Last news in Fakti

22 Март, 2022 18:19 1 449 3

2,4% са нелегалните цигари на българския пазар

  • нелегалните цигари-
  • български пазар-
  • кюстендил

В градовете, които са включени в допълнителната извадка на изследването, също се запазва ниско ниво на потребление на нелегални продукти, като най-голям спад е отбелязан в Кюстендил

2,4% са нелегалните цигари на българския пазар  - 1
Снимка: Shutterstock

Според традиционното изследване на празните опаковки потреблението на цигари без български акцизен бандерол остава на ниско ниво за 3-о и 4-о тримесечие на миналата година – съответно 2.5% и 2.4%. Данните бяха представени от компаниите в „Инициативата срещу незаконната търговия“ на 21 март 2022 г. пред представители на Министерство на финансите, Агенция Митници, Икономическа полиция, ГДБОП и Министерство на икономиката, съобщи "Офнюз".

Oт тютюневите компаниите заявиха, че институциите у нас са постигнали устойчив резултат в борбата срещу контрабандата и призовават ангажираността по темата да остане на същото ниво. Данните за 4-ото тримесечие сочат минимално увеличение от само 0.1 процентни пункта спрямо 3-ото тримесечие на предходната година, а спрямо същото тримесечие на 2020 г. няма промяна в дела на потреблението на нелегалните цигари. За пореден отчетен период България е и с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от страните членки на ЕС, в които това изследване се провежда.

Анализът на опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани в рамките на изследването през 4-о тримесечие на 2021 г., показват че сред тях с най-голям дял са тези обозначени за безмитна търговия, цигари с неизвестни марки от типа illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение), както и фалшификати на известни международни марки.

Изследването отчита дела на потребление на цигари без български акцизен бандерол във всеки от 20-те града от основната извадка. Целта е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които то се е увеличило или е по-високо от средното за страната, както е в случая във Враца, Пазарджик и Шумен. Същевременно, през последните няколко години се отчитат и градове с нулево ниво на незаконно потребление. През четвъртото тримесечие това са Хасково и Велико Търново.

Изключителен успех се отчита в Хасково, където в годините назад са събирани и отчитани сериозни количества опаковки без български акцизен бандерол. За първи път там се достига нулево ниво на потреблението на нелегални цигари през четвъртото тримесечие на 2021 г. Ето как изглежда развитието на дяла на цигари без бандерол на пазара в града през годините назад:

В градовете, които са включени в допълнителната извадка на изследването, също се запазва ниско ниво на потребление на нелегални продукти, като най-голям спад е отбелязан в Кюстендил, където през третото тримесечие делът на незаконното потребление е бил 6% а през четвъртото е спаднал до 1.3%.

Общо в рамките на цялото изследване, Велико Търново и Монтана следва да бъдат отбелязани като градове с отчитане на нулево потребление на цигари без бандерол в две поредни тримесечия.

Обобщените данни за средно претегленото ниво за 2021 г на потреблението на цигари, непредназначени за местния пазар, на база общ обем на пазар на цигари, е 2,1%, което е намаление от 0,2 пункта в сравнение с 2020 г. (2,3%).

Изследването на празните опаковки е полезно, тъй като се явява барометър за работата на митниците – посочи директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев. Резултатите на Агенцията в голяма степен се припокриват с изводите от изследването, че цяло цигарите, непредназначени за местния пазар, на годишна база през 2021 г. намаляват спрямо 2020 г., заяви още Тонев. През 2021 г. са задържани над 31 млн. къса нелегални цигари, което е около 2 пъти повече в сравнение с предходната година. През 2021 г. се отбелязва и 65,5 млн. лева ръст на приходите от акциз в групата „Тютюневи изделия“, като в периода май – декември ръстът е 103 млн. лв., което позволява да се навакса и изоставането от януари – април, когато са отчетени 37,5 млн. лева по-малко приходи от акциз в групата, допълни директорът на Агенция „Митници“.

Компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“ заявиха, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни и стабилни резултати, и въпреки усложнената епидемична и международна обстановка, усилията трябва да продължат в интерес на държавния бюджет и легалната търговия на пазара. Предвид започналия процес по преглед на Директива 2011/64/ЕС за структурата и ставките на акциза върху тютюневите изделия, компаниите от Инициативата считат за ключово осигуряването на предвидимост на акцизната политика на държавата, като се вземат предвид европейските практики и икономическата ситуация в България, чрез бавно и постепенно увеличение на минималните акцизни ставки чрез въвеждане на акцизен график. Те подчертаха, че предвидимостта е важна за бизнес средата, за потребителите и за държавата с цел да се предотвратят потенциални бъдещи увеличения на незаконна търговия с цигари.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайл

    2 0 Отговор
    Ингилизова,хората не могат олио да си купят ти за нелегални цигари пишеш...все повече ще стават нелегалните и не само цигарите
  • 2 фирма

    1 0 Отговор
    0,5% са от Турция. Останалите са на Емил Райков с подкрепата на Борисов.
    Ще стане белне.
  • 3 Мамул

    0 1 Отговор
    Най-големият данъкоплатец в държавата са пушачите. Редно е да се ползват с повече уважение.