Last news in Fakti

26 Април, 2018 20:26 1 796 10

Осъдиха братя, проповядвали етническа омраза към българската нация

  • съд-
  • юзеирови-
  • етническа омраза

Росен и Атанас Йорданови, по-известни като братя Юзеирови, бяха признати днес от Шуменския районен съд за виновни и получиха осъдителни присъди, обществено порицание и глоба за проповядване на национална и етническа омраза към българската нация, българския етнос и омраза на религиозна основа, съобщиха от прокуратурата.

Присъдите им бяха прочетени в тяхно отсъствие, тъй като процесът срещу тях се гледа задочно.

Двамата братя бяха предадени на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен по две обвинения, извършени в съучастие и като съизвършители. Делото беше на специален отчет в прокуратурата.

На 2 април 2010 г. в хотел "Шумен" двамата братя проповядвали национална и етническа омраза към българския народ чрез слово и носенето на фесове при учредяването на политическа партия с абревиатурата ОТОМАН, като използвали турски военен марш и песента "Джелем, джелем".

Росен и Атанас Йорданови направили заявление за преименуването на град Търговище като Ески Джумая. Заявили също, че градът бил повече от 500 години турски град. По време на учредяването на партията си Росен носел фес. Използвали символа полумесец в знамето на партията си и изпълнили мюсюлманска молитва намаз при полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полковник Каварналиев, като проповядвали омраза на религиозна основа.

Прокуратурата припомня в обвинителния си акт, че това се е случило в деня на Разпети петък, най-тъжния ден за православното християнство.

С присъдата на Шуменския районен съд 52-годишният Росен Йорданов получи общо наказание за двете престъпления 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване съдът отложи с 3-годишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева.

Атанас Йорданов, който бе признат за виновен за същите деяния, получи наказание 3 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева.

При определяне на наказанията на двамата подсъдими съдът прие, че не са налице смекчаващи обстоятелства.

Наблюдаващият прокурор настоя в обвинителната си реч за наказания по 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за подсъдимите братя.

По делото бяха разпитани общо 51 свидетели. Впоследствие са били заличени 12, но показания пред съда дадоха общо 39 души. В съдебната зала бяха изслушани и 11 вещи лица.

В тежест на братя Юзеирови, които са с постоянен адрес в търговищкото село Славяново, но живеят от години в Белгия, са и направените съдебни разноски за над 2000 лева.

Присъдата на Шуменския районен съд подлежи на протест и обжалване пред Шуменския окръжен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фесари

    47 2 Отговор
    Смешни присъди ! Тия трябва да изгният в затвора, а като излязат да ги депортират в любимия им Деарбекир !
  • 2 патриотъ

    41 3 Отговор
    То съдът май се страхува да се нарече български,та излиза с такива плахи присъди!Тука е България и който не се чувства българин,вън в Анадола,а тия имат и български паспорти и свободно се разкарват из Европа.Защо не са им отнети паспортите и екстрадирани в Турция!?Тва ако беше в бленуваната ви Америка,щяха да получат доживотни присъди и нямаше да излезнат повече от затвора.Смешки,3-4 месечни присъди и то задочно.Я питайте Ердоган колко дава на предателите!!!
  • 3 Валя

    35 3 Отговор
    Забележете,на антибългарските свине в съда и прокоратурата са им били необходими 8 години за да ги осъдят,срам и позор
  • 4 гост

    29 2 Отговор
    Тези не знаят на кой Бог се молят!Да са българи не са българи,да бяха турци пък имената им български,да са християни не са християни,пък ислямски молитви правят?Те са КЛОУНИ!
  • 5 Иванов

    32 2 Отговор
    Бих ги лишил от българско гражданство, як кютек и таковане и ги изпъждам от страната. Присъдата е окончателна.
  • 6 Хаха

    22 2 Отговор
    Просто джагали в България се правят на Турци в Европа твърдят че са Българи а са най обикновен и джагали знаещи някакъв техен турски език
  • 7 Сталин е бил прав

    19 2 Отговор
    Разстрел....
  • 8 Тръмп

    15 1 Отговор
    Глобите могат да се увеличат поне двойно за да мирясат!
  • 9 Работа и далавера

    9 2 Отговор
    Прокурора е поискал по нормална присъда,но нашите продажни съдии,които са добре захранени от разни НПОса решили че може и без присъда.Защото ако някой си мисли че има присъда и наказание е в много голямо заблуждение,всичко е цирк-ПОСЛЕДЕН.....
  • 10 Попа

    1 6 Отговор
    Как ще забраниш шапка , фес , чадър или каквото и да е?
    Кой ще им плаща разноските? В европа няма да издържат тези обикновени обвинения . Ще ни скъсат зад.... е да плащаме за глупости?
    По скоро Валката е за затвора