Last news in Fakti

31 Март, 2006 00:00 695 0

Община Шумен ще прави бизнес парк

  • пресцентъра-
  • завода-
  • завод
Шуменската община ще изразходва 200 хил. лв. в проектопроучвателни работи и техническа инфраструктура, необходими за планираното изграждане на бизнес парк, съобщиха от общинския пресцентър. Средствата са предвидени в бюджет 2006, като проектът е част от стратегията за развитие на общината от 2007 до 2013 г.

Високотехнологичният парк ще бъде разположен върху площ от 550 дка общински земи, намиращи се северно от завод “Алкомет”, в близост до магистралата София - Варна.

Вече са водени разговори с потенциални инвеститори и досега има заявен интерес за строеж на три завода, уточниха от пресцентъра. Единият е за изгаряне на твърди битови отпадъци, като интересът е от германски инвестиционен фонд, чието име не беше посочено от пресцентъра. Инвеститорът възнамерява да вложи около 45 млн. евро в завода си за преработка на отпадъци. Намеренията са да се горят по 65 хил. т боклуци на година, колкото реално изхвърля Шумен. Технологията предвижда след преработката отпадъците да се превръщат в биогориво.

От пресцентъра казаха още, че най-напреднали са преговорите за втория завод, който ще бъде построен на терена, определен за бизнес парк.

Предприятието ще бъде за преработка и добив на коприна от буби. Кой ще е инвеститорът също не беше съобщено. Очаква се чрез този проект в Шумен да бъде съсредоточено около 10% от производството на коприна в страната. Възможно е първата копка на завода да бъде направена още през тази година, уточниха от кметството. Третият завод ще бъде за производство на фюл етанол - синтетична добавка към бензина, като той ще се произвежда от промишлена пшеница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА