Last news in Fakti

24 Юли, 2016 10:37 5 016 0

Двете важни неща при покупка на имот

  • ипотека-
  • покупка-
  • жилище-
  • брокер-
  • адвокат

Как може да купите изгодно имот с ипотечен кредит и дали да ползвате услугите на адвокат, когато купувате жилището с помощта на агенция за недвижими имоти? Отговорите може да научите в интервютата с двамата специалисти в областта на недвижимите имоти – Тихомир Тошев и инж. Ирена Перфанова.

Една от основните новини през изтеклата седмица беше пускането на нова спирка от софийското метро. Особеното при нея е, че е първата такава у нас, която има топла връзка с търговски център.

Развитие имаше и по случая с тютюневия склад в Пловдив, на мястото, на които се подготвяше строителството на хотел от световна верига.

Тошев: клиентите са много пресметливи

- Господин Тошев, купуват ли българите повече жилища с банков заем?

- Първите шест месеца бяха изключително активни по отношение на търсенето на ипотечни кредити. Станахме свидетели на много силно първо полугодие, свързано както с понижение на лихвите по кредити, така и със засилена активност от страна на клиентите. Пазарът на имоти започва да е горещ. Може би в някои квартали дори леко прегрява, тъй като цените на имотите тръгнаха нагоре. Това още повече мотивира хората, които са решили да направят покупка, да побързат с нея, тъй като не се знае този ръст на цените докога е и до какви нива ще стигне.

На кой етаж е най-добре да се живее

В днешно време се строят все по-високи и по-високи сгради. Но добре ли е да се живее „в небесата”? Според учени, обитаването на имоти на високи етаж вреди на психическото състояние на човек. Той почти напълно губи усещането за земно притегляне, което води до развиването на фобии и апатия. Максималната концентрация на радиовълни по високите етажи влияе негативно на здравето.

Първата метростанция с топла връзка с мол (СНИМКИ)

Метростанция „Витоша” е първата, която разполага с топла връзка с търговски център. Тя беше открита днес на официална церемония, на която присъстваха премиера Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и министри. „До момента имаме над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. От днес още над 20 000 софиянци ще ползват най-удобния, най-екологичен и бърз градски транспорт. Очакваме спестените вредни емисии да бъдат 75 000 тона годишно”, каза кметът на столицата.

Може ли адвокатът да замести брокера

Не е тайна, че сделка с недвижими имот повечето хора правят веднъж, най-много два пъти, в живота си. Именно този факт поражда редица въпроси свързани не само с местоположението, типа жилище и цената му, но и с целия процес по прехвърляне на собствеността. Често хората не са наясно какви са точно функциите на брокера и на адвоката в една такава сделка. Каква е ролята на едните и на другите?  Отговор на този въпрос дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти”.

Драстични нарушения в казуса с „тютюневия склад” в Пловдив

Фрапиращи нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство в казуса с тютюневия склад в Пловдив за периода октомври 2010 г. - февруари 2016 г. е установила Окръжната прокуратура в Пловдив. Под наказателна отговорност са привлечени главният архитект на Пловдив Румен Русев и председателят на „Одрид 8” ЕООД Георги Бранеков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА