Last news in Fakti

20 Ноември, 2015 14:34 1 257 1

Двама на съд за кражба на бижута и пари в големи размери

  • двама-
  • кражба-
  • бижута-
  • пари-
  • големи размери

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Филип Филипов, на 45 г. от гр. Пазарджик, за кражба в големи размери при опасен рецидив и срещу Никола Илиев, на 22 г. от гр. Пловдив, за вещно укривателство в големи размери, съобщиха от съда.

Филип Филипов е предаден на съд за това, че на 27-28 февруари 2015 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив чрез разрушаване и повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот – прозорец, тухлена стена, блиндирана врата и чрез използване на техническо средство – секач, ножовка, ъглошлайф и др., е отнел с намерението противозаконно да ги присвои златни и други бижута на стойност 35 154 лева, парична сума в размер на 8 000 лева, 1 900 евро с равностойност 3 716 лева, 2 400 долара с равностойност 4 176 лева или всички вещи на обща стойност 51 046 лева.

Никола Илиев е предаден на съд за това, че за времето от 28 февруари 2015 г . до началото на март 2015 г. с цел да набави за себе си и за Филип Филипов имотна облага е укрил и спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи – златни и други бижута на обща стойност 35 154 лв.,за които е знаел, че са придобити от Филип Филипов чрез кражба.  

И двамата подсъдими са осъждани. Филип Филипов е с присъди за кражби и други престъпления от общ характер.

Филип Филипов работил като строителен работник и често бил ангажиран да упражнява тази дейност за фирмата на двамата пострадали – съпрузи от град Пловдив. Те се занимавали със строителна дейност. През февруари 2015 г. Филипов разбрал, че семейството ще отсъства от страната заради планувана екскурзия до Мексико. Съпрузите имали къща в централната част на гр. Пловдив.

На 25 февруари 2015 г. те заключили блиндираните и метални външни и вътрешни врати на жилището си и заминали за Мексико. Филипов наблюдавал къщата два дни и установил, че е необитаема.  На 27 февруари 2015 г. решил да влезе в дома. Споделил намеренията си да извърши кражба на пари и ценности от жилището на шефа си с Никола Илиев, който отказал да участва в кражбата.

На 27 февруари 2015 г. Филипов прескочил металната врата на двора, влязъл в шахтата и избил прозорец към избените помещения под търговски обект на къщата, а след това със специални инструменти, които намерил там, разрушил тухлена стена и прерязал тръба в подземието, за да си направи отвор и влезе във вътрешната част на къщата. Стигнал до третия етаж, където с различни инструменти – резачка за дърва, ъглошлайф, кирка и др., разбил блиндираната врата. Когато влязъл, започнал да рови по шкафовете в хола и спалнята. Взел всички бижута, които намерил и за които преценил, че са от злато, както и парични суми в евро и лева. Натъпкал парите в джобовете, а бижутата в найлонова чанта.  След това по обратния път, през отвора в тухлената стена, си тръгнал рано сутринта на 28 февруари 2015 г. Обадил се на Никола Илиев, на който споделил, че е извършил кражбата. Помолил го да укрие откраднатите бижута, той се съгласил. Двамата се разбрали да ги продадат в заложни къщи, а получените средства за изхарчат заедно, което и сторили.

Разследването е установило, че сред отнетите златни бижута има гривни, колиета, пръстени с цирконий, сапфири и диамант, обици с черен оникс и др.   

Разпитан в хода на разследването Филип Филипов се е признал за виновен като е дал подробни обяснения за извършване на деянието. Никола Илиев не се е признал за виновен. Фактическата обстановка се доказва от свидетелски показания, протоколи за оглед на местопроизшествието, стоково-оценъчна експертиза, писмени доказателства и др.

Филип Филипов е с постоянна мярка „задържане под стража“ в затвора в гр. Пловдив.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.      


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генади

    0 0 Отговор
    Пазарджик като чуя си представям само к..ви и престъпници!