21 Октомври, 2024 10:21 1 291 44

Кучетата си лаят, купуването на гласове върви

  • купуване на гласове-
  • избори-
  • парламент-
  • българия

Стига ли МВР до високите етажи на изборната търговия?

Кучетата си лаят, купуването на гласове върви - 1
Снимка: бТВ

Седмица преди парламентарните избори МВР демонстрира висока активност, състояща се в акции срещу купувачите на гласове. Въпросът е стига ли се до високите етажи на организаторите на изборната търговия. В студиото на „Тази сутрин“ по темата гостуваха Полина Паунова, журналист, Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията, Илхан Андай, журналист.

„Големият проблем е, че ние като граждани не вярваме на това, което ни казват институциите – като започнем от МВР, прокуратурата и съда. Ние сме в страшна криза на публичността. Междувременно граждански организации, неформални групи вадят списъци със странни псевдоними вътре в тях, говоря за списък на „бг елфите“, в които хора като Памперса, Кучкаря, Пръча и всякаква друга екзотика се твърди, че купуват гласове в полза на ДПС-Ново начало. В този списък има и други посочени партии, по-малко са“, заяви Паунова. Добави, че никой не се занимава с тези хора.

Илхан Андай смята, че идеята на списъка е с предизборна цел, а не да се задържат хора. „Всички изминали избори показаха, че има купуване на гласове, показаха, че МВР работи със сърце и душа и доколкото законът позволява. Ние си говорим, но жив крупен търговец на гласове не сте интервюирали. Системата е измислена перфектно“, каза той. Според него твърденията за купуване на гласове водят към ДПС-Ново начало защото най-много шум е вдигал Кирил Петков, който е искал да има министър, за да си провежда изборите.

Алдай смята, че настоящият вътрешен министър се „скъсва да работи“, но има и пропуски. Посочи, че в Източните Родопи се купуват гласове срещу дърва за огрев. Андай казва, че дърводобивен бос е монополист в региона и е председател на общинското ДПС, лоялен на Ахмед Доган, като след сигнал МВР се е задействало и го е проверило.

Тихомир Безлов каза, че на тези избори се говори толкова за купуване на гласове, колкото скоро не се е говорило. По думите му се обират ниския слой продавачи, но няма случай, в който се хващат хората, които купуват директно за партиите. След последните няколко вота присъдите за купуване на гласове са за между 2-5% от задържаните, като са предимно условни. На тези избори цената за глас се е повишила до 100-150 лева. Рисковите секции пък са около 1000 и след изборите може да се провери какъв е бил вотът там.

Гостите в студиото се обединиха около това, че всички купуват гласове.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, ама кучетата

    17 3 Отговор
    ни струват много скъпо.
  • 2 Точен

    26 7 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ не е купил и 1 /един/ глас. Най-много това се случва при ДПС-тата и ГЕРБ. Тук не се коментира и корпоративният вот. Мои приятели споделят, че шефовете на частните им фирми ги карат да гласуват за определена партия. Българин, който продава гласа си /заснема го с телефон/, е убиец на бъдещето на децата си.

    Коментиран от #39

  • 3 Кирчо

    21 2 Отговор
    Очаква се цената на един глас да достигне 500 лева.
    За Бога братя не се продавайте за жълти стотинки.
  • 4 Усмихнат

    21 1 Отговор
    Циганин без да му се плати не гласува! Държавата да се замисли как да мотивира българите да гласуват. Лесно е! Ще има над 90% избирателна активност. Иначе за избори се дадоха над един милиард досега. За избори може, няма проблеми! Ама начин да убием купения вот ни е трудно и винаги няма пари.

    Коментиран от #7

  • 5 8787

    28 0 Отговор
    МВР никога за нищо не стига до високите етажи. По селата събира тефтерите с вересии и си мисли, че това са списъци за купуване на гласове. Комедия!
  • 6 Реалист

    19 1 Отговор
    Къде ги дават тези пари? В мааалата ли да ходим?
  • 7 Той и затова

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Усмихнат":

    е циганин...
  • 8 8787

    18 3 Отговор
    Това е лов на вещици. Нарочили са хората на Доган. Обаче няма акции за купуване на гласове за ГЕРБ.
  • 9 име

    8 2 Отговор
    Казаха нещо важно, преди дилърите на гласове са разделяли бройката между поне 3-4 партии за да няма недоволни и сигнали за купуване. Такава беше ситуацията на местните избори миналата година. Нямаше сигнали, нямаше новини за арести, нямаше недоволни. Старите партии си знаем че гупеват, но явно миналата година и ПП са купували.
  • 10 Радо

    24 2 Отговор
    Гербераската хунта има най-голям корпоративен вот от фирмите, които усвояват евросредства и крадат от държавния бюджет.
  • 11 дядото

    10 1 Отговор
    за жалост е така,защото им е удобно.с купените гласове на хора неграмотни, не работещи,не плащащи данъци,осигуровки и т.н. да са винаги във властта.и с техните гласове да определят настоящето и бъдещето на страната и българите.
  • 12 Кучетата си лаят, купуването на гласове

    16 1 Отговор
    върви и ще се събудите с Пеевски премиер
  • 13 50-100 лева от бюджета

    15 0 Отговор
    На всеки гласувал на територията на България. Само това е изхода хора и по евтино ще излезе впрочем от това през 6 месеца избори да правим. Само така ще има висока избирателна активност и представителност на парламента и кабинета
  • 14 Свидетел

    20 1 Отговор
    Огромно купуване на гласове от "Новото начало" на Пеевски. Огромно. Цялото Искърско дефиле е завладяно от фирамата му "Делта гард" и къде с пари, къде със сила, но Пеевски купува цели градове, села и махали. Къде е този вътрешен министър и защо упорито не прави нищо по този въпрос? За какви честни избори говорим, след като това става пред очите ни? Хората са отвратени.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Майора

    7 4 Отговор
    Ясно е че Паунова от “Капитал “ ще е против МВР и останалите институции , но да каже какво правят просто Киро и Денков в ресторанта на зетя на Киро Японеца , за който се знае че купува гласове по данни на МВР!
  • 17 Тези престъпници

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Свидетел":

    фирмата "Делта гард" още ли съществуват?
  • 18 повече гласност

    5 1 Отговор
    по-малко акции и хванати . или се скриват успешно или много тайно купуват . Не са намаляли . Щом има желаещи има и купувачи . Парите не ги намират . тефтери с брашно на кредит не са пари . хванат е тефтерджията търгаш . ами да хванат и продавачката на глас . покрайните градове са пълни . в софия няма . странно . за една година много се променяха важните теми . влияния, кражби в различни сектори . Измами . Мутри . Инциденти . В медота им на живот има повтаряемост . Живеят бедно . хамали, дървари , кокошкари и алкохолици . идат ли избори и аре имат дълг на тефтер . 5 пъти за 7 избора .
  • 19 Шерлок Холмс

    11 0 Отговор
    Пичове, каквото и да говорим ние сме виновни за този "феномен" с купуването. Правото на глас е най големия дар за един гражданин още от Древногръцкия Демос! Българина отказва да го ползва! Няма да вземам отношение по причината - дали е прав или не! Моето лично мнение - не, не е прав. Тези номера с купуването стават при ниска избирателна активност. Ако отидем над 70% да гласуваме - тея "купени" гласове нищо не струват. Така че, ние - суверена сме тази които позволяват този феномен. Избирателя трябва да даде гласа си за някого, и когато този някой дойде на власт - да го държи за юздите. Ако не изпълнява каквото е казал - всички на улицата и да му се търси отговорност. Така работи Демокрацията, която не е съвършенна, но е най доброто. Но, не вярвам, че написаното от мен ще бъде споделено от коментиращите в сайт където 71% вярват, че България е на ръба на нова "Национална Катастрофа"?! Желанието да доведат на власт самодържец /някой като Радев със силна неограничена власт/ значи много силно изразен маргиналитет и соцносталгия - желание да бъдеш стадо, стъпкано от Силния Бащица.
  • 20 Избирател

    13 1 Отговор
    "МВР работи със сърце и душа"

    Ех тук ме разсмяхте - голяма "работа" пада в МВР ама до сега няма един осъден за купуване на гласове или ако има той най-много да е глобен с дребни пари които си влизат в таксата. Ами тук става въпрос за много пари - за да си купиш 100 000 гласа по 150 лв са 15 милиона бре и така наречените "политици" ги дават защото знаят че ако са във властта със сигурност ще си ги върнат.
    Ами пресечете кражбите на политиците когато се докопат до властта и няма да има купени гласове но в България осъден политик няма даже и явно да краде - иначе МВР и ДАНС работели "със сърце и душа" - направо се скъсват от "работа".

    Цялата работа тръгва от сбърканата ни система където няма разделение на властите - трябва да сме президентска република където президента да назначава експертно правителство което задължително не е от депутатите. Депутатите да си работят в парламента и да измислят закони но да нямат нищо общо с властта, Висшия съдебен съвет трябва също да се избира от народа за да е независима наистина и третата власт. Бонус ще е че президента ще е максимум 2 мандата а премиера може да е доживотен.

    Но за нашите козячета това да сме президентска република е табу нищо че господарите им са такива.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 нхуът

    8 1 Отговор
    Крадат пари от обществени поръчки. Соткраднатите при, си купуват гласове и още власт, овладяват държавата и крадат още повече от обществени поръчки. ГЕРБ са ограбили най много и купуват всички възможни сигани, след тях е ДПС на Шишко и той ограби милиарди, а в последните години се наредиха на софрата и педофилите от ПП и ДБ, които купуват цели села в северозапада. Вземат се протоколите от предните избори и се вижда къде са купували. Цели 98% от сиганите в София и Пловдив са от ГЕРБ. Само полицаите не знаят. Мафия, това е мафия. Слава Богу можем с масово гласуване да изритаме крадците и лъжци от ГЕРБ, ПП и ДБ педофили и ДПС.

    Коментиран от #29

  • 23 Шерлок Холмс

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Избирател":

    Проблема е, че казано от такъв като теб вече звучи мръсно! Вие не искате Президентска република - искате нещо средно между починалото отдавна НРБ с "Бай Тодор" начело и Днешна Русия на Путин! Искате някой да решава вместо Вас, а Вие да мърморите под мустак и да правите "..падни, стани.." под строгия но "справедлив" поглед на Старшината. Искате илюзията за "еднаква бедност" и "равенство" но не на база положените усилия, а на база уравниловка. Това е много тъжно. Всяка държава стъпила на този път се проваля бързо!

    Коментиран от #25, #28

  • 24 от 2,3 милиона избиратели

    5 0 Отговор
    колко са платени . да им махнат гласа . щом най-много за пеески и бойчо са купени . На мен от ДБ ми изглеждат мошеници . Може без субсидии . Да .
  • 25 Избирател

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шерлок Холмс":

    "Вие не искате Президентска република"

    Не ние, а вие не искате президентска република където да има реално разделение на властите и този който ни управлява да е избран с над 50% от гласуващите - иначе как Киро щеше да направи "сглобката" по нареждане на посолството и да изпере ББ и Шиши и да ги върне във властта с мижавите си проценти.

    Много точно съм описал какво искаме ама вие явно не можете и да четете.

    Коментиран от #30

  • 26 Кучето

    5 1 Отговор
    Илхан Андай смята: "Системата е измислена перфектно“, каза той. Според него твърденията за купуване на гласове водят към ДПС-Ново начало защото най-много шум е вдигал Кирил Петков, който е искал да има министър, за да си провежда изборитe." КАЗА КУЧЕТО НА ДП.
  • 27 абе...

    5 2 Отговор
    Всички в управлението и МВР знаят кой купува гласове. Проблемът е по-скоро, че абсолютно всички купуват гласове. Да си представим разследващ полицай, който хваща, че партията на министъра е купила 2 махали. Какво се очаква? Да скочи и да го уволнят? При такива схеми губещи са гражданите, а нарушилите закона никога не се пипат.
    И това не е само в България. В САЩ да не са по-добре? Хващат регистрирани стотици хиляди имигранти, дето нямат право на глас по закон, щати обявяват, че ще броят 25% гласове на хора в чужбина 2-3 дни допълнително, нищо че по национална статистика няма как да има толкова гласуващи- 2 милиона им се водели за цялата държава, резултати от 70:30 за 1-2 дни броене на вот по пощата се сменят на 2000 49.9:50.1 и т.н. В някои щати по пощата пращат купони за 50 долара за Амазон с писмо за гласуване за Камала, в други Мъск обявява награда за записали се да гласуват(тук поне не е казал за кой да галсуват, ама и той е в нарушение...). В ЕС "неправилна партия" печели 1 депутат над граница да бъде блокирана при гласувания и след часове вадят различни резултати заради "компютърен бъг" с 1 депутат по-малко... Абе, демокрация за чудо и приказ и повсеместно честни избори. И дали в тези държави полиция, разузнаване, политици не са наясно кой кога и как прави шашмите?
  • 28 Избирател

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шерлок Холмс":

    "Искате някой да решава вместо Вас"

    Обвиняваш нас в това което вие правите - аз искам българския народ да решава на мажоритарни избори а тъкмо вие искате някой да решава вместо вас (по възможност господарите от посолството). Ти като гласува за Кирчо сигурно се надяваше да изперат ББ и Шиши ама щом от посолството наредиха на избраника ви вие сте съгласни нали. За това съм за президенска република където всяка власт може да контролира другите две но трябва пак да се избират от народа за да са наистина независими.

    Коментиран от #32

  • 29 хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "нхуът":

    Като цяло няма партия да не купува гласове. Тези на власт в държавата и по общини като цяло купуват най-много, просто защото продавачите са наясно, че срещу власт не се скача, а и често са в далаверите с програми, обществени поръчки. Абе, отиграно е. Ако ти трябва примерно да не влезе Х, може даже да дадеш гласове на "врага". Имаше един странен момент преди няколко години- първо гласуване с ИТН на избори в не знам коя си махала в Плевенско. ДПС 98%. Втори вот след няколко месеца- ИТН 98%. Ама иначе са върли врагове и бля-бля.
  • 30 Шерлок Холмс

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Избирател":

    ...Бонус ще е че президента ще е максимум 2 мандата а премиера може да е доживотен....! Не случайно казах, че не искате Президентска Република, а именно Кръстоска между Днешна Русия и бившето НРБ! Смисъла на Президентската Република не е да те язди доживотен Премиер. Нито "строг Бащица" за 10 години, който до тогава да изхастари Конституцията и да стане и той "доживотен"! Виждаме Русия, виждаме Турция, виждаме Беларус и в това не виждаме нищо, ама - нищо добро. Няма да коментирам въобще "..експертното правителство.." избрано от един човек - Президента. Към днес - това ще бъдат всички комунисти, бивши и настоящи от неговото обкръжение. Доказано е няколко пъти вече.

    Коментиран от #34

  • 31 Има хора на които се плаща

    1 2 Отговор
    Да не ходят да гласуват за да има ниска избирателна активност
    Затова хората трябва да се научат да гласуват като се направят изборите задължителни
  • 32 Шерлок Холмс

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Избирател":

    Може и да забележиш, че не ти слагам задочно етикета "какво си решил" за разлика от теб! Тона и агресивността ти съвсем ясно те дефинира като Соцносталгик и фен на Радев. Ти не разбираш смисъла на понятието Президентска Република. Искаш единствено 10 годишно управление на Радев с идеята за излизане от ЕС и НАТО. Смисъла да се коментира с индивид ползваш понятия като "козячета" и "Киро" е между никакъв и отрицателен!

    Коментиран от #37

  • 33 аман бе

    1 0 Отговор
    този в средата на снимката кой е ?
  • 34 Избирател

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Шерлок Холмс":

    "експертното правителство.." избрано от един човек - Президента. Към днес - това ще бъдат всички комунисти, бивши и настоящи от неговото обкръжение"

    Защо бе при господарите ви как е - кой назначава правителството или там пак е друго - не дават да се гледа в канчето на господарите нали? Там само комунисти ли управляват. И сега правителството не е ли избрано от един човек премиера ама за него не са гласували над 50%. и точно това е в основата да не искате президентска република - за да може "вашият" човек да управлява с минимален процент купени гласове и с ала-бала. Иначе как се купуват над 50% от гласовете. За да може от посолството да назначават началници на служби и да одобряват министри.

    Явно мразите България и българите толкова че не искате по никакъв начин да се оправи даже и системата на господарите ви да копираме тук. Даже и при президентска република няма да има безкрайни избори а винаги ще имаме работещо правителство и корупцията и купуването на гласове ще е сведено до минимум.

    Интересно ми е защо сте против системата на господарите си - нали там било "най-голямата демокрация".

    Коментиран от #36

  • 35 Данко Харсъзина

    0 4 Отговор
    Шишик купува яко. Просто дава най много. Може да е за добро.
  • 36 Шерлок Холмс

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Избирател":

    Радев вече показа със Служебните си правителства, кой му е на сърце. Освен това, той е първия български Президент който се обяви като "..Президента на левите хора.."?!? Не трябваше ли да е на всички българи? Не можеш да обвиняваш всеки който не иска твоите "идеи" които очевидно са за реванш на Социализма, че "..явно не обича България..". Абсолютно съм сигурен, че хора като теб подкрепят и "..Белене и Скравена..". А за купуването - вече ти казах. Единственото решение е политиците най после да разберат, че гласуването не е "пожелателно". В Българската Конституция и избирателен закон това е задължение! Вкратце, както казах вече, ако ативността е над 70% никой, повтарям - никой няма да даде пари за гласове, защото те няма да определят нищо.

    Коментиран от #38

  • 37 Избирател

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Шерлок Холмс":

    Абе до кога с лъжите и пропагандата:

    - Искаш единствено 10 годишно управление на Радев с идеята за излизане от ЕС и НАТО

    Радев не може да е президент ако се въведе президентска република - той си мина мандатите. Много съм против управляващите били президент и премиер да е повече от 2 мандата - вие сте за не 10 а 100 годишното управление на ББ - ако може доживотно да го направят такъв. Пък дали ще сме в ЕС и НАТО въпреки че нямат нищо общо двете но вие винаги ги слагате заедно трябва да реши българския народ а не господарите ви от посолството - това го запомнете.

    Но тъкмо вие не искате българския народ да решава а решенията да се приемат в посолството и за това сте против президентска република. Трябва корумпирани и мутри да са на власт че от посолството лесно ги държат за топките, може и бивши комуняги ама писали се "евроатлантици" че и тях лесно ги държат от посолството с компромати. България и просперитета им не е важна за вас а важни са какво искат господарите. В никакъв случай даже и тяхната система на управление не трябва да се въвежда че може да станем независими.
  • 38 Избирател

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Шерлок Холмс":

    "Президента на левите хора.."?!? Не трябваше ли да е на всички българи?"

    Щом повечето от българите са леви значи и президента трябва да е на тях а няма как да е на всички българи. То българи се водят и убийци и рекетьори и национални предатели които работят за чужди интереси - президента не може да е техен. Пък Радев не може вече да е президент но може да стане премиер ако остане сегашната система и реши да направи партия.

    Както казах интересно ми е козячетата защо са много против да копираме в България системата на техните господари - нали там е "демокрация".

    Коментиран от #42

  • 39 Коректен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точен":

    Те цялата партия ин е купена, че гласове ли им трябва да купуват?
  • 40 ФАКТИ

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ НА ПЛОЩАДА А НЕ ДА ИЗБИРАМЕ КЪРЛЕЖИ.ТЪРПЕНИЕТО СВЪРШИ.
  • 41 провинциалист

    0 0 Отговор
    "Гостите в студиото се обединиха около това, че всички купуват гласове." - и при това положение как масовото гласуване ще неутрализира купения вот?

    Коментиран от #43

  • 42 Шерлок Холмс

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Избирател":

    За пореден път ще кажа, че не разбирате смисъла на Президентската Република. Затова "козячетата" - каквото и да е това, сме против. Не ми е ясно, как разбрахте, че гласувам за ББ?! Или, че Посолството ми еначалник?! Така, мяташ поглед - и хоп?! Стига. Първо - Конституция не се сменя от Обикновен Парламент. Второ - за да се стигне до Президентска Република - минимум една година трябва да се учи българина що е то - Президентска Република. Не така, тихомълком изотзад - защото това не е смяна на Формата на управление, а Преврат. И не с Референдум. А с ново гласуване - и то - задължително такова! Всичко друго са алабализми. Дори няма да коментирам, че "..повечето българи били леви.."! Това са само мечтите пенсионерски. Повечето българи искат да са в ЕС и НАТО и нямат общо с "лявото". Без обаче за влизаме в спор по темата - в Конституцията ясно пише, че Президента е "надпартиен"! Не е на левите, десните или централните хора. Тоест - отново показваш, че не разбираш смисъла на нещата.
  • 43 Шерлок Холмс

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "провинциалист":

    Много просто! Купените гласове са не повече от 100 хиляди. Плюс минус малко. При 30% активност, това си е една парламентарна група! При 70% активност - това е едно нищо. За 80% да не говорим. Никой не влага в нещо което няма да му помогне. Ето как.

    Коментиран от #44

  • 44 провинциалист

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Шерлок Холмс":

    Те всички за затвора, той тръгнал да гласува за тях...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове