4 Май, 2014 12:31 1 335 0

Първанов в "лична битка" срещу "империята Пеевски"

  • първанов-
  • лична-
  • битка-
  • империята-
  • пеевски

Позитано поставя БСП в положение - дама под чехъл, защото всичко се ръководи от ДПС, в частност от Пеевски

Първанов в "лична битка" срещу "империята Пеевски" - 1
Снимка: БТА

АБВ ще има такъв резултат на евроизборите, който ще е повече от сбора на 4 социологически агенции. Такава прогноза направи лидерът на формацията Георги Първанов пред bTV.

В личен план той допълни, че битката му е срещу противоречивия политически образ Делян Пеевски.

„Позитано” поставя БСП в положение „дама под чехъл”, защото всичко се ръководи от ДПС, в частност от Пеевски.

“Не може една империя, придобита по незнайно какъв начин и разполагаща с цялата държавна машина, да определя накъде да върви страната – това е личният момент за мен в битката. Може да го предложат и за шеф на ООН – това само показва, че на тях не им пука за общественото мнение”, поясни политикът.

По думите му, и след този вот на 25 май, АБВ ще продължи в политическата битка на всички следващи избори – „вероятно в подобна конфигурация ще продължим да утвърждаваме тази „марка” – ще се борим срещу тиранина”.

Въпреки че не пожела да назове поименно „тиранина” на политическата сцена у нас, президентът в периода 2002-2012 г. обясни, че дълго време начинът на управление на България не се е вписвал в представите му за демократичен процес.

България ще спечели от ново качество в политиката, независимо дали става дума за АБВ или не, заяви Георги Първанов. Той е категоричен обаче, че това ново качество не могат да дадат двете партии, които именуват себе си като основни. Те нямат новите идеи, лицата в тях са същите, въртят се в едни и същи партийни механизми, обясни лидерът на АБВ.

„Не е вярно, че изборът е между БСП и ГЕРБ, тоест че този избор е предопределен, че видите ли или едното, или другото и че всяка изборна кампания ще бъде Борисов да свали Станишев, да бие Станишев, както вчера прозвуча при вас, и обратно пък – Станишев да бие Борисов. Не, благодаря“, коментира Първанов.

„ГЕРБ мачкаха и слагаха техни хора (на ключовите места във властта – бел. ред.). Сега става същото, но се прави със злоба и реваншизъм – тоест, ако преди имаше чистка, сега е лов на вещици”, посочи Първанов.

Във връзка със задкулисното управление у нас Първанов посочи още, че кабинетът е слаб, с вързани ръце.

„Големите въпроси се решават в партийните централи – пример за това са онези 500 млн. лева за регионите, които бяха разпределени от централите, друг пример е назначението на новия ръководител на Сметната палата”, каза още лидерът на АБВ, допълвайки, че вече е поставено съмнение в работата на одитната институция.

Що се отнася до вероятността от предсрочен парламентарен вот, Първанов смята, че това не зависи от резултата на евровота, но зависи от качеството на работа на кабинета. Зависи и от стабилността на парламентарното мнозинство и макар, че парламентът може да издържи дълго с наличното мнозинство, но това няма да бъде време, полезно за България, нито за управляващите партии, коментира президентът.

По отношение на заявеното вчера от лидера на БСП, че основната грешка и на Първанов, и на Калфин е, че са решили, че техните личности са по-големи от една кауза, че техните лични рейтинги на времето са основание да реализират един, по същество чисто властови, проект, а не идеен, както и че АБВ обслужва техния политически опонент /ГЕРБ/, защото къса жива плът от левицата, Георги Първанов заяви:

„Трябва да имаш доста високо самочувствие да кажеш, че си на по-високо ниво от досегашния президент". И контрира, че всъщност БСП „играе“ заедно с ДПС.

„Не приемам закачката от лидер, който е загубил всички възможни избори. Не приемам да се крие, ако той има мажоритарните, личните качества, моля да заповяда да си премерим силите“, заключи Георги Първанов.

Въпреки всичко социалистът, изключен наскоро от редиците на БСП, не съжалява, че навремето е посочил именно Сергей Станишев за лидер на „столетницата”.

„Такива са били възможностите. Нека други да преценяват дали е бил правилният избор. Аз досега никога никой не съм наричал предател и никой не съм изключвал от партията. Затова с направеното от него (изключването на Първанов и Калфин от БСП – бел.ред.) не става дума само за предателство, става дума за нещо от времената на Сталин”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове