11 Април, 2022 19:18 1 208 7

Втора проверка на ремонт в "Александровска" отива в прокуратурата

  • проверка-
  • александровска болница-
  • прокуратура

През декември 2019 г. са сключени два договора за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи между УМБАЛ "Александровска" ЕАД и МЗ, на стойност над 3 млн. лв., като изпълнителят - УМБАЛ се задължава в срок до 31 януари 2020 г. да проведе обществена поръчка по ЗОП

Втора проверка на ремонт в "Александровска" отива в прокуратурата - 1

Служители на отдел "Икономическа полиция" в ГД "Национална полиция" са извършили проверка във връзка със сигнал за сключен от предходното ръководство на УМБАЛ "Александровска“ ЕАД договор през 2020 г. за ремонт в сградата на една от клиниките. Поводът за това са отпуснати целеви финансови средства от Министерството на здравеопазването, съобщават от МВР.

Заради установени нарушения, от МВР ще изпратят резултатите от проверката към прокуратурата. Ето какво пишат от министерството:

"През декември 2019 г. са сключени два договора за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи между УМБАЛ "Александровска" ЕАД и МЗ, на стойност над 3 млн. лв., като изпълнителят - УМБАЛ се задължава в срок до 31 януари 2020 г. да проведе обществена поръчка по ЗОП. На практика обаче, обществената поръчка е обявена на 6 февруари 2020 г., а решението за избора на изпълнителите по ЗОП е обявено на 8 юли - закъснение от почти половин година в нарушение на срока по двата договора. Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили договор за разходване на споменатите средства с търговско дружество с предмет строително-ремонтни дейности по сграда на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Съгласно договора, на дружеството е била преведена авансово сума в размер на 596 620, 94 лв.

Същевременно, в периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати.

Установеното нарушение на срока по сключените договори с Министерство на здравеопазването налага средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. МЗ е изискало от УМБАЛ "Александровска" ЕАД в едномесечен срок да възстанови изцяло преведените финансови средства по двата договора. На искането на УМБАЛ търговското дружество - Изпълнител да възстанови преведения аванс в размер на 596 620, 94 лв. е получено възражение с аргумент, че неизпълнението е по вина на Възложителя, тъй като Изпълнителят е имал готовност да изпълни ремонтните дейности.

Във връзка с установените по документи факти, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в СГП с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219 от НК.

В рамките само на седмица това е втора приключена от ГДНП проверка, свързана с УМБАЛ "Александровска". Припомняме, че при първата проверка заключението на разследващите бе че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително ремонтните дейности".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Ботоксът

    7 2 Отговор
    не спира да бълва змии и гущери , мазнейки се бъдева и надявайки се , да остане сух ! Ееее , няма как да стане , Убавице , позор за читавото лекарско съсловие !
  • 2 ботокса

    6 1 Отговор
    Мишките -професори- крадци се крият в парламента за да не влязат в затвора !!!!
  • 3 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    Затвор за гейчето Ангелов!
  • 4 Помнете историята!

    4 0 Отговор
    Гея с оскубаните вежди трябва да бъде дълбоко разследван!!
  • 5 малушев от пирогов

    2 0 Отговор
    Ау искат да ни бият ! Това е посегателство над нашето гей - братство масонска ложа където активно членуваме крадци , мошеници , професори , натегачи , слагачи , кариеристи , садисти , психопати , мародери , партийци , а бе елитът на Чалгария - Народна Република Абсурдистан.
  • 6 фъфлеко Дилов

    2 0 Отговор
    Найс , а ? Мазнико с ботокса и изкубаните вежди е реномиран професор , с депутатски имунитет , гейтак и опитен опитен политически акрабат !
  • 7 Бай Ставри

    1 0 Отговор
    Костадинке можеш да се стегнеш вече отзад.Чакам те