Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 16:18 2 261 16

ГДБОП: Масови опити за измами в сайтове за стоки втора употреба

  • гдбоп-
  • сайтове-
  • измами

След като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет

ГДБОП: Масови опити за измами в сайтове за стоки втора употреба - 1
Снимка: Shutterstock

Стотици опити за измами в сайтове за свободна продажба на стоки втора употреба у нас са засекли от ГДБОП. Пред БНР антимафиотите обясниха, че има и зачестяване на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

В последните месеци опитите за измами в платформите за свободна търговия у нас са зачестили, обясняват от ГДБОП. Официално властите разследват част от тях, защото на практика повечето хора не подават сигнали и така нещата приключват в онлайн пространството. И така се оказва, че в онлайн пространството няма почти нито едно място , което може да бъде определено като безопасно.

След като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет.

От ГДБОП отчитат и увеличение на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

На практика в част от сайтовете и платформите за запознанства и свободно общуване в социалните мрежи регистрирането на фалшив профил не е проблем. Най - често и най - масово регистрациите се правят с фалшиви имена , псевдоними понякога дори и пол. В част от подобни платформи се изисква проверка на телефонен номер и имейл, и регистрацията е факт. Платформите не проверяват дали съответната електронна поща е създадена пет минути преди регистрацията , както вероятно най често се случва. И дали зад телефонният номер стои пълнолетен човек, каквото е изискването. Ако има публикувани снимки те също в една не малка част са неистински.

Подобно е положението и със сигурността на потребителите в интернет и след регистрация. Абонатите трябва сами да преценят дали профила с който си пишат и контактуват е истински или не.

Същата е ситуацията и с излизането или напускането на част от подобните платформи и сайтове или казано простичко изтриване на профила. В определени от тях то на практика е невъзможно. За да напусне един абонат подобна платформа е необходимо да регистрира нов пак неистински профил, от който да докладва предишния и той да бъде блокиран или изтрит.

Съдържанието на подобни платформи също е на ръба на закона. Често на подобни места могат да бъдат открити откровени снимки на хора с неясна възраст, като стават и място за регистрация на предлагащи сексуални услуги срещу заплащане, които в България не са легализирани. За да бъдат по трудно спирани ,често подобни сайтове са на сървъри извън България и дори извън Европейския съюз. Така контролните органи у нас са несъмнено много по затруднени да ограничат достъпа до тях.

При експеримент, с регистрация за период от няколко месеца 3 профила на мъже и жени от София. В различни платформи , повечето анонимни и предлагащи различни по вид отношения. За броени дни получихме десетки съобщения, от непроверени профили с явно нецензурно и откровено порнографско съдържание.

Оказва се ,че няма никакъв начин да стане ясно, кой стои зад различните имена в мрежата, като малка част от хората споделиха, че в подобни платформи съществува практиката за използване на свалени от интернет снимки ,видеа и дори цели самоличности. Така тези интернет общности са изключително удобни за измами с пари , банкови и лични данни, за изнудване, за политически провокации , блокиране и докладване на профили в социалните мрежи на опоненти или хора изразяващи различни мнения.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    1 2 Отговор
    тия дни един потребител в специализиран форум се оплакваше, че е изгорял с водеокарта 2-рака само за 1100лв. с оставаща гаранция. след сделката продавачът изчезнал ако дим. чудя се и на тия с чисто новите телефони, които се продава с до 500 лв от цената къде е уловката? въпреки наличието на касов бон с 0.00 лева

    Коментиран от #6

  • 2 МА-НА-Фът

    12 3 Отговор
    Абе да ви го тура и у "демокрацията".
  • 3 Втория с Коня

    7 2 Отговор
    Голям майтап. Тия спят под Коня. Хванете другите измами и тогава пишете. Има няма, колко ми лярда станаха вече? И вие не знаете.
  • 4 Измамен сайт

    4 1 Отговор
    Бобаджиитв да проверят и БГтрол.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дреме ми

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    За видеокартата ти. Пенсионерите масово гладуват и се връщат нещата да ровят по кофите за боклук. Който не е видял това, да не пише. Преди седмица в Люлин на кооперативния пазар, жена учител 40 години и едвам събира 60 стотинки да си купи баниска. Аз ще и помогна до колкото мога. Но Герб ни затриха като нация.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГДБОП ФЕН

    11 0 Отговор
    Браво, момчета! Само така с безмилостно преследване на кокошкари, които купуват втора употреба ще извоювате право и ред в България! Не се занимавайте с лицата и групите, които крадат банки, предприятия, газ, електричество, ДДС и т.н.!
    Те ви назначават и ви плащат да гоните кокошките.

    Коментиран от #10

  • 9 Опа Тропа

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Измамен сайт":

    само тролеи са му майката. Анархията е майка на реда, както твърди Остап Бендер.
  • 10 Геде Хоп

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГДБОП ФЕН":

    Точно така, важна е регистрацията, има ли оплаквания, статистиката. Другото кучета го яли.

    Коментиран от #12

  • 11 Шопа шополов

    3 0 Отговор
    Покрай тази пандемия много "бизнесмени" останаха без клиенти и оборот, хората се усетиха и започнаха да купуват през мрежата, сиреч секна им се ентусиазма на "големите " ,затрупани сме от тях с реплики и 200% надценки .Фалшиви новини за лъжливи търговци, некачествени артикули и подобни статии, Айде Моля ви се дребни риби ;)
  • 12 Дедо поп

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Геде Хоп":

    Така е, чедо, и при мен статистиката е важна
  • 13 Boby

    3 0 Отговор
    А най-гнусни са тия от дето името им започва с о и завършва на х.
  • 14 Всички почнаха

    2 0 Отговор
    да се фукат пред изборите като простия вожд пред срутищата колко работят.МАЛЕЕ НАГЛЕЦИ, нали ви се плаща,вършите си работата.Свършили нещо незначително и по почина на толупа вик до небето.За смяна сте иф вие ,заедно с боко къш!
  • 15 1944

    2 0 Отговор
    пълно празнословие е цялата статия
  • 16 Мирослав

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дреме ми":

    Недей да пишеш глупости! Българските пенсионери масово имат деца, които могат да се грижат за тях, но не го правят и масово имат недвижими имоти, чрез които могат да преживяват, но също не го правят. Може ли да продаде имота или да го даде под наем и да преживява в една стая в общежитие с парите от продажбата/наема и пенсията? Да не мислиш, че всички си купуват всеки ден банички, вместо да закусят вкъщи с каквото има? Минималната пенсия е вече 300 лв, които не са богатство, но да си готвиш всеки ден и да си купиш хляб стигат. Собствените ми родители са на същото положение и не са се разревали, при това не си купуват банички. Приготвят си ги вкъщи, но това са хора, свикнали да пестят!