14 Февруари, 2005 00:00 458 0

Изгоря небостъргачът “Уиндзор” в Мадрид

  • мадрид-
  • сградата-
  • според-
  • около-
  • пожарът-
  • веднага-
  • околните-
  • етажи-
  • сграда-
  • пожар-
  • във финансовото сърце
Опустошителен пожар унищожи един от символите на Мадрид - 32-етажният небостъргач "Уиндзор" и го превърна в бетонов скелет, съобщиха испанските медии. Съществува опасност 106-метровата сграда, намираща се във финансовото сърце на испанската столица, да се сгромоляса. Гъстият стълб дим, който се издига от горящото здание, се вижда от всички краища на испанската столица.

В резултат на пожара, който избухна около 23 ч. местно време в събота и продължи да бушува и снощи, рухнаха 14 етажа на бизнес-центъра, който е четвъртата по височина сграда в Мадрид, а огънят се разпространи по по-ниските етажи. Изпратените на мястото пожарни екипи не успяха да овладеят пламъците и бе взето решение да се изчака сградата да изгори докрай.

Според информациите, 7 души са потърсили лекарска помощ, но само един е оставен под наблюдение в болница. Сградата е била в ремонт и затова в офисите не е имало хора. Районът около горящия билдинг веднага беше отцепен от полицията, жителите на околните домове бяха евакуирани, околните улици са затворени за движение, прекратено е и движението на двете линии на метрото, минаващи близо до сградата. Мерките ще останат в сила и днес, тъй като службите в Мадрид предполагат, че пожарът може да продължи още два дни.

Пожарникарите заливаха с вода и пяна близките сгради, за да предотвратят разпространението на огъня. Според специалисти, температурата в горящата сграда е достигнала 1 500 градуса. Около 3.00 ч. през нощта шест от горните етажи рухнаха, засипвайки околните улици с дъжд от метални отломки и бълвайки огромен стълб черен дим.

Според съобщенията на испанските медии, пожарът не е терористичен акт, но жители на Мадрид споделят, че при вида на огнените кълба в небето, веднага направили асоциация със събитията от 11 септември в Ню Йорк.

Кметът на Мадрид Алберто Галардон съобщи, че засега е известно, че пожарът е възникнал между 21 и 22 етаж на небостъргача в момент, когато в помещението не е имало хора. По предварителни данни, причина за трагедията е късо съединение. Пазачите на сградата се опитали самостоятелно да потушат пламъците, заради което сигналът за пожар постъпил два часа по-късно. Около 30 пожарни екипи веднага пристигнали пред сградата, но се оказало, че маркучите са къси, за да потушат огъня на високите етажи.

Според властите това е най-големият пожар в Мадрид от 50 години насам. Сградата се намира на улица "Кастеляна" във финансовото сърце на града. Наоколо има само банки и фирми, но наблизо е и огромният многоетажен хипермаркет "Корте инглес".Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро предложи на кметството и на общината в Мадрид помощта на правителството за възможно най-скорошното справяне с "трудната" ситуация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА