Last news in Fakti

27 Април, 2009 00:00 564 0

Собствениците на заводи търсят наематели

  • площи-
  • фирми-
  • имоти-
  • индустриални-
  • които-
  • производства-
  • момента-
  • могат-
  • индустриални площи
Собственици на заводи, които са съкратили и спрели дейността си, трескаво търсят наематели за свободните производствени площи. Това съобщи Христо Асенов, мениджър от консултантската компания MBL. Някои от предприемачите дори планират да продадат имота си, допълни той.

В момента свободните индустриални площи могат по-лесно да намерят наемател, отколкото купувач, каза още Асенов. Това е проблем на българския пазар в този сегмент, защото 80 процента от индустриалните имоти са собственост на производствените фирми. В случай че им се наложи да свият дейността си, както сега в момента на криза, то те трябва да търсят наематели за освободените площи. Не бива да забравяме, че имот с наемател с дългосрочен договор би се продал по-лесно. В тази връзка чуждите фирми, които отварят производства у нас, предпочитат да наемат помещения и така са по-гъвкави и могат по-ефективно да управляват парите си.

Предлагането на индустриални площи у нас ще нараства, защото много фирми затварят производства, особено в малките градове. Търсенето ще пада и заради намаляващия интерес на чужди инвеститори към нашата страна, прогнозира мениджрът.

В закупуване или строеж на индустриални площи инвестират главно фирми със специфични производства, които не могат да се настанят в каквито и да е цехове - фармацевтични компании и такива от тежката индустрия. За първите трябва специална среда, а за вторите - големи пространства. Най-непретенциозни са шивашката промишленост и производството на ниско- технологични резервни части.

Едва 20 на сто от имотите от сегмента се използват за производство. В София съвременните индустриални площи са около 1,5 млн. квадрата. В зависимост от локацията и състоянието наемите на най-обикновените имоти в сегмента в Централна и Източна Европа са от 3,5 до 5,5 евро за квадратен метър. Старите заводи от времето на социализма в момента изобщо не представляват интерес за наемателите.

Експертът от MBL посъветва фирмите да намерят начин да не затварят капитал в имоти, които не използват. Един от начините за получаване на свежи пари за бизнеса е да се прибегне до продажба с опция за обратно наемане на площите. Другият е продажбата на излишните имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА