18 Октомври, 2024 21:14 1 067 29

Мика Зайкова: Очертава се сериозен дефицит през 2025 година

  • мика зайкова-
  • българия-
  • бюджет-
  • дефицит-
  • бедност-
  • пенсионери-
  • еврозона

Самият факт, че хората вече се отказаха да гласуват, показва, че зрее напрежение

Мика Зайкова: Очертава се сериозен дефицит през 2025 година - 1
Снимка: БГНЕС

Очертава се сериозен дефицит през 2025 г., заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова.

Преди да се притесняваме за 2025 г. обаче, трябва да погледнем към изпълнението на 2024 г., предупреди тя и обясни:

"Трябва да влезем в еврозоната, но не инфлацията ще ни спъне този път, а ще ни спъне 3% дефицит. Има голяма опасност още през 2024 г. ние да надхвърлим този дефицит".

По думите ѝ според данъчните декларации за полугодието всички фирми в България имат намаление на приходите, което означава и намаление на корпоративния данък. Освен това:

"Ако погледнете изпълнението към септември на основните приходи в бюджета, ще видите, че данъчните приходи са изпълнени на 64%. Неданъчните приходи също са на 63%".

В приходната част на Бюджет 2024 е заложен 1,7 млрд. - това би трябвало да бъде вторият транш по ПВУ, но той няма да дойде, а дори и да дойде, той ще е около 1,3 млрд. лв., подчерта икономистът в интервю за предаването "РадиоТочка" по БНР.

Тя посочи и какво е направило предишното Народното събрание - "обра цялата печалба от дивидентите на големите държавни фирми и ги вкара във фонд за стабилизиране на енергетиката". Според нея тези пари са били похарчени за раздаване на субсидии на калпак в бизнеса, за да допълнят цената на тока. "Ние нямаме дългосрочни договори, които да заковат една ориентировъчна цена на тока, така че да гарантират на фирмите известно спокойствие", коментира Мика Зайкова.

Тя предупреди също, че има огромен срив в преките чужди инвестиции:

"Ако през 2020 г. те са били 30% от БВП, сега няма и 1%. Чуждите инвеститори не искат да идват в страна, в която няма реформи, където не са сигурни за парите си, страна, в която не се знае, ако се наложи да отиде на съд, кой ще реши проблема. Имаме много лош имидж и много лош бизнес климат".

"Страхувам се, че още през 2024 г. може да надхвърлим този 3% дефицит", отново повтори икономистът и подчерта, че такъв дефицит води след себе си до увеличаване на дълга и лихвените плащания.

Да се очаква реакция от служебно правителство е кауза пердута, смята Мика Зайкова. Според нея трябва да има редовно правителство след изборите с хоризонт от 4 години, което да поправи законодателството, да проведе реформи и да носи политическа отговорност. Имаме нужда от реформи във всички области, категорична бе тя. По думите ѝ трябва да има ръст на доходите, но само срещу реформи и стабилна съдебна власт.

"Самият факт, че хората вече се отказаха да гласуват, показва, че зрее напрежение. То може да се появи навсякъде", предупреди още тя.

Мика Зайкова призова политиците да не започват със замразяване на пенсиите. Тя припомни, че от 1 юли пенсиите бяха увеличени с 11%, като минималната пенсия в България от 580 стана 633 лв. Само че прагът на бедност вече ще е 638 лв., т.е. минималната пенсия за пълен стаж е по-ниска от прага на бедност, коментира със съжаление икономистът и сравни ситуацията с тази в Европа:

"Когато говорим за пенсии, би трябвало да се ориентираме по това какъв е заместващият доход, който дава пенсията, към това, което човек е получавал преди това. Заместващият доход в Европа - в Дания е 93%, в Холандия е 80%, а в България е между 50 и 65%. В цяла Западна Европа заместващият доход на основната пенсия е спрямо средната работната заплата в тези страни, а при нас той е спрямо дохода, който човек е получавал".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 6 Отговор
    Милиарди се дават за войната.

    Коментиран от #18

  • 2 Гост

    4 6 Отговор
    Слагай буркани, Како!
  • 3 Нощен

    14 4 Отговор
    Инфлацията расте повечето Хора повече обедняват

    Коментиран от #28

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Любопитен

    8 9 Отговор
    Бабче, нямаш ли внуци да гледаш, а се занимаваш с държавния бюджет? Не е ли време за пенсия за теб?

    Коментиран от #29

  • 6 АБЕ МИКА

    7 11 Отговор
    КОЙ ТЕ КУШТИСТВА ДА ДАВАШ СЪВЕТИ...НА ГОДИНИ СИ..НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ ПОВЕЧЕ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    6 8 Отговор
    Мика Зайкова е шоу-менка.
  • 9 я пак Зайке

    4 3 Отговор
    цитат от статията

    Мика Зайкова призова политиците да не започват със замразяване на пенсиите. Тя припомни, че от 1 юли пенсиите бяха увеличени с 11%, като минималната пенсия в България от 580 стана 633 лв.

    но минималната пенсия е 580 лв
    справка НОИ
    От 1 юли 2024 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в България е увеличена на 580,57 лева.

    Това е невероятен финансист .....
  • 10 Мдаа

    6 11 Отговор
    Баба Зайка я измамничка!
    Всичко ще каже каквото й поръчат чалгаджиите за някой лев да донаде на пенсийката си.
    Продажна женица, излага се на дърти години.

    Коментиран от #15

  • 11 Тинтири - минтири

    4 8 Отговор
    Тази е кукурдяк от всякъде.
  • 12 Альооо, Тандафилке

    4 9 Отговор
    Мика Зайкова Няма нито опит, нито компетенции в икономиката!!! Това да имаш някаква дипломка без стаж по дадена специалност Не те прави специалист!!! Аман от самозванци като Зайкова!!!
  • 13 дъра бъра

    9 1 Отговор
    Тя посочи и какво е направило предишното Народното събрание - "обра цялата печалба от дивидентите на големите държавни фирми и ги вкара във фонд за стабилизиране на енергетиката". Според нея тези пари са били похарчени за раздаване на субсидии на калпак в бизнеса, за да допълнят цената на тока. / Дадоха си за соларки на своите хора.
  • 14 Артилерист

    5 4 Отговор
    Браво на г-жа Зайкова, че има куража да назове на глас истината. Във всичко е тотална разруха, лъжа и медийно прикриване. Пари няма, няма откъде да дойдат и инвеститорите бягат и се пазят от България като дявол от тамян. Да четат атлантическите симпатизанти и да славят капиталистическата ни предприемчивост...

    Коментиран от #24

  • 15 а само ти обЯсня

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    Като преТседател на НС , пенсийката и е скочила поне двойно.

    И т,ва заради протестиращите и чегъртащитена учиндолеца

    А пропо - тя е идеалния кандидат за космически полет със северомакедонец или македонка на нейната възраст
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тони

    3 3 Отговор
    Най важна е Украйна трябва да се помага на крайна слава Украйна слава Кокаина
  • 18 Нощен

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    вярно
  • 19 Зайков:

    4 1 Отговор
    ИТН е нискотехнологичен органичен продукт, създаден, за да бъде патерица на олигархични интереси в политическия живот.

    Коментиран от #22

  • 20 Ха сега де...

    1 1 Отговор
    Дефицит за нас или за вас? Ние винаги сме в дефицит така, че няма какво повече да ни е страх. Явно обаче някой се страхува и започнаха да плашат и нас.
  • 21 Сталин

    4 0 Отговор
    Тиквата да каже откъде е този дефицит,при първото правителство на Тиквата външния дълг беше 15% от БВП,сега дълга на България е 50% от БВП ,Тиквата вкара България във огромни заеми от Ротшилд и напълни шкафчето ,а сега българите да връщат стотици милиарди на Ротшилд и да стоят гладни
  • 22 питам

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Зайков:":

    Можеш ли да посочиш първия спонсор на Слави в Хъшове

    Ако не бъркам бяха в Канал 3

    Започва с О и завършва на З
  • 23 Стига ни

    3 0 Отговор
    пускахте тези некролоЗи де!
  • 24 Тетовае

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Артилерист":

    Пари Има!!!
    Просто ГЕРБерите са некомпетентни некадърници!
    А в момента ни управляват калинките на ГЕРБ начело с ГЕРБерската марионетка Главунчев!!
  • 25 Парадокс Бг

    2 0 Отговор
    Баба Зайка е марионетка на задкулисието. Та "мисли" каквото й кажат!!
  • 26 Мхм

    2 0 Отговор
    Калин беемвето взе ултраскъпи джипове и спортни коли за мвр шефовете за към 300 милиона лева от МВР фонда. А главчев тегли заеми за милиарди към герб чекмеджето. Е, герб феодална политика...
  • 27 Лемънс

    2 0 Отговор
    Баба ви е човек на комунистическата мафия, която иска да ни управляват некадърници като сегашните, за да си крадат на воля
  • 28 Печатницата е пусната

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нощен":

    Хартии за заплати ще има от сърце !
  • 29 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Любопитен":

    Тая вече взима депутаска пенсия и се пъне .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове