15 Октомври, 2024 08:37 1 174 26

Иван Портних и пристанището с европари на Варна

  • иван портних-
  • варна-
  • рибарско пристанище-
  • европейска прокуратура

В момента на това място има някаква инфраструктура. Самото пристанище не е функционално

Иван Портних и пристанището с европари на Варна - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура в София обвини четирима заподозрени, вкл. бившия кмет на Варна Иван Портних и бившия областен управител на Варна Стоян Пасев, в измама, свързана с реконструкция на рибарско пристанище. Портних отрича това да е истина.

"В момента на това място има някаква инфраструктура. Самото пристанище не е функционално, тъй като не е подходящо за такова. Лодки не могат да влязат. Не се ползва. Твърденията, че ще се прави рибна борса, не са се случили – мястото не е подходящо за това", заяви в ефира на Нова телевизия Лора Георгиева от Антикорупционния фонд (АКФ).

"Става въпрос за 8 млн. евро – това е взето по проекта от ЕС, плюс 6 млн. от бюджета. Обвинението е за 3,4 млн., явно са преценили, че нещо е свършено", уточни тя.

"Има плаж с един понтон. За да направят снимки, са сложени плаващи понтони – декорирано е, за да изглежда, че има пристанище", допълни Георгиева.

Тя уточни, че няма как Европрокуратурата да работи самостоятелно – тя работи в сътрудничество с българските институции. Тук обаче случаят е пределно ясен, за да говорим за поръчково разследване.

"Взети са едни пари. Те са платени към строителни фирми, към поректантски фирми. Има и друга версия – наблизо има луксозен квартал. Удобно би било да спират круизни яхти там", спекулира тя.

Все още няма обвинителен акт. ЕП си внася обвинението и си го поддържа в съдебна зала. Ако го докаже, може да има осъдителна присъда на кмет.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Еврата

    24 3 Отговор
    Така е, като не ми се дава установения процент
  • 2 Миризлив пор

    22 1 Отговор
    За рибарска лодка е нефункционално защото не може да влезе ама е удобно за яхта? А бре някой знае ли колко дълбочина е нужна за лодка е колко за яхта? Има ли пристанище или няма в крайна сметка?

    Коментиран от #25

  • 3 сийак

    40 4 Отговор
    "Става въпрос за 8 млн. евро – това е взето по проекта от ЕС, плюс 6 млн. от бюджета. Така работят сиганите от ГЕРБ. За да ограбят парите и да си напълни чекмеджето лъжливия и крадлив сиганин ГЕРБ -Банкя, строй пристанища, стадиони дето няма живи хора, пътища на които липсват и подложка и асфалт, ремонт на ремонта. Така обичат в ГЕРБ от материали се взема %, рекет от фирмите дето строят и милиони и милиарди в чекмеджето и за къщи на любовниците. Дано тоя като го осъдят да си отвори устата и да каже колко са заминавали за сиганина от Банкя. Слава Богу на изборите може да бъдат изритани ГЕРБ негодниците дето ограбиха българите.
  • 4 Леферов

    43 1 Отговор
    Всеки, който живее с морето знае, че там "пристанище" не е имало. Съоръжението беше построено набързо, вероятно за да се усвоят парите. Наглостта на този Изпортних е безгранична.

    Коментиран от #16

  • 5 Софийски

    26 2 Отговор
    Доказано от опгерП, скоро и тиквун за магистралите
  • 6 МхтоМхто

    35 1 Отговор
    Пристанището е нефункционално. Затлачва се с наноси всяка година. Общината дава една шапка пари за драгиране. Сега са избрали някаква холандска фирма да поставя нещо като диги под водата ,за да спре пясъка. Ако си спомняте имаше снимки как хора вървят по водата през входа на пристанището. 100% кражба. Един от основните е човека със звучен прякор Дънката, и предполагам,че нищо няма да излезе от разследването.
  • 7 ГЕРБ МАФИЯ

    33 3 Отговор
    Това е сериозен удар за боко! Европрокуратурата действа!
  • 8 Нощен

    23 1 Отговор
    корумпиран престъпник от ГЕРЛ
  • 9 Ком

    8 2 Отговор
    Връзката на Портних с действията на министрите Бойко е ясна. Но ГЕРБ повишават процента си за бъдещия Парламент!
  • 10 зайчарник

    24 3 Отговор
    Всеки удар по герберастията е здравословен за държавата.
  • 11 ТИМ сити

    13 1 Отговор
    Само плиткото пристанище да беше. Ами велоалеите, яйцевидното кръгово, подпорната стена (да не падне делфинариума в морето) за стотици милиони, ремонта на националния стадион от 20 години насам. Все пак, кмета само подписва това, което общинските съветници са гласували.
  • 12 Анонимен

    19 1 Отговор
    Мръсно Гробачийско , крадливо ПСЕ. НАГЛОСТ И ЦИНИЗЪМ. ТОЧНО КАТО ВОЖДА, АГЕНТ БУДА.

    Коментиран от #13

  • 13 Нощен

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    кога ще има Ефективни Присъди за такива
  • 14 Морски

    19 1 Отговор
    Всички които живеят в Аспарухово знаят че там пристанище не имало никога. Имаше камънак, едно паянтово мостче и една барака за кюфтета. Но под въздействието на Дидо Дънката и с големи рушвети се започна изграждането на „понтона“. Тук влизаше и Началника на МА Варна В.Енчев , който е разпоредил влекачи за провлачване на „понтона“ , имитиращ пристанище. Цяло Аспарухово наблюдаваше това безумие и се чудеше каква е идеята. А идеята се оказа проста. Дидо Дънката искаше „собствено“ пристанище, безплатно , което да обслужва „неговия“ коплекс, изграден полулегално под протекцията на кмета Портних. След получаване на 12 млн.лв , се започна изграждането на „рибарското“пристанище с невероятно темпо. След изграждането се установи че наносите са толкова големи , че „рибарското“ пристанище е неизползваемо.
  • 15 Малко история и факти

    15 0 Отговор
    Ако там ставаше за пристание при строежа на ористанището във Варна през1903 г щяха там да го направвт. Но не са. През 70 г има буна точно до канала на близо 1км от това пристанище. Точно до него е военна зона каратината където имаше складове на флота и мостчета тип скеле така че пясъкът да не се натрупва. Тази местнст в морските карти се. Арича аспаруховска коса точно заради натрупването на пясъка. Втората част на далаверата се отнася за Гуцанов и неговия приятел и съвипустник Дънката. Построиха комплексът там и между другото това пристанище иначе рибарите са навсякъде по канала и в езерото. Там всичко е пясък и падна шътя за галата за което Гуцанов и Дънката бяха обвиняеми но покриха и заличиха нещата. А далаверата се случи когато Гуцанов беше председател на общинския съвет на Варна а Сергей станишев влезе в НС точно защото Гуцанов се отказа. А дънката ошамари настоящия разследван кмет и най добрата Славена Точева с преференции повече от Бойко беше депутат от Герб. СЛЕДВА ВЪПРОСЪТ ИМА ЛИ КОРУПЦИЯ И КОЙ СЕ ПРАВИ НА УМРЯЛА ЛИСИЦА.

    Коментиран от #20

  • 16 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Леферов":

    Абе че са нагли,нагли са. Ама къде е бил Боко,министри и разни там отговарящи.Кмета сам нищо не може да направи,има общински съвет,проекта е съгласуван в министерствата по транспорт,екология ,морска администрация най - вероятно и още куп други държавни органи. Доста народ би следвало да му правят компания.
  • 17 Стан-боцмана

    4 0 Отговор
    Сетила са,Мара да са побара. Докато умните се на умуват, лудите ще се налудуват. И то само това да е, с мед да го намажеш.
  • 18 шефа

    6 0 Отговор
    Веселина Томова пише за престъпленията на този престъпник от 15 години.Ако беше вкаран до сега в затвора щеше да има пристанище,защото нямаше с ББ да са откраднали парите.

    Коментиран от #26

  • 19 Крис

    2 0 Отговор
    Шментак,ако те почнат на 10 гл.прокурори мандатите няма да им стигнат-Нещо за китайчетата по улиците на града да си спомняш?
  • 20 РЕалисто

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Малко история и факти":

    не пропускай пасев, той какъв крадец е, малиййййй
  • 21 Те тоя руски евреин

    3 1 Отговор
    направи от Варна руска губерния!
  • 22 Гого

    3 1 Отговор
    Кой не знае,че Иван Портата е от Айдук Сплит
  • 23 Мъни

    1 1 Отговор
    "В момента на това място има някаква инфраструктура. Самото пристанище не е функционално, тъй като не е подходящо за такова. Лодки не могат да влязат. Не се ползва." ТОВА Е ЛЪЖА. ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ УБЕДИ НА МЯСТО, ЧЕ ПРИСТАНИЩЕ ИМА И СЕ ПОЛЗВА.
    "Взети са едни пари. Те са платени към строителни фирми, към поректантски фирми." ТОВА Е ИСТИНА.
  • 24 по-р-тник

    2 0 Отговор
    солташакът на Баце скоро в кауша за сторените злоупотреби, а след него и ментора му - БМБ.
  • 25 Скункс

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Статията е написана крайно некомпетентно. В дъното на нещата са няколко варненски мафиоти, които изгониха хората от близкото рибарско селище, за да заграбят апетитни терени - крайбрежни ивици и плажове. Там, където е сега пристанището, нямаше нищо. Просто това беше плитчина без плажна ивица. От там минава Дяволското течение, което в момента затлачва входа на пристанището. Ако входът беше от южната страна, този проблем нямаше да съществува. При изготвянето на проекта Института по океанология отказа да подпише точно поради тази причина. Но това противоречеше на интересите на инвеститорите - те искаха входът да е удобен за жителите на луксозния комплекс, собственост на Дънката. А за милионите, които ще трябват за периодичното удълбочаване отговаря общината. Историята е много сложна и заплетена, може да се напише цяла книга.
  • 26 Малко история и факти

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "шефа":

    Веселина Томова от години обслужва този който и плаща. Вуж и рекламите. Първо гова беше Весо Шопа който и направи първия вестник 167 часа и сайта като ги ползваше за натиск върху публичниличности и държавни служители в негов интерес. Тя за Гела и пешо Сумиста и други мутри нищо. Нека да разкаже като беше в борда на директорите на Спортна зала и градски транспорт Варна Точно от приятеля на Дънката Гуцанов нещо тогава освен заплата да взема... Нищо. И тук единден ще лъснат нещата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове