Last news in Fakti

14 Ноември, 2014 13:55 2 882 2

Обраха къщата музей ”Хаджи Димитър” в Сливен

  • обраха-
  • къща-
  • музей-
  • хаджи димитър-
  • сливен

Откраднати са ятаган с кания, пищов и нож-кама

Обраха къщата музей ”Хаджи Димитър” в гр. Сливен, съобщиха от полицията в града.

Вчера в 8 часа в ОДМВР-Сливен е получено съобщение, че от къща на ул.”Асенова” 2, от едно от помещенията на втория етаж са откраднати три експоната с историческа стойност.

След 8 часа оперативна група е извършила оглед на място, като е установила, че неизвестно лице е проникнало в двора на къщата чрез странична врата на оградата, след което е разбило заключващото устройство на входна врата на едно от помещенията и счупвайки витрина е извършило кражба на ятаган с кания, пищов и нож-кама.

Образувано е досъдебно производство.

Ето как реагираха от Министерство на културата:

Във връзка с дръзкия обир на ценни експонати от Къща-музей "Хаджи Димитър" в гр. Сливен, министърът на културата Вежди Рашидов ще разпореди извършването на пълна проверка в музейния комплекс, посветен на този наш национален герой.

Комисията, която ще извърши проверка на състоянието на музейната сбирка в родния дом на войводата, обхващаща нейното стопанисване и най–вече – мерките за сигурност в тази наша национална светиня, ще бъде назначена със заповед на министър Вежди Рашидов. В комисията ще бъдат включени инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, както и експерти от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.

Проверяващите инспектори от Министерство на културата ще имат за първостепенна задача да преценят дали са достатъчни мерките, взети от длъжностните лица в музея за опазването и съхраняването на безценните експонати, свързани с делото и подвига на този велик българин и герой от българското национално-освободително движение.

Къща-музей "Хаджи Димитър" е на подчинение към Регионалния исторически музей в Сливен.

В края на XVIII в. в сливенския квартал "Клуцохор" е построена къщата на рода Асенови, където на 10 май 1840 г. се ражда големият бунтар - легендарният войвода Хаджи Димитър.

Тук през 1935 г. е открита първата музейна сбирка, която през 1955 г. прераства в експозиция. Родният дом е малка, едноката, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните конструктивни архитектурни белези на Ранното възраждане. Възстановен е изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, мутвакът /кухнята/ и типичната сливенска винарска изба. В музейния комплекс е включен и ханът на х. Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийска работилница. На втория етаж е представена експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа - изложени са интересни експонати на образци огнестрелно и хладно оръжие, фотоси и документи, свързани с героичния демарш на четата от 1868 г.
Къща - музей " Хаджи Димитър" е включена в списъка на 100 - те национални туристически обекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    ГОСПОД ДА ГИ НАКАЖЕ
  • 2 На нож

    0 0 Отговор
    Докато не скочим циганска зган, ще бият изнасилват и крадат историята ни!