Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 18:32 1 134 2

Условна присъда за хирург с починала пациентка

  • хирург-
  • условна-
  • присъда

Софийският градски съд осъди на 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок хирурга от "Пирогов" д-р Виктор Попов за смъртта на 32-годишната Галина Мигохосян.

Факти.бг припомня, че младата жена почина на 29 февруари 2012 г. след операция от апендисит, извършена от д-р Попов в "Пирогов", а за случая не бе съобщено три дни. При интервенцията бе засегната коремната аорта и след няколко дни в Централна реанимация 32-годишната майка на 8-месечно бебе умира.

Според прокуратурата хирургът е проявил немарливост и е допуснал техническа грешка - натиснал повече от необходимото инструмента, наречен "троакар".

Последвал масивен кръвоизлив, който довел до редица непоправими медицински усложнения. След грешката д-р Попов допуснал престъпно бездействие, тъй като е трябвало незабавно да направи нова операция по стандартния метод.

От държавното обвинение поискаха затвор над 3 години за хирурга.

За затвор настояха и близките на младата жена, според които тя е била оперирана с дарен и затова негоден уред, който след операцията Виктор Попов е изхвърлил и не е приложен по делото.

Софийският градски съд обаче постанови условна присъда и лишха доктора от правото да упражнява професията си за срок от 1 година. Медикът беше осъден да плати близо 10 000 лв. разноски по процеса.

Попов коментира пред журналистите, че не се чувства виновен и няма причини да се извинява.

Близките на Галина Мигохосян пък определиха наказанието му като "символично", но въпреки това имат усещане за справедливост.

Решението на Софийския градски съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    1 0 Отговор
    Това е несериозно!Не вярвам на този свят да има лекар който да желае смъртта на пациента си. Който не работи той не греши!Не можем да сме толкова строги към тези хора! Те живеят в постоянен стрес. Работата им е страшно отговорна и натоварена и понакога и онзи отгоре се намесва!

    Коментиран от #2

  • 2 12344

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    Затова са му дали условна.........