Last news in Fakti

1 Април, 2014 15:58 861 0

Ангел Найденов: Няма нарушаване на въздушното ни пространство

  • ангел найденов-
  • ввс-
  • армия

Предвиждаме да изпратим до 10 медицински специалисти в Катар за тази година

„Няма нарушаване на въздушното пространство на Република България“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването „Денят започва“ по БНТ. „В последно време зачестиха полетите на нетранспортни самолети на границата на въздушното ни пространство, което предизвиква реакцията на Командния център за въздушен суверенитет на НАТО. От там получаваме заповеди за привеждането в по-висока степен на бойна готовност на ВВС, респективно на дежурните двойки изтребители“,информира още той и подчерта, че се изпълняват всички задачи, свързани с охраната на въздушния ни суверенитет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„Членството на България в НАТО е реализиран стратегически приоритет, който е един от най-големите успехи на външната ни политика и политиката за отбрана и сигурност“, каза министър Найденов по повод 10-тата годишнина от членството на страната ни в Алианса. „Най-мощният военнополитически съюз, който увеличава гаранциите за сигурността и стабилността на България“, заяви министърът на отбраната и подчерта, че НАТО е ключов фактор за международната сигурност и стабилност, който няма алтернатива.

На въпрос за възможността България да стане пряк участник във военен конфликт при развитие на кризата между Русия и Украйна министър Найденов заяви, че военният конфликт стои назад като алтернатива при решенията на сегашната криза. „Все по-малка е ефективността на военните средства като търсене и намиране решения на политически въпроси“, подчерта министър Найденов и поясни, че всички страни – участниците в кризата и ангажираните с търсене на изход, залагат на политическия процес за решаване на ситуацията. Той каза още, че страната ни като участник в Европейския съвет и в различните формати на НАТО залага на политическите решения и участва в обсъждането на двата пакета от политически мерки, но България изразява резерви към третия пакет от икономически мерки, които могат да се отразят негативно на страната ни. “Правим своите анализи и държим да бъде направена оценка на въздействието от прилагането на евентуални санкции и да бъде намерен компенсаторен механизъм по отношение на страните, които могат да бъдат засегнати от това“, каза министър Найденов.

Министърът на отбраната коментира, че създадената криза е показателна, че в съвременния свят е възможно прекрояване на граници и нарушаване на териториалната цялост. „Това е стратегическо предизвикателство за ролята на Алианса като гарант на международния мир и сигурност“, подчерта той и допълни, че е необходимо префокусиране на вниманието върху приоритетните задачи. Като пример той посочи разработването на нови планове за реакции при кризи от военен характер и преразглеждането на комплекса от мерки и съответните им способности, които трябва да притежава Българската армия. “В момента на наша територия се провежда едно от най-големите учения с участието на Сухопътните войски и на 6 страни-членки и 6 страни-партьори на НАТО“, информира министър Найденов и определи увеличаване на броя на съвместните ученията като важен приоритет за изграждане на отбранителни способности.

Министър Найденов информира в студиото на „Денят започва“ за резултатите от посещението на водената от него делегация в Държавата Катар. Той посочи като пример меморандумите за сътрудничеството в областта на военна медицина и военното образование. “Предвиждаме да изпратим до 10 медицински специалисти в Катар за тази година“, посочи министър Найденов и уточни, че това е част от българската помощ. Той заяви, че в сферата на военното образование предстои подписване на меморандум за обучение на катарски курсанти във ВНВУ „Н. Й. Вапцаров“ и изпращане на български военнослужещи в Катар на курсове по арабски език. Обсъдена е и възможността катарски военнослужещи да се обучават на българските военни полигони. Министър Найденов очерта и българските интереси, свързани с възможността за купуването на втечнен газ и доставки, чрез съществуващите мощности или изграждане на нови, както и създаване на фонд с катарски капитали за кредитиране на малки и средни предприятия в България и възможността за концесиониране и експлоатиране на находища с природни ресурси в България от катарски компании.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове