13 Октомври, 2024 18:10 971 31

Румен Радев: ВСС демонстрира, че е изтъкан от зависимости

  • румен радев-
  • всс-
  • избор-
  • главен прокурор

Така президентът коментира номинацията за главен прокурор

Румен Радев: ВСС демонстрира, че е изтъкан от зависимости - 1

Обществените очаквания към новия главен прокурор, да възстанови чувството за справедливост, са огромни. В тази мисия следва той да се ползва с високо обществено доверие, а това изисква легитимност на неговия избор. Настоящият Висш съдебен съвет, след всичко, което натвори, не може да отговори на тези високи обществени очаквания. Нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат на този пост. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на Годишната среща на местните власти, организирано от Националното сдружение на общините в Република България.

„Народните представители, настоящи и бъдещи, трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на членовете на тези важни органи, какъвто е и ВСС, не е въпрос на желание и възможности, а е тяхно конституционно задължение. И това трябва да стане възможно най-скоро“, посочи още Радев.

„Нека като обеца на ухото виси споменът за „сглобката“, която вместо да изпълнява Конституцията, реши да я променя. Днес ние берем отровните плодове на това посегателство върху нея", каза президентът, цитиран от Нова тв.

„Със самата процедура, така както я започнаха и смятат да я продължават с един кандидат, кадровиците на съдебната власт гарантират не друго, а излагане на риск на самата процедура. Едно е сигурно - те създадоха напрежение не само в професионалните среди, но и в цялото общество. И по този начин да изложат на риск самата процедура и да нанесат сериозен, пореден удар на тази система, която е изключително важна за българската държавност“, каза още президентът.

Той посочи, че "не само обществото, но и партиите ще спечелят, ако поне за няколко дни загърбят темата „кой е по-лош“ и отворят големия дебат, който всички ние чакаме - как се направят така, че ако вземат властта, България да бъде по-сигурна, по-силна, по-успешна и по-богата".

Румен Радев коментира и отношенията между България и Северна Македония. „Преговорите приключиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по Договора за добросъседство и сътрудничество. Ако говорим за диалог, той следва да се води между Северна Македония и Европейската комисия. Диалог, на базата на приетата преговорна рамка за РСМ и то с пълно единодушие от всички държави членки, приета и от правителството на Северна Македония. Диалог по условията, които РСМ трябва да изпълни, така че да започнат преговорите за членство в ЕС. България може да помага в този процес", подчерта Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 14 Отговор
    Не се ли убедихте че само Народния съд може да раздаде справедливост в България?

    Коментиран от #6

  • 2 летец пилот

    14 22 Отговор
    Да сте ни жив и здрав,господин генерал!
  • 3 Добре Де

    15 16 Отговор
    Вдигна комунистическия юмрук, каза мутри вън, свалихме Борисов......а всъщност стана по зле .

    Коментиран от #12

  • 4 ТаУмВзе

    4 9 Отговор
    Когато краварски Пудели се изрезват за други пудели от същото котило на Козяк! ХАХХАХА

    Коментиран от #10

  • 5 гражданин

    7 16 Отговор
    Радев да хвърля оставка и да прави партия защото тези ОПГ ки в парламента ще затрият тотално държавата и народа .

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гпожелание

    10 5 Отговор
    Съд и прокуратура да се закриват , и да се иска от ЕС защото тук положнит е нетърпимо , защото те пазят мафиотите в парламента .
  • 8 Бай Орков

    12 8 Отговор

    До коментар #5 от "гражданин":

    Кой ше го подкрепи? Предимно комунисти и русофилски боклуци.Той би откраднал гласове от БСП и Възраждане. Избирателите на ПП - ДБ ,няма да го подкрепят.Ние,също.Партиите си имат твърди ядра ,които гласуват само за тях.Той може да тегли гласове или от левия сектор,като го отслабва, или от тия,които до сега не са гласували...
  • 9 Град Козлодуй

    6 0 Отговор
    в Бг
    БНА
    няма от
    1990 Година
  • 10 Град Козлодуй

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    в Бг са на Власт мутри олигархии престъпници
    мафия

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Моделът Борисов остана

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Добре Де":

    Премиер е Главчо

    Коментиран от #13

  • 13 Нека не забравим

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "Моделът Борисов остана":

    Служебните премиери се назначават от Президента. От как свалихме Борисов,90 % ни управляват служебни премиери. БОТАШШШШШ..... на които плащаме милиони виж кой ни натресе този договор

    Коментиран от #29

  • 14 ТаУмВзе

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Град Козлодуй":

    След 7 века Робия, матряла на територията е свикнал на Гавра и Издевателства! Даже се и кефи, щото си мисли, че Партийките ще го Оправят. Докато сме във Последна Национална Катастрофа, без да сме нация де. Честит КРАХ!

    Коментиран от #18

  • 15 Роки

    14 6 Отговор
    А Николай Копринков от какво е изтъкан? А евромилионерката Илиана Йотова дето изхарчи милиони левове във вояжи и обиколи света няколко пъти на държавни разноски в нищоправене, цупене и високомерие? А "ала-балата" с Асенчо и Кирилчо? А загиналите пилоти, дето се правиха на циркаджии за кеф на президента да му правят лупинги? Аман от заучени фрази и НИЩО съществено свършено като президент на Републиката!
  • 16 ФЕЙК

    6 4 Отговор
    ВСС отдавна е ССШ - Съдебен съвет на ШИШИ ! И прокуратурата е негова и МВР шефовете са негови! Какво ли не правят парите ??????
  • 17 !!!?

    9 2 Отговор
    Новата ли Конституция направи президента на България Мистър Кеш !!!?
  • 18 Град Козлодуй

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    Грешиш. Комунистическото робство пречупи хората и ги направи да се страхуват и от сянката си. Зад всеки един сложиха двама агенти на ДС и всеки провинил се занимаваше с еднопосочен билет към лагерите на смъртта. ..Виж как е в Северна Корея,ръкопляскат като луди и се радват....,но и те не знаят защо. Знаят само, че ако не го правят, умират

    Коментиран от #19

  • 19 ТаУмВзе

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Град Козлодуй":

    Бе нали и Тока от който се изрезвате е благодарение на Бай Тошо, дори и панелката във която живуркате Също! Ма сте си Дресирани да си лаете Против нещо си, не че има значение или разбиране, кое кво е. Важното е Пеня да Пени на писта и тва си е.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Мунчо

    3 3 Отговор
    Курск е украински. Там се веят украински знамена.
  • 21 Муньо....

    3 1 Отговор
    И тъкан от руски зависимости, гробокопачът на България, копейки, Бойков, шишев и догановци, руски мекерета от петата колона, шпиони, полезни идиоти, корумпирани служители във всички институции в момента бавно унищожават България.
  • 22 Град Козлодуй

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "ТаУмВзе":

    Знам,знам. То и на Запад пътища, магистрали,мостове, фабрики,коли, самолети....все бай ви тошо е построил. Нищо, че в България магистрала Хемус започната през 1970 година за 15 години не успяха да я довършат. Това представляват комунистите,или строят неща, които за нищо не стават или не могат да строят неща, които наистина трябват

    Коментиран от #24

  • 23 Град Козлодуй

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "ТаУмВзе":

    Има Ментета Град Козлодуй
  • 24 ТаУмВзе

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Град Козлодуй":

    Сериозно сте Яко Тръкнати на писта ей! Ми що не си на Запад а? Щото там се Бачка а. Щом си тарикат Заминавай бре. Кво мрънкяш из нета а. По смешни сте от себе си!

    Коментиран от #28

  • 25 Аз съм веган

    5 0 Отговор
    Мунчо е много неубедителен
  • 26 Истината

    3 2 Отговор
    е ,че на изборите трябва да се утървем от злото на България, боко и шиши.
    Не стане ли това България ще се превърне в оод на мафиата.
  • 27 Източният мъдрец Мунчо

    2 1 Отговор
    Браво Мунчо!
  • 28 Град Козлодуй

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ТаУмВзе":

    И ти сега си мислиш понеже пиша тук и съм в съседната на теб съборетина ли Това е интернет, мога да пиша и докато прелитам със самолет над плевнята ти

    Коментиран от #30

  • 29 От конституцията

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Нека не забравим":

    Променена от Борисов-Пеевски-Киро.
  • 30 ТаУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Град Козлодуй":

    Нема да ми прелиташ над плевнята, че ще ми стреснеш расовите коне, които са ми подарък от принцесата на Саудитска Арабия бре! ХАХАХХ Толко палаво изостанали сте, че не е реално!
  • 31 така така

    1 0 Отговор
    Пъпеш!! Ходи да сее бостана в Харманлийско!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове