Last news in Fakti

26 Юни, 2018 06:02 1 892 8

Как да спрем трафика на кокаин от Латинска Америка

  • кокаин-
  • дрога-
  • латинска америка

Партньорството ЕС - СЕЛАК е стратегическо в борбата с наркотиците

Как да спрем трафика на кокаин от Латинска Америка - 1

На 21 - 22 юни 2018 г. София бе домакин на юбилейната 20-та среща на високо ниво в рамките на Механизма за координация и сътрудничество по въпросите на наркотиците между Европейския съюз и Общността на латиноамериканските и карибските държави (ЕС - СЕЛАК). Участваха представители на държавите от двата региона, както и представители на Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, Европол и Програмата COPOLAD. Събитието бе част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и бе организирано съвместно от министерството на вътрешните работи и министерството на здравеопазването.

Специален акцент по време на дискусиите бе поставен върху съвместните мерки за противодействие на предлагането на наркотици в т.нар. „тъмна мрежа“, която дава възможност за осъществяване на анонимни сделки, както и разработването и прилагането на социални и здравни програми за намаляване на търсенето на наркотици.

Българското председателство работи активно през изминалите шест месеца по двете теми, които бяха сред приоритетните в област „Вътрешни работи“. Изготвен бе заключителен документ на тема „Наркотици и Даркнет“ (Drugs and Darknet) с препоръки и насоки с неформален характер за бъдещата работа в борбата с това явление, а по отношение на намаляване на търсенето, на проведения през март Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ бяха приети Заключения на Съвета на ЕС за „Алтернативи на принудителните мерки“, които насърчават работата на държавите в тази област.

„Борбата с наркотиците е предизвикателство пред сигурността на всяка държава. Взаимодействието между цели региони е от особена важност за ефективното противодействие на трафика и търговията с наркотици“, заяви при откриване на срещата заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той подчерта ключовото значение на партньорството между ЕС и СЕЛАК за постигане на общи стандарти, съгласувани действия и политики в областта на наркотиците.

Наред със стратегическите въпроси, свързани със съществуващото сътрудничество, участниците в срещата обсъдиха обстановката в двата региона по линия на наркотиците и обмениха информация за национални стратегии, опит и добри практики. В края на срещата бе приет годишен доклад за дейностите в рамките на Механизма за координация и сътрудничество, както и съвместна декларация, потвърждаваща ангажираността на двата региона с продължаването на успешното сътрудничество.

Европейският съюз и държавите от региона на Латинска Америка и Карибския басейн споделят стратегическо партньорство, създадено през 1999 г., което се засилва чувствително през последните години. Двата региона си сътрудничат тясно на международно ниво по широк кръг от въпроси и поддържат интензивен политически диалог на всички нива. ЕС подпомага сътрудничеството чрез изпълнение на регионални и тематични програми в отделни области.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има войни има оръжие

    3 4 Отговор
    Аз знам единствения начин за спиране на трафика а той е легализирането на леките наркотици,но тогава далаверата спира и ......ЛОШО ЗА БИЗНЕСА.
  • 2 Шансу Имамов

    4 2 Отговор
    Като започнем да внасяме от Азия.
  • 3 Расулюлах

    4 2 Отговор
    Тва нема спиране хахах контролира се от цру
  • 4 ванката

    2 1 Отговор
    да спреш трафика на наркотици е все едно да спреш слънцето да грее...едва ли има малоумни хора които смятат че това нещо може да се спре някога някак колкото и хора да се вкарат в затворите колкото и да се избият трафика на дрога ще си продължава и продължава и продължава...

    Коментиран от #7

  • 5 haidukin

    4 0 Отговор
    Не можете да го спрете никога, докато има смъркачи.
  • 6 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    ПЕЧЕЛБАРИТЕ ОТ НАРКОТИЦИ ЗАПОЧВАТ БОРБА ,СЪЩО КАКТО С КОРУПЦИЯТА ,А ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ДРЪПНЕ ШАЛТЕРА ,ЛУНАТА ДА НЕ СВЕТИ
  • 7 плевен

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ванката":

    Кой ти говори за затвор?Решението е едно-Родриго Дуарте.
  • 8 BGBGBG

    1 0 Отговор
    Да се приложи тактиката на изгорената земя ,дава им се срок да спрат и след това всичко се прави на пустиня!