Last news in Fakti

17 Декември, 2020 19:41 1 820 8

Как да изглежда Античният форум

  • пловдив-
  • античен форум-
  • реконструкция

Община Пловдив ще организира публично обсъждане, по време на което пловдивчани и творческите гилдии в града ще могат да се запознаят с идейния проект за визията на форума на Филипопол - изток и юг. Той още е на работен етап и очаква идеи и препоръки от страна на жителите на града. Това се разбраха зам.-кметът по култура и туризъм Пламен Панов кметът на район „Централен“ Георги Стаменов с проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД. По-рано днес се състоя работна среща със софийската фирма, избрана да изработи комплексния проект и да осъществяви авторски надзор за обекта Античен форум на Филипопол – изток и юг.

Стойността на процедурата е 58 800 с ДДС. Площта на археологията в обекта е 8017 кв.м.
Целта на тази първа среща бе проектантите да чуят и да се запознаят с визията и идеите на община Пловдив за проекта. Целта ще е не само да се експонира и консервира археологията, но да има улеснен достъп до нея, така че да се превърне в притегателно място за пловдивчани.

Предвижда се изграждане на асансьор за инвалиди, използването на наличните стълби и рампи, насочването на трафика от подлеза, достъпът откъм бул. „Цар Борис III Обединител“ и откъм ул. „Гладстон“, както и заменяне на сега съществуващите парапети в синхрон с новата визия на цялото площадно пространство.

Една от задачите на проекта е да се организира функционалната свързаност между горното и долното ниво, тъй като разликата в тях е голяма, уточнява Trafficnews. В цялото пространство се предвижда да има обособени зони, места за сядане и за наблюдение, дневно и нощно осветление, но така че всичко да бъде концептуално свързано с другата част на форума, както и с готовата част на площад Централен. В същото време акцентът трябва да бъде археологията, без съществена строителна намеса, с използване на прости и ненатрапчиви материали и други, коментират от градската администрация след срещата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 един от многото

    7 0 Отговор
    Само да можете да видите как леят железобетон и пълнят телени мрежи с камъни. Правят го така , че дори и да е имало нещо като археологическа ценност се губи в новия строеж.
  • 3 Топч0

    4 0 Отговор
    Ще се усвояват парички....
  • 4 Стъклен Дом

    3 0 Отговор
    Един МОЛ да захапе главната откъм площада и вътре в централна поща на пет етаж търговска площ - Мол Форум Централна поща
  • 5 Тойота

    2 0 Отговор
    По-добре да го оставят така, да не го развалят.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Непоносима гледка е антични

    2 0 Отговор
    останки и автентичен бетон от последното десетилетие.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.