2 Декември, 2019 14:48 9 205 24

Разбиха наркогрупа в София, участвали и полицаи

  • наркотици-
  • дрога-
  • наркоразпространение-
  • наркотърговия

Събрани са доказателства, че със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили участниците в престъпната дейност са принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества, както и такива, които да купуват наркотици от тях

Разбиха наркогрупа в София, участвали и полицаи - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Неутрализирана е организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества. Операцията е осъществена от ГДБОП, под наблюдението на Спецпрокуратурата, с активното участие на Дирекция „Вътрешна сигурност“, съобщиха от МВР.

Организираната престъпна група, създадена с цел наркоразпространение – основно амфетамин и марихуана, е действала от началото на 2017 г. на територията на град София, кв. „Требич“, с. Мировяне, Нови Искър и село Доброславци, обясни прокурор Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура. В хода на разследването е установено, че групата е имала строго изградена пирамидална структура - на най-долното ниво са били уличните дилъри, които са се снабдявали с наркотичните вещества от членове на групата на средно ниво, а те от своя страна са се сдобивали с дрогата от ръководителя или организатора на престъпната група. Разпределянето на парите от разпространението на наркотици се е осъществявало в обратен ред – сумите са се предавали от ниското към високото ниво на групата, с печалбата са се закупували скъпи автомобили.

За грам трева за пушене и грам амфетамин се е заплащало по 25 лв. Голяма част от членовете на групата са криминално проявени с предходни осъждания за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи. Събрани са доказателства, че със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили участниците в престъпната дейност са принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества, както и такива, които да купуват наркотици от тях. В рамките на разследването било установено, че в състава на групата са участвали и двама полицейски служители - старши инспектори в Охранителна полиция - Второ РУ. Тяхната роля била изключително важна - разчиствали са терена на групата от други разпространители на наркотични вещества; срещу заплащане арестували посочени от ръководителя на групата лица, извършвали проверки на негови конкуренти. Събрани са доказателства, че един от служителите е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на служебните си задължение. Срещите между полицаите и членовете на групата са се провеждали в сервиз за автомобили, с цел да не будят подозрение.

При проведената специализирана полицейска операция на 29 ноември са задържани 10 лица, извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса и са проверени 18 автомобила. Иззети са голямо количество марихуана, амфетамини, разпределени на малки дози, готови за разпространение, както и везни, метални мелници за мелене, множество мобилни телефони, бележки с имена и записани суми срещу тях. Назначена е експертиза на иззетата дрога и се установява количеството.

На всички задържани е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества. Осем от тях са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, на един е наложена мярка за неотклонение – „парична гаранция“, а друг е обявен за общодържавно издирване, предстои издаването на Европейска заповед за арест.

Заместник директорът на ГДБОП ст.комисар Любомир Янев уточни, че в рамките на оперативните действия са използвани СРС, благодарение на които, заедно със служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“, са стигнали и до участието на полиците. Повече от 40 души са разпитани като свидетели по случая. Служителите имат шест - годишен стаж, наблюдавани от Дирекция „Вътрешна сигурност“, тъй като това е периода, в който попадат в рисковата група, по наши оценки, допълни заместник директорът на дирекцията Стефан Банков. По думите му, благодарение на ГДБОП, които ни сезираха за установените престъпления, съвместно със Спецпрокуратурата, стигнахме до фрапантни заключения – че полицейските служители са си позволявали да малтретират лица, които са наркозависими, да ги разчистват от района, който те обслужват, а тяхната дейност е именно превенция и противодействие в този район. Банков допълни, че единият от полицаите е бил и в приятелски, съседски взаимоотношения с участник в групата. Традиционната комуникация между служителите и членовете на групата се е осъществявала по т.н „прави телефони“. Продължават оперативно- издирвателните действия за установявани и на други полицейски служители, съпричастни към престъпната схема или допуснали това да се случи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от село

    46 6 Отговор
    А баш шефа на ОПГ-то заедно с целия министерси съвет кога?

    Коментиран от #15

  • 2 статистика

    29 3 Отговор
    мила родна действителност...
  • 3 Вече сме нормална Задния рдържава

    21 5 Отговор
    Или по-скоро ЗАПАДНАА държава. От кога е стремяхме и най- после станахме. Вече ми е тъй леко .
  • 4 qwerty

    6 2 Отговор
    Аматьори...
  • 5 Последния софиянец

    13 1 Отговор
    А Долно Уйно има ли си собствена група за разпространение на наркотици?
  • 6 Хари

    35 0 Отговор
    Щях да се учудя ако нямаше полицай в групата

    Коментиран от #20

  • 7 Гост

    17 1 Отговор
    Това няма как да е в България. Невъзможно е българските институции да извършват престъпления. Мислех, че само ги прикриват. Все още не мога да повярвам.
  • 8 Byg

    4 17 Отговор
    Браво , държавата влиза в ритъм. Събарят къщи на ало мафията , мачкат натко-паразити , браво. Още някоя година без чадъра на компартията и рязко ще намалеят престъпните елементи в България.
  • 9 Pen4o

    16 0 Отговор
    мафия
  • 10 Гьона

    14 2 Отговор
    Това са от хората на стария главен прокурор на републиката
  • 11 Гост

    12 1 Отговор
    Ей само негативни новини за България списувате. Сега ако Фолксваген се откажат да правят завод в "държавата" и откажат да налеят в едни 2 милиарда в ОПГ, ще ви изкарат вас виновни. Тъкмо ги бяхме хванали на тясно и аха да кажат "Територията ще има завод" и вие издънихте работата за два джойнта. И кво толкоз, че МВР получва над милиард бюджет, бият и репресират гражданите и продават наркотици? Важно е да сме здрави, да има работа и ... как беше тая дума - стабилност.
  • 12 Данчо шопа

    12 0 Отговор
    ами,, коя група точно , те са много -???
  • 13 Дори и любовника ми да е от тях

    8 0 Отговор
    Не мога да се подмазвам, всеки гледа там, където не трябва и се получават гафовете навсякъде...!

    Коментиран от #19

  • 14 АнтиЕвро

    15 0 Отговор
    Дори не си направих труда да чета статията.
    Има ли някой, дето още се съмнва, че в разпространанието на наркотици, покровителстване на проституция, рекет, транспортиране на мигранти и всичко, което е доходоносно и съответно незаконно, присъстват полицаи и хора от властта? Да, тия хора с големите заплати,с дългите и щастливи отпуски, скъпите коли и вили, доволно похапналите на корем, тия, дето се пенсионират на 40 години и получават по 40 заплати при пенсиониране но те питат "ко прайм ся", тия, дето се возят безплатно, дето всички им се мазнят........... да изреждам ли повече ?
    Тридесет години държавата е абдикирала от задълженията си. В последните 10 години сме оставени на произвола на местни феодали, полицаи, данъчни, ЧСИ, адвокати, кредитни институции, монополисти, роми...... тук да продължавам ли ?!
  • 15 НАКАЗАНИЯ ЗА КАДРОВИЦИТЕ!

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "човек от село":

    Липсата на достатъчно качествени кандидати за работа в МВР води до занижени изисквания при подбора. Приемат разни връзкари,а някои отрепки направо си плащат за назначението. Като се добави и заниженият контрол от страна на началниците,внедряването на престъпници в системата става лесно за групировките.
  • 16 мвр

    7 0 Отговор
    Нормално за полицаите.... после чакаме тия дебили да ви зашитават!
  • 17 Краси

    7 0 Отговор
    Преди време бях споменал тук, че ОПГ без милиционер вътре не съществува... Правете си изводите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Даниел чавгов

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дори и любовника ми да е от тях":

    А кой от тях ти е любовник

    Коментиран от #24

  • 20 criminal

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хари":

    То те ги създават.......
  • 21 боцмана

    8 0 Отговор
    И после искаме високи заплати , по голямо заплащане на нощния труд , първа категория труд. Така е в родна България , най големите бандюги са на държавна работа и най добре платени , ще се оправим ама друг път.
  • 22 Иво Янев

    8 0 Отговор
    Недосегаеми са , нали си плащат на Паскал Дойчев.

    Коментиран от #23

  • 23 Ники

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иво Янев":

    И на шефът му!!!! Нали за това са яки
  • 24 Отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Даниел чавгов":

    Първия, отляво..!