16 Февруари, 2022 08:02 3 229 17

МВР призна, че журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно арестуван

  • димитър кенаров-
  • журналист-
  • бой-
  • мвр-
  • арест

Информацията е от писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти - България и до Антикорупционния фонд, година след ареста на мъжа

МВР призна, че журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно арестуван - 1
Снимка: БГНЕС

За пръв път от Министерството на вътрешните работи признаха, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно.

Информацията е от писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти - България и до Антикорупционния фонд, година след ареста на мъжа, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, на 2 септември 2020 година ("кървавата сряда") Димитър Кенаров заедно с други е задържан по време на антиправителствените протести в центъра на София, въпреки опитите му да докаже, че е журналист.

Повече от година след инцидента и след две жалби, от МВР официално признават, че Кенаров е бил бит и незаконно задържан. При първоначалната проверка от прокуратурата не откриха данни за прекомерна употреба на сила.

По думите на неговия защитник при ареста и отвеждане в съответното управление на Министерството на вътрешните работи има допуснати пропуски, закононарушения.

"Ние не сме загубили изцяло доверието си в прокуратурата и разчитаме, че тя ще погледне обективно на обстоятелството, че преди ареста на Димитър Кенаров е установено, че същият не е имал никакви увреждания, а след неговото освобождаване, тези увреждания са били факт. А през цялото време той е бил под контрола на служителите на МВР", заяви неговият адвокат Стоян Мадин.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    27 5 Отговор
    Проблема е, че евентуално ще го отнесат само биячите, а не тези които са заповядали побоищата както при колоните на Министерски съвет.

    Коментиран от #4

  • 2 Фен

    9 29 Отговор
    Тоя що не отиде във Франция, Белгия или Холандия, и там да се прави на палячо? Да види как ще го ступат по "европейски"!?

    Коментиран от #14

  • 3 Бай Онзи

    23 4 Отговор
    А сваляне имунитета и разследване на мариноф като "опг" ?
  • 4 Саса

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Да, модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев наистина си беше помислил, че е вечен и няма алтернатива.... Затова така безпардонно пребиваха младежи, студенти, журналисти и всички на първа линия.... Сега със зъби и нокти те пазят Гешев, който им осигурява безнаказаност. Хубавото е, че ДПС и ГЕРБ никога няма да имат заедно над 50 процента за да управляват отново. Таван на им е 34 процента заедно, барабар с гласовете от Турция...

    Коментиран от #5

  • 5 /////

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Саса":

    Никога не казвай никога, не се знае при едни предсрочни избори колко разочаровани от новите партии ще отидат за гъби и %-та на гласувалите да падне от което имат сметка шайката и ДПС защото техните гласове поне засега са константа.

    Коментиран от #8

  • 6 Сус

    14 1 Отговор
    В Индия си имат свещенни крави ,ние мисирки
  • 7 SDEЧЕВ

    11 15 Отговор
    ОТ КОЯ МЕДИЯ Е БИЛ АКРЕДИТИРАН ПО ВРЕМЕ НА ВАНДАЛСКИТЕ ПРОЯВИ НА ГРУПА ЛУМПЕНИ? ЗА КОЯ МЕДИЯ ,ПРИТЕЖАВАНА ОТ КОЙ Е РАБОТИЛ ПО ВРЕМЕ НА АРЕСТА? РАБОТИЛ ЛИ Е ИЛИ Е БИЛ ПИСАТЕЛ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА ПОСЕТИТЕЛ И УЧАСТНИК ВЪВ ВАНДАЛСКИТЕ ПРОЯВИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ. ЗА ДА СИ ЖУРНАЛИСТ ТРЯБВА ДА СИ АКРЕДИТИРАН ИЛИ ДА РАБОТИШ ОФИЦИАЛНО ЗА ЕФИРНА,КАБЕЛНА,ИЛИ ПЕЧАТНА МЕДИЯ--ТОВА ЧЕ ПИШЕШ БУКВИ В ИНТЕРНЕТ ,НЕ ТЕ ПРАВИ ЖУРНАЛИСТ. С ДВЕ ДУМИ,КОЛКО ЛЕВА ДАНЪЦИ Е ПЛАТИЛ ВЪРХУ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ХОНОРАРИ?
  • 8 Даа

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "/////":

    Абсолютно си прав, апатията на българина , води до това ДПС да имат висок процент и така над 30 години в разни коалиции дърпаха конците на държавата. Сега за пръв път, те са извън играта и затова всеки ден хвърлят кал и храчки по правителството, а от ГЕРБ им пригласят.
  • 9 БОРУНА ЛОМ

    7 1 Отговор
    И ДА ЗНАЕШ МОМКО, БОЙ И СЕКС НЕ СЕ ВРЪЩАТ!
  • 10 Егати

    11 11 Отговор
    Лигльо, били му два шамара и сега известен ще стане.
  • 11 Коко

    15 5 Отговор
    Те всички журналисти са за бой.Пишат само поръчкови статийки с невярно съдържание и манипулират 80%от нацията.Там корупцията е жестока.Да лъжеш това ли е свободно слово.
  • 12 Българка

    8 5 Отговор
    Отранени ли са от системата на МВР всички биячи? Има ли повдигнати обвинения срещу тях и срещу поръчителите на това престъпление?
  • 13 Калитко

    6 3 Отговор
    Ама иначе заплати знаят да искат милиционерите.
  • 14 Гладен брокер

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Много пропаганда гледаш!
  • 15 Европа

    8 1 Отговор
    Не МВР, а точно кои хора са тези. Това е въпроса. В МВР работат множество честни и точ и хора
  • 16 Гошо

    1 0 Отговор
    Имената на милиционерите биячи и на поръчителите на боя ??????/
  • 17 ТЪП, ПО-ТЪП, НАЙ-ТЪП,

    0 0 Отговор
    МИЛИЦАЙ