Last news in Fakti

28 Юли, 2020 13:45 3 328 17

Задържаха инспекторки от БАБХ, искали подкупи чрез изнудване

  • подкуп-
  • инспекторки-
  • бабх

Спрямо всяка една от обвиняемите е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лв

Задържаха инспекторки от БАБХ, искали подкупи чрез изнудване - 1
Снимка: БГНЕС

След проведена на 27 юли под наблюдавано от Окръжна прокуратура-Пловдив досъдебно производство, акция на отдел ИП при ОД на МВР-Пловдив, за искане и получаване на подкупи чрез изнудване бяха задържани 34-годишна жена - инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните и друга 57-годишна - главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните, отдел „Контрол на храни“, съобщиха от прокуратурата.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за това, че в периода от януари до май в селата Белозем, Чоба и Тюркмен, в качеството си на длъжностни лица, в съучастие, като извършители, са поискали и приели общо 10 пъти от различни физически лица - работници и управители на търговски дружества, занимаващи се с търговия с хранителни продукти суми в размер от 50 до 100 лв., за да не извършат действия по служба - да не съставят актове за установяване на административни нарушения по Закона за храните, констатирани при извършени от тях проверки на съответните обекти, стопанисвани от търговците.

Двете са обвинени, че деянията са извършени чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното им положение и за да извършат други престъпления. Спрямо двете са повдигнати обвинения и за това, че в периода  януари до юли, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица, в съучастие като извършители,  са използвали своето служебно положение, за да набавят за себе си и за трето лице противозаконна облага в общ размер на 1600 лв., като са насочили собствениците на шест търговски обекта на територията на Раковски, селата Белозем и Болярино към трето лице, за да им изготви Система за управление и безопасността на храните по смисъла на параграф 1, т. 56 от Допълнителните разпоредби на Закона за храните, а впоследствие са получили от това трето лице част от заплатената за услугата паричната сума  – престъпление по чл.283, вр.чл.26, ал.1 вр.чл.20, ал.1 от НК.

Двете обвиняеми, в присъствието на своите защитници, са признали изцяло извършването на престъпната дейност, в която са обвинени. Всички изнудвани от тях лица, са били разпитани в хода на досъдебното производство пред съдия.

Спрямо  всяка една от обвиняемите е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лв. По-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези за престъпленията, в които двете са обвинени, е лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    27 0 Отговор
    100% не им е за първи път на мръсниците !
  • 2 марян

    14 0 Отговор
    ами да задаржат не само нормалните хора да го отнасат
  • 3 ПАК ЛИ СА

    13 0 Отговор
    ОТ ВМРО И НФСБ
  • 4 Тия

    14 0 Отговор
    за пари и на кайма от мляни кучета ще затворят очи !
  • 5 Гешефт

    16 0 Отговор
    Ловят дребните а акулите ще продължават.
  • 6 Последния Софиянец

    19 0 Отговор
    Интересно че преди взимаха рушвета в тоалетната,а напоследък направо пред камерите ми.Явно корупцията е до горе.Знаят че няма на кого да се оплачеш.
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    19 0 Отговор
    Не ги е срам, изнудвачки такива, престъпнички, забогатeли незаконно с общо между 500 и 1000 лева, а оня с пистолета лежи до чекмеджето и го пази...
  • 8 само питам

    17 1 Отговор
    Тия са кокошкарска работа ? Защо не ловят големите риби ? Само симулират някаква дейност.

    Коментиран от #9

  • 9 ттт

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "само питам":

    Точно! Кокошкарска работа. Сега очаквам да пишат за някой катаджия, хванат с рушвет 50 лв. Пък ми е странно за ония 67 млн. лв от Божков за Горанов.
  • 10 Мама миа

    8 0 Отговор
    И сега какво правим +_+.
  • 11 Факт

    6 0 Отговор
    Заради е такива мърши от БАБХ и ДВСК ядем боклуци и има толкова инфаркти, инсулти, рак и диабет. Да ги праснат като иванчевата за назидание на останалите мишки от тези агенции.
  • 12 инчхай

    8 0 Отговор
    така работят мисирките на герб за да си контрол по храните трябва да си мисирка на тулуп герберски
  • 13 Мечо на Голямата МЕЦА ПО - малкото мече

    8 0 Отговор
    Явно не са били доволни от приходите си!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Атанасова

    4 0 Отговор
    До Ком. 11.много си прав.,за това ядем кренвирши те с перата. Сигурно има изпусната някоя нула, за такава сума няма да си отворят устата.
  • 15 цун кай уй

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мечо на Голямата МЕЦА ПО - малкото мече":

    пак са набедени ,у нас такива хора няма.моля
  • 16 Бачо

    0 1 Отговор
    Веднага да ги класифицират като ОПГ и показен арест и процес да има
  • 17 Антон

    0 0 Отговор
    Направо съм потресен! Корупция!? В България!? Е, успокоих се като разбрах, че става дума за дребни риби, важното е, че по горните етажи на властта корупция явно няма и за това сега съм спокоен :)