Last news in Fakti

10 Април, 2022 12:17 11 730 24

Къде са парите на Жоро Милионера - версии

  • жоро милионера-
  • обир-
  • инкасо-
  • пари

През юни 2012 г. той успя да свие 1,5 млн. лв. посред бял ден и да потъне вдън земя. 10 дни след това се предаде, но не обели и дума къде е скрил парите

Къде са парите на Жоро Милионера - версии - 1
Снимка: БГНЕС

След близо 10 години зад решетките в края на март един от най-известните крадци на инкасо Георги Енев излезе от затвора и отново стана свободен човек.

През юни 2012 г. той успя да свие 1,5 млн. лв. посред бял ден и да потъне вдън земя. 10 дни след това се предаде, но не обели и дума къде е скрил парите. Тогава започнаха да се носят безброй легенди за местонахождението на богатството. И така до ден днешен.

В подземния свят обаче се говори, че той е имал съучастници, които са укрили пачките, пише "Марица".

Къде е Жоро Милионера и по-богат ли е с 1,5 млн. лв.? Това са въпросите, които всички си задават, след като той кротко и спокойно излежа присъдата си в пловдивския затвор. Без много шум той се радва на свободата си. По-интересното е, че не е потърсил никой от близките си в кв. „Кючук Париж“, нито на село, а е избрал просто да се изпари.

„Евала! Излежа си присъдата и си заслужи парите. Нека си ги харчи със здраве“, коментират новината за освобождаването му негови съкварталци и си спомнят подробности, сякаш беше вчера, когато гръмна новината за обира.

А той стана посред бял ден на 22 юни 2012 г. След малко повече от два месеца ще се навършат точно 10 години, откакто Георги Енев влезе в класацията на един от най-известните инкасо обирджии.

Жоро Милионера, какъвто прякор си спечели, работил във фирма G4S. Като охранител на инкасо автомобил той бил отлично информиран за маршрутите и сумите в чувалите с пари, които се превозват. Енев е подготвил удара си до последния детайл. Именно тази прецизност и простата схема довеждат удара до успех.

На 22 юни 2012 г. Георги Енев е на смяна с колегата си Манчо Юруков. Превозват и охраняват пари, собственост на три банки и на дружества. Енев бил зад волана. В един момент спрял в кв. “Кючук Париж” в Пловдив и дал пари на колегата си да изтича да купи дюнери за обяд. Юруков слязъл и се запътил към обекта за бързо хранене, без въобще да подозира какво ще се случи.

Когато се отдалечил достатъчно, Жоро Инкасото запалил буса и отпрашил. Спрял на ул. „Петрова нива“ в същия квартал. Там ​няколко дни по-рано бил паркирал опела си, за да е готов да натовари пачките и да изчезне по най-бързия начин.

За секунди прехвърлил 1,5 милиона в чували в своята кола, зарязал инкасо автомобила и се изпарил. По-късно става ясно, че свидетел го е забелязал да мята пълните торби посред бял ден. Изключил телефона си и тръгнал към хижа “Родопски партизани”, след което се прехвърлил във втора кола, гласи версията на разследващите.

Междувременно колегата на Енев се върнал и изпаднал в ужас. Инкасо колата я нямало. Стоял с дюнерите в ръце и помислил, че сънува. Веднага уведомил началството, а от там била вдигната под тревога и полицията. Жоро Инкасото бил обявен за издирване.

Униформените го търсили близо две седмици под дърво и камък, но без успех. В крайна сметка Георги Енев се предава сам. Отива в прокуратурата с шарени бермуди и джапанки, придружен от защитника си адвокат Георги Кутрянски. Така влиза в ареста, впоследствие получава 12 години затвор.

На първа инстанция магистратите му дават 8 г. затвор, но следващите две завишиха наказанието. Нищо обаче не успяват да изтръгнат от него за откраднатите чували с пари. Пандизчиите също пробват да разберат къде е скрил богатството си, навъртат се покрай него, разпитват го, но Енев пази тайната си.

Една от версиите за обира, която разследването лансира, е свързана с наказание на Георги Енев от неговия работодател.

Според договора му охранителната фирма му плащала по 1,64 лв. на час. Полагало му се и месечно стимулиране от 236 лв. Стана ясно, че само седмица преди удара Енев бил наказан за това, че по време на работа излязъл от инкасо колата, което било категорично забранено по правилник.

Заради това шефовете му го лишили от месечния бонус. Енев се вбесил. Причината била, че има ипотечен кредит за около 40 бона, който трябвало да погасява.

Парите му били изключително нужни, за да плаща вноската от 400 лв. месечно. Освен това плащал и издръжка на детето си след развод със съпругата си. След като останал без бонус. Жоро Инкасото решил да накаже шефовете си и ударил превозваните от него 1,5 млн. лв.

По време на разследването родителите на Енев предадоха на полицията около 25 000 лева, които неизвестен мъж им оставил пред вратата. Смята се, че са от пачките в чувалите, които обирджията скрил добре.

В затвора Жоро Инкасото е изключително примерен. Ходи редовно на работа. Не си позволява да отсъства. Спечелил доверието на началниците. Работейки, той бързо топил присъдата си, тъй като два дни се отмятали за три. Не се сприятелявал с много хора, не се набивал на очи и не влизал в конфликти. Дори участвал в затворническа група по дебати.

След като свършвал работа, ходел на фитнес. Като бивш рейнджър със задгранични мисии зад гърба си Жоро се стремял да поддържа перфектна форма. Въпреки че имал право да поиска предсрочно освобождаване след 2/3 от изтърпяване на присъдата, Енев нито веднъж не пожелал да се възползва от него.

Някои смятат, че не го е направил, за да не бие на очи и да не се вдига отново шум покрай него. Смятал, че има опасност за живота му, тъй като го дебнели да разберат къде ще отиде, за да си вземе пачките с пари. Според друга версия, чакал да изтече срокът, в който застрахователната компания, изплатила щетите за инкасо фирмата, може да си потърси сумата.

Предисторията
Две седмици преди обира Жоро Инкасото си търсил съучастници. Спира се на двама души, единият от които е известният MMA боец Димитър Стоянов - Митьо Лудия. Първоначалният план бил ударът да бъде направен в подлеза на Централна поща по почти идентична схема, разкриват информатори.

Инкасото спира, колегата му взима дюнери. Двамата партньори на Енев е трябвало да инсценират обира и да го извадят от колата. След това планът бил да офейкат с парите, по-късно тримата да си ги разделят.

Схемата обаче пропада. Енев решава да действа сам. След обира на инкасо автомобила Жоро Милионера тръгва към Бряновщица. Там неговият основен партньор има хижа и го укрива над 10 дни. Предполага се, че през цялото време там са били и парите, поне докато се предава доброволно в прокуратурата.

Именно неговият партньор - ММА боецът, оставя парите пред вратата на родителите на Енев, тъй като с тях са почти съседи в кв. „Кючук Париж“. Предполага се, че уговорката между тримата е била да получат своя дял само ако съхраняват този на Енев, докато излезе от затвора.

След години обаче настъпват събития, които объркват плановете. Съучастникът му Димитър Стоянов е екзекутиран, като има вероятност това да е станало заради скритите пари от обира. Сред живите остават Енев и другият помощник, който живее в „Кючук Париж“ и до ден днешен. Според едни парите са останали у ММА боеца, а след смъртта му изчезват.

Според други, ги е съхранявал вторият съучастник на Енев, който обаче само като пристъпил прага на затвора, веднага започнал да ги пилее и да парадира с луксозни коли и т.н. И двата сценария обаче водят към едно - за Жоро Инкасото няма и пукнат грош. Много е вероятно да е научил, че не разполага с нищо чак след излизането си от затвора. Въпреки лошата новина обаче Енев няма време за губене и най-вероятно се е изнесъл зад граница.

Легендите
Историите, които се предават от уста на уста за съкровището на Енев, са многобройни и разнообразни през годините. Някои смятат, че го е заровил до манастир в Родопите, точно като хайдутин. „Златната треска“ там не секна през целия престой на Жоро Инкасото в затвора. Популярна бе легендата, че парите са заровени някъде из баирите в Чепеларско.

Друга история пък наостри слуха на мераклиите и ги накара да вперят поглед към с. Тъмраш. Сякаш най-достоверна обаче остава тази, че чувалите с пачки са съхранявани от съучастниците на Енев. Поддръжниците на историята, че Енев е действал изцяло сам, обаче отказват да повярват и смятат, че към настоящия момент Жоро Инкасото чете историите за себе си в някоя екзотична страна, смее се на писанията и си харчи парите на воля.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    Изкопал е 💸💸💸 и е заминал на топло място.
  • 2 Жоро Милионера

    38 2 Отговор
    Поздрави от Малдивите!
  • 3 маке

    30 6 Отговор
    Евала///заслужил си ги е
  • 4 456

    22 24 Отговор
    АЗОВ взе за заложник български кораб. Съдбата на екипажа е неизвестна.

    Коментиран от #9, #14

  • 5 Грульо

    37 5 Отговор
    Какво са 1.5 милиона лева за 10 години и няколко престъпника? Парите отдавна са опукани.
  • 6 Инспектор Дю дю

    32 4 Отговор
    Не му завиждайте, този няма да ги харчи тези пари, прецакал се е, щот не е много умен! Ако изобщо е в чужбина е за да работи и да не го търсят за парите, но не и да ги харчи, както наивниците си мислят! Обикновено ортаците на такива ги прецакват почти веднага, а ако не има хора, които не забравят или са алчни. Парите, ако са изобщо са налични са "горещи"!
  • 7 мъдър

    32 2 Отговор
    Такива работи ,както и ходенето в WC се извършват само ...САМ ! Ортаци не трябват ! Иначе 1 500 000 за 10 години,въпреки инфлацията -дори и депутат 3 мандата да си бил - невъзможно е да се изкарат - камо ли ..."спестят" .
  • 8 Селянин

    20 7 Отговор
    Тези пари никога не са били негови. И на който са ще си ги търси.
  • 9 654

    10 14 Отговор

    До коментар #4 от "456":

    Май слушаш и ти "Хоризонта" с амбреажкото гласче на Волгина -ха-ха-ха...
  • 10 Петър

    16 1 Отговор
    Тия майни ,братче, само далавери и нечестни сделчици ги вълнуват. Много ги бива и да послъгват така както арабите го правят -за добро утро.
  • 11 Изработил си ги е

    16 2 Отговор
    със здраве да си ги харчи...
  • 12 Бай Иван

    12 2 Отговор
    А може просто да го е направил, за да плати за живота си на някой и сега да няма нищо!
  • 13 пппп

    24 2 Отговор
    Каква беше тая статия бе, 21 минути я четох?? После се чудите, защо само заглавията четеме

    Коментиран от #19

  • 14 радио Ереван

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "456":

    Радио Ереван друго казва: АЗОВ НЕ Е взел за заложник български кораб. Съдбата на екипажа е известна.
  • 15 пппп

    6 4 Отговор
    Той в момента е в голяма опасност за живота си ! Ако се махне от България ще направи най добре, но как ще изнесе парите? Аз не бих постъпил като него за милион и половина! Сеободата за мен е най важна

    Коментиран от #17

  • 16 г-н

    7 1 Отговор
    Фирмата на гербраса маноил манов ги обучава тия мутренски подлоги и след печалбата ги екзекутират мутрите в затвора
  • 17 маргинал според Горанов

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "пппп":

    Не се притеснявай , срещу 10-20% аз ще му ги изнеся в каквата валута си ги пожелае .За "кожата си" - сам да си мисли ,къде ще я скрие ....
  • 18 Соросоид

    10 5 Отговор
    1.5 милиона са 30К банкноти от 50 лв, усреднено (вероятно парите в чувалите са дребосък от 10,20 лв. и 50-100 лв.). Това е тежест около 30-40 кг. хартия. Банкнота от 50 лв. тежи 1 гр. Колкото и Жоро да е здрав физически, 30 кила по баирите не се носят лесно. Особено ако е под стрес и няма време. Та търсете някъде в близост до пътищата, от където е минал с колата. Ако парите са в България, разбира се и няма съучастници. За 10 дни криене може да се мине граница по кози пътеки, все пак има военна подготовка.

    Коментиран от #22

  • 19 Учил и завършил висше през 1983-та

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "пппп":

    Явно си младо момче и не си учил и "чел" ,както по "мое време" ...Във всичко що трябваше да четем имаше (както се изразяваше мой преподавател) ..."МНОГО ШУМА" ...Караш по диагонал и метеш "ШУМАТА" и внимаваш да не изтървеш "монетата" скрита между нея :)))
  • 20 Животът те първа става черен

    6 8 Отговор
    Жоро Инкасото ще съжалява, че е на свобода, ще бъде измъчван докато не каже къде или в кой са парите, а в най добрият вариант ще бъде посетен от собственика на милионите....
  • 21 Геша

    8 7 Отговор
    До няколко седмици Жоро Крадеца ще е труп!!! Говори се, че го чакат само да се прибере от затвора
  • 22 456

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Соросоид":

    Изпускаш, че е бивш командос и 30-40 кг не би трябвало да му е проблем
  • 23 Бребре

    0 0 Отговор
    Много пишене много чудо никаква пряка реч хи хи хи
  • 24 Анонимен

    6 1 Отговор
    А не ви ли е идвало на ум идеята че през границата с Гърция минава,заравя ги или ги крие някъде връща се и се предава после си ги прибира и никои не го подозира там,възможно е и така.