Last news in Fakti

6 Февруари, 2013 13:01 1 152 0

Служебни защитници отложиха делото за имуществото на братя Галеви

  • братя галеви-
  • дело-
  • отнемане-
  • имущество

Кюстендилският окръжен съд отложи за 29 май делото за отнемане на имуществото на т.нар. "братя Галеви" - Пламен Галев и Ангел Христов, и техните съпруги. Това поискаха осемте служебни защитници, които заявиха, че не са могли да се запознаят с обемистите материали по делото, включващи 880 страници.

Едномесечният срок, в който адвокатите трябва да представят писмените си становища, изтича на 28 февруари, но съдия Таня Костадинова им даде още два месеца,  като предвиди и едномесечен срок, в който с тезите на защитата да се запознаят от прокуратурата и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Четирима представители на комисията настояха да се даде ход на делото. Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество, заведен през август 2012 г., е на обща стойност 4 250 189 лв., като от всеки от двамата обвиняеми се претендира за приблизително половината от посочената сума. Оценката на имуществото е направена от лицензирани независими експерти-оценители.

Прокурор по делото е Валери Пенков.

Естествено, в съдебната зала не се яви нито един от обвиняемите, които са обявени за международно издирване. Назначаването на служебни защитници е поискано от съда, тъй като обвиняемите не могат да бъдат намерени на постоянните им адреси в страната. Единственият ответник, явил се на делото днес, беше представител на едно от трите офшорни дружества, в което Галев и Христов са управители.

Интересите на Пламен Галев ще защитават Анани Константинов, Георги Пашов, Нели Икономова и Антоанета Винарова. Защитници на Ангел Христов ще са Емил Атанасов и Йонко Гергов, а на неговата съпруга Радмила Христова - Васил Василев. Съпругата на Пламен Галев – Емилия, ще разчита на адвокат Катя Димитрова като служебен защитник.

Имуществото, което подлежи на конфискация, включва девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете, регистрирани в България.

Братя Галеви са свързани и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови. На конфискация подлежат и недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, както и сума над 800 000 лв. по банкови сметки.

Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата на обща стойност над 4 млн. лв. е предявен след като наказателното производство срещу двамата обвиняеми приключи с влязла в сила осъдителна присъда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА