак си Тук за да Храчиш по Всичко Българско Засрами се и тИ си от Майка Раждан

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 оня с коня

    11 10 Отговор
    всичките тука дето дето пишете НЕПРИСТОЙНИ НЕЩА за Маречков е заради категоричната му полит. Ориентираност- "Аз не съм Комунист и никога няма да бъда"!И ви е преценил господ и ви е наказал със Доживотна Сиромашия,което пък е и причина да заливате със злоба всичко що мърда...Ама бил Маречков една от ЗВЕЗДИТЕ в бълг. рок-музика...какво ви интересува това пък вас - русконадупените Шушомиги,дето никога през живота си не са танцували,а свестните жени спират погледа си на Мутрите ви Само веднъж и то Бегло?Искате да дойде дядо Иван и да ви нахрани,а Руският духов оркестър да ви пълни душата с маршовете си?Ами баш за такива като Вас Мъдрият "КОЗЛОДУЙ" е казал- "мечтите са безплатни"!:)

    Коментиран от #25, #32, #36

  • 16 Кико на 80 шоумени

    3 4 Отговор
    600 на година. Инциденти . Падат . Иван така по стълбите. Лошо . Няма рода. Пееше. Има последователи. Миналата година падна . Лоша организация. Концерти. Празници. То сега е октомври. Не е Нова година. Като има пари. Да викат Рита , Ами по млади хора. 490 певци обикалят света . Тук кой . Елтън , Джим, роб . Странна публика .

    Коментиран от #17, #23

  • 17 Лелеееее

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кико на 80 шоумени":

    Бате на какво си?🤯
  • 18 Град Козлодуй

    6 5 Отговор
    маричкоф пyкнал ли?
    Да е жив и здрав!
  • 19 Да го погребат

    6 1 Отговор
    Беше католик . То колко е спестил. Има 2 милиона.
  • 20 На коя песен се е тръшнал

    3 2 Отговор
    Тополите . Клатещо денсене . Първия сняааг . 65 години на сцената.
  • 21 Точно

    6 6 Отговор
    Жалко! Отиде си един истински българин,милееш за свободата и свободния дух. Крепостните това няма да го разберат
  • 22 Дългия

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Напилсе":

    От сцената по време на концерта?
  • 23 Тираджия

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кико на 80 шоумени":

    Брачет, нищо не ти разбрах, по добре си лягай и не смъркай повече!
  • 24 Град Козлодуй

    4 1 Отговор
    Поклон
  • 25 Първо

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Искам да започна с тока поклон пред таланта му нека Бог да го прости,но но живял в онова време постигнал много,няма как без помощта на хора"комунисти"абе нека да почива в мир.
  • 26 Не пийте и не пушете

    6 2 Отговор
    Чочо и той така се лъзна на бутилка водка,бат Стефан Данаилов и той на няколко бутилки вино се лъзна,с него много гонехме партизанки в руския клуб,трябва самоконтрол
  • 27 Е инцидент е

    4 1 Отговор
    Спъва се и си удря главата. 240 кг на см 2 . Без каска. Нямал е шанс . Не е внимавал . Това е . Колко хора е напивал . И те така. Падат и . Съдба . Както му е било писано . Дяволска музика.
  • 28 Град Козлодуй

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    спънал се е в кабелите МИР на Душата му
  • 29 Георги Илиев Митев

    7 3 Отговор
    Аз съм българин от български произход и четвърто поколение кореняк софиянец по бащина линия . Не скърбя за милиционери и поддръжници на властта от времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков. Прословутите музикант чета , автори на книги по времето на социализма на другаря Тодор Живков бяха пълни лизачи на властта и на милиционерите . След като съм репресиран , гонен и тероризиран от комунистите и " децата на социализма " и до ден днешен в никакъв случай не бих скърбил за такива като другаря Кирил Маричков .

    Коментиран от #41

  • 30 Отиде си

    4 4 Отговор
    Голяма личност за България , светла му памет !
  • 31 1234

    3 3 Отговор
    Да не забравяме и лейтенанта от дс Иван Гарелов,и той на бутилка узо се подхлъзна в хотела на Арабаджиев, като беше в школата на кгб в Москва, в кафене "лираизпадна в алкохолен делириум и си изгуби документите ,по късно го върнаха в бг
  • 32 Град Козлодуй

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Благодаря ВИ👏🥰
  • 33 Как . Ходил и се излангърил

    1 1 Отговор
    Странно. Има един Л. все по тв . Падал ставал . Пиян . Уж неговия го свитнал . Доказаха инцидент . Сам си направил всичко . Нормално не се случва . Учудени са всички . Изненада.
  • 34 Геройски загива

    1 1 Отговор
    Ама как така бе . Нормален беше .
  • 35 Между очите е

    1 1 Отговор
    Смъртоносно. Удря се и умира.
  • 36 Кооо

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    По времето на комунизма не е имало сиромашия неблагодарнико реститут.Върнаха ви всичко и пак сте недоволни
  • 37 Охрана на труда

    2 2 Отговор
    Ако беше с каска и обезопасени кабели, нямаше да се потроши! Ударил го е тока!
  • 38 Следващата ще е Лили

    3 1 Отговор
    С тази остеопороза ще се изкълчи на някой концерт!
  • 39 Това е на Волен Николаев:

    0 1 Отговор
    Можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен.
  • 40 Валерий Гаѝна, не Гайна

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ко знаеш ти бе":

    Бивш молдовец, понастоящем американец с артистичен псевдоним Val Gaina. Цъкни в Ютюб
  • 41 MIНКЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Георги Илиев Митев":

    Пропуснал си че не го осъдиха за катастрофата дето уби човек . Някак никога не ми е бил напълно автентичн като “дисидент“ А гледам че “първите “като Село Трифоново и Боце вече са дали съболезнования ! Леле какво двуличие чалгари ,панаирджий !
  • 42 Горски

    1 0 Отговор
    Доносник на ДС, изкуствено създадена соц група чийто концерти бяха активни мероприятия на ДКМС. После уби човек, докато бързаше да пее на ушенце на Бако Църното от Драгалевци.
  • 43 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор
    Лили Иванова = България ли е?
  • 44 Трътлю

    0 0 Отговор
    След смъртта на Гюзела много го беше страх че ще умре. Е, умря. Никой не е вечен.
    Никой не е и пророк. Де да е знаел Кирил че 30г по-късно комунизмът ще е на власт в Щатите и Англия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове