13 Май, 2014 18:03 875 1

Осигурена е двойна охрана при транспортирането на изборните материали до секциите

  • осигурена-
  • двойна-
  • охрана-
  • транспортирането-
  • изборните-
  • материали-
  • секциите

От 20 май в МВР ще бъде открита денонощна линия за подаване на сигнали за нарушения за изборите

От 20 май в МВР ще бъде открита денонощна линия за подаване на сигнали за нарушения и евентуални престъпления, свързани с изборния процес. Това ще се осъществява  чрез тел. 02 982 2232; факс – 02982 5646 и имейл адрес – [email protected]

Изработен е план и вече е предприета съответната организация за гарантирането на реда и сигурността при провеждането на изборите за членове на Европейския парламент в страната, осигурени са и 3 милиона лева за МВР от правителството, заяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Той и директорът на ГД“Национална полиция“ главен комисар Тодор Гребенаров запознаха медиите с детайлите по изготвения план. 

Светлозар Лазаров поясни, че вече е създадено звено между МВР, ДАНС и прокуратурата за осигуряване на реда по време на изборния ден. В Министерството на вътрешните работи работи оперативен щаб, чиято задача е координирането на дейността на полицейските структури в хода на провеждането на изборния ден. След координация с ЦИК са уточнени изборните места на централно и регионално ниво, подписана е заповед на главния секретар за задълженията и функциите на полицейските структури на МВР. За първи път са взети мерки със силите на жандармерията да се охранява печатницата на БНБ, където се изработват бюлетините. С цел да не се допускат минали нарушения, е създаден и пропускателен режим със строгото изискване  данните на влизащите в сградата  автомобили и лица да се записват. Главен комисар Лазаров поясни, че вече започна и извозването на бюлетините -  първите готови са доставени на МВнР. 

Той уточни, че са поставени задачи на столичната и областните дирекции на вътрешните работи за планиране на съответните маршрути за извозването на готовите изборни материали, като целта е осигуряване на двойна охрана, покриваща съответните маршрути.  Това ще става от момента на получаването на изборните материали от печатницата, където съпровождането ще се осъществява от силите на жандармерията, а при навлизането на територията на съответната област ще бъдат изпращани и допълнителни регионални сили.

От 20 май ще функционира и денонощна телефонна линия в МВР, на която хората ще  могат да подават сигнали за нарушения и евентуални престъпления, свързани с изборния процес, обяви главният секретар на МВР. Той бе категоричен – създадена е точна организация за обмен на информация: всички получени сигнали веднага ще бъдат докладвани в прокуратурата за произнасяне по компетентност, а подателят ще бъде уведомяван за резултатите от съответната проверка по сигнала. Целите са  както прозрачност на действията на правоохранителните органи, така и възможност за обжалване в законосъобразния срок от страна на подателя.

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност,  да упражнят правото си на глас в изборния ден.
Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Тодор Гребенаров добави, че бюлетините ще бъдат транспортирани до общините в България следващата седмица.  Той конкретизира събраната информация за 7 133 изборни места с 11 658 секции и 101 подвижни. Директорът на ГДНП уточни, че в цялостния план за охрана и сигурност при предстоящите избори са ангажирани 12 430 служители. Полицаи и пожарникари са извършили проверки на съответните изборни секции и за констатирани нередности по отношение на сигурността са дадени препоръки за отстраняването им. Главен комисар Гребенаров подробно разясни и технологията по предприетата охрана на изборните материали. Предвидено е на ден да бъдат транспортирани и доставяни бюлетините за 4 до 6 области, като по план това трябва да се случи в рамките на 6 дни. Той поясни, че служителите на реда няма да бъдат в колите, превозващи изборните книжа, за да нямат директен достъп до тях. Според дадените инструкции полицаите ще проверят всички изборни секции в деня за размисъл, а в самия изборен ден няма да имат право да влизат в секциите, освен при поискване на съдействие от председателя на съответната секция, за което се попълва протокол. Осигурено е и полицейско присъствие при предаването на бюлетините от секциите до районните избирателни комисии след приключване на изборния ден. Той съобщи, че голяма част от полицейския състав е ангажиран и с охраната на предстоящите балове. След координация с Министерството на образованието и науката ще се прецизират допълнително и задълженията на служителите конкретно за секциите, обособени в учебните заведения. По всяка вероятност на тези места ще се изчака приключването на тържествата, за да може след това да бъде затворена съответната секция.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Купуването и продаването на гласове е ТРАДИЦИЯ в Булгаристан
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове