23 Октомври, 2024 11:13 1 066 64

Христина Христова: През 1989 г. сме били 9 милиона, за 20 години намаляхме от 7,8 млн. на 6,4 млн.

  • христина христова-
  • население-
  • демографска криза-
  • 1989 г.

Доц. Косьо Стойчев от катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет, коментира, че през следващите 10-15 години България ще преживее сериозен демографски преход, докато се стабилизира друго структурно състояние

Христина Христова: През 1989 г. сме били 9 милиона, за 20 години намаляхме от 7,8 млн. на 6,4 млн.  - 1
Снимка: NovaNews

Населението на България е намаляло с около 2,5 милиона души от началото на 90-те години на 20-и век. Това се дължи както на тенденции като спада в раждаемостта и застаряването на населението, така и на специфични фактори за страната като значителната емиграция, особено през периода 2012-2019 г. Данните са от доклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.
Бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова смята, че демографският проблем трябва да бъде основен приоритет за България и ЕС. "Още от 1985 г. сме с отрицателен прираст. През 1989 г. сме били 9 млн., а за 20 години намаляхме от 7,8 млн. на 6,4 млн. (данни от 2023 година). Три процеса оказват негативно въздействие - слабата раждаемост, смъртността, миграцията. Има и субективни причини, които трябва да опитваме да преодоляваме с управленски решения. Намаляването на населението и работната сила са най-сериозните последици от демографската криза", посочи тя в студиото на "Твоят ден".

От своя страна доц. Косьо Стойчев от катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет, коментира, че през следващите 10-15 години България ще преживее сериозен демографски преход, докато се стабилизира друго структурно състояние. "Заради сериозните ни демографски проблеми не можем да се възползваме от релокацията на редица индустрии и опитите на ЕК да преструктурира индустриализационната политика. Страната е с историческо ниски нива на безработица, ние сме с напълно зает потенциал за развитие на икономическите сектори. Все още обаче не сме привлекателен център за високоспециализирани професионалисти. България би могла да създаде система тип "зелена карта", която да отвори вратите ни за желаещи да се преместят у нас", отбеляза той.

Според него раздаването на "купища" пари едва ли ще повиши чувствително раждаемостта.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какоооо, како

    43 3 Отговор
    Неофициално сме около 5 даже
  • 2 име

    46 7 Отговор
    По-малко сме от 6.4 милиона. И може ли някой евроатлантик, който смята че е много хубаво в България и сме бедни, ама в клуба на богатите, да обясни като сме толкова добре, защо хората се евакуират?

    Коментиран от #19, #40, #51

  • 3 Трол

    10 28 Отговор
    Комунистите изгониха хората, но въпреки това в момента просперираме благодарение на това, че сме умни и можещи.

    Коментиран от #27

  • 4 Хайде бе

    40 2 Отговор
    Но пък калинките и администрацията са се удвоили за този период ... Закривай наред
  • 5 Булдог

    27 5 Отговор
    И все по - надоле, и все по- назад! Демокрация и евроатлантизъм брат!
  • 6 🍋🍊🇧🇬

    9 4 Отговор
    ⚡️❗️Тотално погрешно❗️⚡️

    Айде да видим ще се повиши ли раждаемоста в България, за второ дете
    20 000 €€ евра, за трето дете 30 000 €€ евра❓

    Коментиран от #8, #15

  • 7 Евроатлантизъм!

    35 2 Отговор
    Пълна циганизация и турцизация, българите все по малко!!!
  • 8 Това ще се случи!

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "🍋🍊🇧🇬":

    Цигани и турци!!!
  • 9 пешо

    22 0 Отговор
    как тогава има 6,200000 гласоподаватели
  • 10 Град Козлодуй

    15 4 Отговор
    34 Години БГ е погубена
  • 11 Мухаа ха!

    9 3 Отговор
    Споко Христова,Споко! Сега като започнат да ни връщат мигрантите на тълпи( а това ни очаква,няма мърдане) ще нарасне прираста само за десет години.Защото пред дилемата : В България ,или обратно, логичният отговор е ясен.Иначе,ще бъдем задължени за всяка качулка да плащаме на албанеца по 25 К в евро годишно,за да ги приеме в свойте центрове.
  • 12 6,4 млн.души население

    11 3 Отговор
    10 милиона избиратели. Атлантическо малоумие на ента степен
  • 13 Чочо

    23 2 Отговор
    Е,нали Борисов се хвалеше,колко е добър в икономическо развитие.
    През тези 12,15 години много млади хора напуснаха страната.....и заради неговата мутренска политика.
  • 14 Бен Вафлек

    12 12 Отговор
    Ако през социализма границите бяха отворени....сещате се, нали :D
  • 15 Ама за тези дето работят....

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "🍋🍊🇧🇬":

    ЩОто ,ония деТ не работят от Факултета и сие веднага ще направят по 10-15 бройки за тия пари.....
  • 16 Дааа

    11 1 Отговор
    Това е от хубав живот, свободия, уж демокрация и мизерия! И да, не е от мързел, както веднага ще чуя! Не е.😪😪😪
  • 17 Гошо от Почивка

    5 0 Отговор
    Качество нЕма, милиони има предостатъчно.
  • 18 Хъхъ

    13 5 Отговор
    Ами на хората им стана ясно че комунистите се преоблякоха и станаха първи демократи. После ДС влезе като фактор, как да не бягат от бившия концлагер на СССР !
  • 19 Хъхъ

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "име":

    Спрямо държавите от БРИКС сме много по богати, така че не се оплаквай а мисли критично !

    Коментиран от #25, #49

  • 20 въпрос

    10 2 Отговор
    Госпожа Христова много добре знае как се въртят игрите, нали беше част от тях. Сега вече не е ли пенсионирана, за да се тревожи толкова много за броя на населението.
  • 21 Сталин

    12 8 Отговор
    За 30 години западна демокрация бе извършен геноцид над България от ционисткия банков кабал,целта е да се ликвидира българина ,за бъдеща територия на исраhell
  • 22 Тодор Живков

    14 3 Отговор
    Как сте,как сте ,имате ли банани
  • 23 Комунистите ни набутаха в блоковете

    11 15 Отговор
    Бабите и дядовците ми са били по 5-10 деца, всички родени ПРЕДИ руската окупация. Руския режим им взима земите и животните и преща 10-15 годишните деца да работят в заводите построени в градовете. Набутват ги в общежития и живеят в тотална мизерия десетки години, докато дочакат ред за апартамент, където можеш да гледаш 1-2 деца максимум. Съответно поколението роден от "комунистическа индустриализация" е вместо 5-10 деца на семейство, на 1-2. Има ли какво повече да се каже за статистиката?

    Коментиран от #36

  • 24 Софийски

    12 3 Отговор
    Нормалните се изнесоха като отвориха границите, на кой му се живее в Пеевско-мутренска кочина
  • 25 Хаха

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хъхъ":

    ВЕрно ли? Ако искаш да ти направя една безплатна за моя сметка екскурзия до няколко села по твой избор в Северозападна България да видиш с очите си "мега" евростандарт на живот... Всъщност може и в села не само там!
  • 26 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Барабар със команчите не сме повече от 5 милиона, които още Шават некак си на територията! Последна Национална Катастрофа е, без да сме нация де! ХХАХХАХА
  • 27 Булдог

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    И така вече 35 години , и за век и веков!
  • 28 явор дачков

    3 1 Отговор
    Готина баба
  • 29 българка

    15 2 Отговор
    От простата сметка излиза, че 1.4 милиона спад в броя на българското население се дължи на "великото" управление/крадене, безхаберие и некадърност/ на "великия" Бойко Борисов и неговите копия - Йорданка, Теменужка, Сачева, Томислав, Главчев и много други имитатори! Да ви е честита новата "победа" на изборите - все още има много хрантутници, които ще ви изберат!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 404

    4 1 Отговор
    Европейска директива
  • 32 УЖАС НАРОДЕ !!!

    2 0 Отговор
    Раждай ма !
  • 33 Безпристрастен

    14 4 Отговор
    Бяхме девет милиона,поради простичка логика и държавни решения.Селско стопанство - на промишлени основи,хората там работеха за много добри заплати, отделно от " частното" свине,крави за млеко и разплод,безплатно засети участъци със царевица,от самото АПК,с който изхранваха стоката.Селяните имаха пари.Много: Затова от онези времена, има огромен брой построени огромни къщи,а отделни домакинства и с две.В градовете населението имаше работа в излишък.Но държавата строеше блокове( бавно,но строеше,защото и населението расте, спрямо нуждите) който предаваше на млади семейства с деца,срещу символичен наем,ток, отопление и вода.Жените работеха,защото имаше детски ясли, градини на символични суми.Защото всеки цех, завод, фабрика,комбинат,ГТ,имаше свои ведомствен стол за прясно приготвен обяд,вечеря на символични цени.Здравеопазване безплатно и достъпно за всеки.Всяка политическа система има свойте недостатъци.И соца ги имаше.Но основното: грижата за обикновеният човек,за народа беше в пъти по силна и реална от сега Затова ще намаляваме,с риск да станем държава с население 3-4 милиона,до средата на века.
  • 34 Бесен-_ Язовец

    12 1 Отговор
    От држбата с американските приятели народа се стопи. Изпълняват плана Ран - Ът който господарите от ФАЩ изготвиха 1993 г
  • 35 Трак

    13 0 Отговор
    Демографската катастрофа Е ЗАРАДИ БЕДНОСТА И МИЗЕРНОТО НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ !!! Това го знае и ученик във втори клас ! Дрънканици от рода - ако РАЗДАВАМЕ КУПИЩА ПАРИ ОТ РАЗНИ ОЛИ-ГО-ФРЕНИ целят подигравка и минимализиране на опасността от демографската катастрофа ! България е пред своя край - Ци-га-низирана и унищожена а сега за капак Ей такива ИЗ-РОДИ и безродници като тоя платен чуждестранен агент бивш кадър на БКП и ДС Косьо Стойчев ни обяснява как трябва да вкарваме не-:ГРи ит Африка или насекоми от Индия и Пакистан да се самоунищожим тотално и видиш ли те са щели да спомогнат за икономическото развитие ?!?! СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ТАКИВА И ЗА ПОДОБНИ ИЗКАЗВАНИЯ !!! Истинското решение и панацея за борба срещу демографската катастрофа е ШОКОВОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ МИНИМУМ С 400% от сегашното ниво и изравняване с тези на ЕС . При нормален доход българина ще почувства спокойствие сигурност независимост и българката ще ражда на спокойствие а не да ходи да убива бебето докато още е в корема й . ТОВА Е
  • 36 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Комунистите ни набутаха в блоковете":

    Абе га.ник, кажи колко от тези родени през тези "благоденстващи" преди 44-та година деца са доживели до юношество от туберколоза и други болести!? Течаща вода имали ли са, канализация, ток, в колко стаи са живели, с какво са се хранили, ходили ли са на училище, колко често са си купували дрехи и обувки, колко пъти са се къпали през седмицата... Не знам ти кога си роден, но през 80-те години по заводите нямаше 10-15 годишни работници и който ти го е казал, лъже мощно!
  • 37 Голямо страдание...

    2 4 Отговор
    Тия хора да не са изгонени или убити...имат избор направили са го. Голяма новина, голям стрес за Ганьовата душа !
  • 38 Реалист

    12 2 Отговор
    1945 година България е била 4 000 000. 1989 вече 10 000 0000 и в демокрацията от 1990 до 2024 6 000 000.
  • 39 Мехмед

    12 1 Отговор
    Общото население на България пада, но не така стоят нещата при братята роми.
    Тяхната численост се удвоява на всеки 10 години.
    Скоро ще се наложи да преименувате държавата на Цигaния.

    Коментиран от #48

  • 40 Щото

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "име":

    Сме калпава русофилска нация която не заслужава това което има. Затова и нас скоро няма да ни има

    Коментиран от #46

  • 41 Мара шепова

    8 1 Отговор
    Хм, кой беше на власт тия 20 години? Че и в момента е....

    Коментиран от #44

  • 42 Северноатлантик

    7 1 Отговор
    Но пък сега малкото останали сме по-мургави и играем кючек на рамазани и байрями !
  • 43 Бай ви Тошо

    8 1 Отговор
    Лошо ви беше тогава, нали?
  • 44 Главчо

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мара шепова":

    Моята Тиква!
  • 45 Нищо драматично няма

    0 5 Отговор
    За 20 години сме намаляли само с 1 милион. Това е доста малко за 20 години
  • 46 Защото

    4 6 Отговор

    До коментар #40 от "Щото":

    Сме калпава русоФОБска нация която не заслужава това което има. Затова и нас скоро няма да ни има
  • 47 Дедо Джо

    3 1 Отговор
    Нема матрял.
  • 48 Слава на Евроатлантическа България

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мехмед":

    Това е политика, ЕВРопЕЙСКАТА. И давам пример - в НРБ циганите работеха, учеха и ходеха в казарма. Прирастът между българи и цигани бе пропорционален.

    В Евроатлантическа България се отпускат милиарди от държавата и ЕС за малцинствата - прирастът между българи и цигани вече НЕ е пропорционален. Българите изчезват, циганите се множат.
  • 49 Давай де

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хъхъ":

    Ти да видиш. Всеки българин удря в земята всеки жител на ОАЕ, така ли? Или гледаме само Шиши и Боко?
  • 50 Перо

    8 1 Отговор
    Според “идеологията” на ПП/ДБ и ГЕРБ, населението в БГ намалява само от висок жизнен стандарт и много добър живот, на който ни завижда даже Люксембург и Дания! Погледнете в кои години сме имали най-голям брой население и от кога БГ е първа по смъртност в света, на глава от населението! Пред фактите и боговете мълчат!
  • 51 Гласувам Не подкрепям никого

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "име":

    Това е целта на евроатлантиците - да се разселим по другите държави като гастербайтери (роби), да изчезнем като Български народ, а тук в България с прекрасната природа да се настянят други "братя".
  • 52 оня с коня

    0 3 Отговор
    И продължават Тъпунгерите тука да не осъзнават че България е ПРЕКРАСНА Страна,но НЕ ЗА ВСЕКИ!Ама голям Проблем било че Населението намалявало- ами нали като сме по-малко, за всеки ще има повече?
  • 53 Един не трол

    0 6 Отговор
    Ако не бяха затворени границите през 44г. колко щяхме да сме 89 е въпросът. При почти нулева миграция едва сме се удвоили. Айде стига сте ми разсъждавали за демокрацията, нали сегашните деца вкъщи се учат на живота от техните родители, които са се учили от техните родители. Кое е развалило демокрацията при положение, че възпитанието вкъщи го няма от няколко поколения. Още помня как ми казвах половината съученици няма смисъл да учиш то едно и също. Сега са в чужбина, че там е най-лесно за прости хора. През 91г. колко хора можеха да отидат на море в Гърция? Някои и в България не можеха. Сега на всеки празник опашки на границите. Половината са научени от родителите си да крадат, да не работят и да чакат някой да ги оправи. И само хейт и въздишане по миналото, когато простия беше равен на умния, че и по-добре ако е партиен член. И всеки бяга на гурбет към демократичните държави. Ми отидете в Русия на гурбет да видите там колко е хубаво и не-джендърско, само че там на 5-ия критичен коментар към властта в социалните мрежи и идват да те видят полицаите какви глупости говориш, а някои и в затвора отиват.
  • 54 между другото

    2 0 Отговор
    Некадърното управление на кое място сред причините го слагате?
  • 55 Калинки,

    0 0 Отговор
    Да ви преместят, знаете къде ...!
  • 56 Артилерист

    7 0 Отговор
    Главната беда на България, според мен, е, че няма ясно, достъпно за хората обяснение за бъдещето. Будалкат ни с празни приказки от рода на демокрация, а всъщност живеем в див капитализъм. Говорят от телевизора за свобода на словото, но реално от там се лее само англосаксонска пропаганда. И най-малкият намек, че България, в съюз със Съветския съюз, е била силно развита във всяко отношение страна, веднага се подтиска, че тогава е била комунистическа диктатура, терор, повсеместно преследване и въобще зандан. Че сме станали членове на НАТО и ЕС се възхвалява като някаква небивала мечта на българите, но това драстично контрастира с реалното, примерно демографско, здравеопазване, доходи, правораздаване, армия и прочие състояние на страната. Дават се милиарди за оръжия и измислени заплахи, а не можаха да намерят 30-40 милиона за коледни надбавки за пенсионерите, щото много щели да им вдигат пенсиите от средата на следващата година. И тн.
  • 57 На корем

    3 0 Отговор
    Ееее ама сега има банани... на корем.
  • 58 Добре е населението се прочиства

    1 1 Отговор
    Остават само най твърдите...човешката инфлация намалява
  • 59 Повече от 2 - 3 милиона не са необходими

    1 2 Отговор
    Ганю е с кофти ген и не трева се размножава
  • 60 Поп Андрей

    1 0 Отговор
    Винаги, когато има избори в България става най голямото чудо от сътворението на света до днес. Мъртвите възкръсват и отиват да гласуват за герб.
  • 61 Българина

    2 0 Отговор
    Това се дължи на колективния запад , който с помоща на тукашните демократи ограби труда и ресурсите на три поколения българи .Другата причина е ни наложи висока пенсионна възраст .Хората разждат когато са спокойни за бъдещето си .Българина вече няма съпротивителни сили за абсолютно нищо .Не чакайте промяна !
  • 62 пешеходец

    0 0 Отговор
    Върнете социализма и на секундата ще се върнат българите от чужбина .
  • 63 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Какво ме интересува нечий доклад бе, како Тинче? За какъв спад в раждаемостта пишеш, като няма кой да ражда?
    Нали всичко става пред моите и твоите очи. Ликвидацията на промишленост / каквато ще да е била/ и селско стопанство, извършихте ВИЕ , ПОЛИТИЦИТЕ , умните, мъдрите ,.... на Републиката . Оставихте млади, здрави , способни ,в детераждаща възраст хора на улицата без препитание и те ......хванаха пътя !! Сега всички ВИЕ се "хапете, дето не се стигате" и виновен за финансовия и демографски провал на държавата е виновен оня , дето духа
  • 64 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Всички знаем защо останахме 5,5 милиона българи и без Христина Христова- бягство от страната ,ниска раждаемост и унищожение на хората от глад и безизходица, ориентировъчно по 100,000 пенсионери на година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол