Last news in Fakti

10 Април, 2013 14:37 2 625 3

Сгради превръщат шума в енергия

  • soundscraper-
  • небостъргач-
  • електричество-
  • сграда

Днес се препоръчва да се избягва строителството на жилищни и дори офис сгради в близост до оживени улици. В бъдеще обаче именно това ще се търси, но при условие, че всички постройки бъдат като небостъргача Soundscraper. Неговото основно свойство ще е да превръща звуковите вибрации в енергия.

Проектът предвижда високата сграда да бъде покрита с хиляди „реснички”, които да улавят звуковете. Те ще събират вибрации от минаващите покрай сградата автомобили и влакове, викащи хора, прелитащите над нея самолети и редица други източници на шум, и ще ги превръщат в електричество.

Изследвания показват, че в големите градове шумът може да достига до 70-100 децибела. Така той може да се превърне в повече енергия, отколкото тази, която се добива посредством слънцето и вятъра.

Създаването на подобен небостъргач по никакъв начин няма да промени функцията или начина на живот на обитаващите го.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Откъде да си взема такива реснички че отгоре едно лапе ми тропа от сутрин до вечер
  • 2 едел

    0 0 Отговор
    И при мене е същия филм, не знам какво е решението, а хем е дете не може да не тропа, а пък аз не мога да си почина от него.
  • 3 Калин Йонов

    0 0 Отговор
    Шумоизолирайте си таваните с каменна вата и гипскартон. Не е скъпо, околу 20-30лв./м2