17 Февруари, 2022 09:17 12 370 6

Доходността при тези имоти ще спадне

  • инвестиции-
  • европа-
  • предприемачи

Инвеститорите бяха по-активни през втората половина на 2021 година

Доходността при тези имоти ще спадне - 1
Снимка: М. Богданова ©

Обемът на сключените инвестиционни сделки през втората половина на 2021 г. е 221 млн. EUR. Това е далеч повече спрямо първото полугодие на изминалата година. Общо инвестиционният пазар в сектора на недвижимите имоти в Европа през 2021 г. възлиза на 240 млн. EUR.

Над една трета от сделките са в сегмента офиси – 35%. Второто място с 24% е за парцелите за строителство, а третата позиция е за индустриалните площи – 19%. Предприемачите са инвестирали и в търговски площи – 10% и хотели – 9%. Купувачите са предимно международни компании от Централна и Западна Европа

Нивата на възвръщаемост през второто полугодие на 2021 г. при офис площите се свиват до 7.75%, при търговските и индустриални площи остават стабилни - съответно 7.75% и 8.5%.

Наличието на капитал за придобивания на недвижими имоти в контекста на повишаващи се инфлация, разноски за поддържане на депозитни наличности и строителни разходи прави трудно да се репликират вече съществуващи имоти при сходна разходна структура. „Съчетано със стабилните фундаменти и доброто представяне на наемния пазар у нас, доста вероятно е да станем свидетели на ръст в инвестиционните обеми и по-висока ликвидност на пазара през 2022 година. Поради повишените цени и по-консервативните изисквания на банките, може да очакваме намаляване на новозапочнатите проекти в строеж, през 2022 г.“, коментират от консултантската компания Colliers.

Въпреки растящите трансакционни обеми, инвеститорите ще останат съсредоточени върху качеството. в офис сектора, с по-голям фокус върху ESG политиките (за отговорно екологично, социално и корпоративно управление). Собствениците на имоти ще бъдат принудени да реновират наличностите си от площи, за да постигнат по-зелени стандарти, или да преустройват сградите си, за да отговорят на изискванията на ползвателите.

В краткосрочен план се прогнозира нивата на доходност в офис площите да се свият още, докато при индустриалните и търговски площи не се очаква промяна. Понижаването на доходността в офисите е свързана с по-високите изисквания за ESG, както и липсата на нови проекти в строеж, които са стартирани последните 18 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    17 2 Отговор
    Ах как ви се иска лапачката да не свършва. Уви дори и живота има край, сега е ред на цикъла на загуби от безумната инвестия в камък и се очертава той да е доста дълъг. Този път не се очертава централните банки да спасяват пазарите при всяко кихане. Капиталът пак ще е капитал а кешът ще е цар
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софянец

    9 5 Отговор
    Защо си мислите,че ви се полага на всички да живеете в София и да ревете,че ви е скъпо.Има толкова градове в БГ където имотите са на добри цени.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Госта

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Софянец":

    Трябва да си с психични отклонения,дори да имаш пари,че да искаш да живееш в Сф
  • 5 Бай Миле

    7 6 Отговор
    Явно авторката Милена има ясновидски способности вече! Никой не знае какво ще стане утре, но със сигурност търговските площи няма да са на загуба, както и всички останали - жилищни, гаражни и тн...
  • 6 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Софянец":

    София рекетира останалите градове в България.