Last news in Fakti

27 Юни, 2007 00:00 695 0

Висящи градини срещу паметника на Левски

  • столицата-
  • които-
  • центъра-
  • офисите-
  • обаче-
  • бъдат-
  • около-
  • сградата-
  • сграда-
  • етажи
Зелени градини ще обвият бившата сграда на кино "Сердика" срещу паметника на Васил Левски в столицата. Там предстои да бъде построена изцяло нова сграда, която ще запази само минималното от досегашните услуги, които комплексът предлагаше. Под сградата ще има помещение за многоетажен паркинг, а самият строеж ще бъде дръпнат назад, така че да освободи пространство около паметника. Засега се очаква, че

зданието няма да бъде взривявано

а чисто и просто горните му етажи ще бъдат съборени чрез специални изтеглящи механизми. Първите етажи ще останат със същия ръст, а височината на горните ще се увеличи. Не се изключва възможността вътре освен офиси и търговски помещения да има и мултиплекс, каквито напоследък изчезнаха от центъра след закриването на този под НДК.

Навесът пред входа, който в момента прикрива продавачи на вестници и понички, вече няма да съществува, за да се разшири градското пространство. Вместо това ще има градини за разходка и висящи зелени площи. Те ще обикалят сградата и по тях посетителите на комплекса ще могат да се разхождат, там ще са разположени и местата за пушачи. Иначе в никое от затворените помещения на комплекса не може да се пуши, затова служителите ще припалват само на зелените тераси. Никой от офисите, които са настанени вътре, няма да има ъгъл с табелка "За пушачи".

Въпреки тази рестрикция мераклии се натискат да наддават за общо 24 000-те кв. м площ, които предоставя мястото. То ще бъде ремонтирано по такъв начин, че на практика няма да пречи на центъра на града, а ще е по-скоро опаковано. Офисите му обаче ще заработят най-рано през 2009 г. Вече се водят преговори с наемател за 8000 кв. м от клас А, което навсякъде по света означава най-скъпия. Много от по-малките офиси също са разпродадени или в процес на преговори.

Първите два етажа ще запазят стария и

любим на столичани "Текила бар"

там ще има и елементи на МОЛ. На по-горното ниво обаче ще бъдат допускани само служители и клиенти на фирмите. За тях ще има специални паркоместа и талони за преминаване между различните нива на подземния паркинг. Ще бъдат съборени таваните между отделните етажи и офисите ще станат по-високи, така че да имат съвременен вид. По този начин инвеститорът "Екуест Болкан пропъртис" ще обхване и съседната сграда, чиято фасада е в доста лошо състояние и ще ремонтира и нея.

Собствениците са купили терена по времето, когато там имаше и кино, за 10 млн. евро, а в момента инвестицията им в него е около 60 млн. евро, поне според плана. След като изкупиха и някои празни съседни терени, те владеят около 58% от собствеността и са в правото си на монополист при преговорите за наемане на площ. В началото идеята им бе да правят от сградата само търговски център, но после решиха да комбинират

бизнес, търговия и място за шопинг

- тоест три в едно в центъра на столицата. Ако има и кино - удрят в десетката.

Пред Лондонската борса са заявили, че очакват 11 на сто доходност от новата си идея. Това е необичайно висок приход, като се има предвид, че доходността е отношението на цената, на която е купен имотът, към очакваните печалби. Собствениците обаче очакват, че на фона на десетки бизнес сгради, изнесени извън столицата, точно при тях ще потече истинският приход от хора, които предпочитат централен офис в столицата. И обещават никога да не слагат билборд на Азис по прашки, какъвто веднъж лично столичният кмет (тогава още главсек на МВР) Бойко Борисов се наложи да демонтира, защото висеше точно срещу Апостола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА