Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Как да спрем трафика на кокаин от Латинска Америка

Партньорството ЕС - СЕЛАК е стратегическо в борбата с наркотиците

Публикувана: 26 Юни, 2018 06:02
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1503

На 21 - 22 юни 2018 г. София бе домакин на юбилейната 20-та среща на високо ниво в рамките на Механизма за координация и сътрудничество по въпросите на наркотиците между Европейския съюз и Общността на латиноамериканските и карибските държави (ЕС - СЕЛАК). Участваха представители на държавите от двата региона, както и представители на Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, Европол и Програмата COPOLAD. Събитието бе част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и бе организирано съвместно от министерството на вътрешните работи и министерството на здравеопазването.

Специален акцент по време на дискусиите бе поставен върху съвместните мерки за противодействие на предлагането на наркотици в т.нар. „тъмна мрежа“, която дава възможност за осъществяване на анонимни сделки, както и разработването и прилагането на социални и здравни програми за намаляване на търсенето на наркотици.

Българското председателство работи активно през изминалите шест месеца по двете теми, които бяха сред приоритетните в област „Вътрешни работи“. Изготвен бе заключителен документ на тема „Наркотици и Даркнет“ (Drugs and Darknet) с препоръки и насоки с неформален характер за бъдещата работа в борбата с това явление, а по отношение на намаляване на търсенето, на проведения през март Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ бяха приети Заключения на Съвета на ЕС за „Алтернативи на принудителните мерки“, които насърчават работата на държавите в тази област.

„Борбата с наркотиците е предизвикателство пред сигурността на всяка държава. Взаимодействието между цели региони е от особена важност за ефективното противодействие на трафика и търговията с наркотици“, заяви при откриване на срещата заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той подчерта ключовото значение на партньорството между ЕС и СЕЛАК за постигане на общи стандарти, съгласувани действия и политики в областта на наркотиците.

Наред със стратегическите въпроси, свързани със съществуващото сътрудничество, участниците в срещата обсъдиха обстановката в двата региона по линия на наркотиците и обмениха информация за национални стратегии, опит и добри практики. В края на срещата бе приет годишен доклад за дейностите в рамките на Механизма за координация и сътрудничество, както и съвместна декларация, потвърждаваща ангажираността на двата региона с продължаването на успешното сътрудничество.

Европейският съюз и държавите от региона на Латинска Америка и Карибския басейн споделят стратегическо партньорство, създадено през 1999 г., което се засилва чувствително през последните години. Двата региона си сътрудничат тясно на международно ниво по широк кръг от въпроси и поддържат интензивен политически диалог на всички нива. ЕС подпомага сътрудничеството чрез изпълнение на регионални и тематични програми в отделни области.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.