Last news in Fakti

23 Април, 2022 10:47 955 7

Честаме международния ден на книгата

  • юнеско-
  • книга-
  • авторско право-
  • честване-
  • дата

Датата е обявена от ЮНЕСКО на 23 април 1995 година

Честаме международния ден на книгата - 1
Снимка: БГНЕС

През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право. Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 г. от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Този ден бележи рождението и смъртта на много други бележити автори. Според Юлиянския календар, на 23 април 1564 г. е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар на тази дата, освен Мигел де Сервантес този свят напуска и Инка Гарсиласо де ла Вега.

Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право. С отбелязването на такъв ден от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите на всяка книга.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милиционер

    7 0 Отговор
    тони, първо погледнете в slovored.com
  • 2 £€¥√

    6 2 Отговор
    Че кой чете вече книги..
    Днешното поколение не знае какво е Под игото на Иван Вазов всеки хванал таблета и телефона по цял ден

    Коментиран от #5

  • 3 Пич

    11 0 Отговор
    Международен ден на книгата , ама го " честат " !!!??? След малко " Факти " ще поправят заглавието , но първите от нас ще видят , че сътрудниците им , много " четат у уважават " книгите !!!
  • 4 цифров рай

    4 0 Отговор
    дигиталната ли?
  • 5 🎸🎸🎸🎸🎸

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "£€¥√":

    Има хора който четът книги , и то млади хора .Имам млади колеги на по 20 и нещо години който обичат да четат книги макар да са само 5 човека на кръст поне има закакво дави говоря с тях . Не са като другите чалга футбол и нищо друго, забили поглед в телефона или таблета и не се интересува от нищо.
  • 6 Роза

    3 1 Отговор
    "Не ги оставяй да потънат в прах,захвърлени из шкафовете стари!Не се разделяй никога от тях-от книгите-добрите ни другари!"Стихчето е от Леда Милева.То е духовно завещание на поетесата към следващите поколения.Радвам се,че останах вярна на любовта си към книгите през целия си живот.Тези,които ги пренебрегват,остават за цял живот духовно бедни и ограничени!
  • 7 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор
    "Гладна ли си ?"❓ Така питаше учителката ми когато някоя мома "ядеше" буквите ‼️‼️‼️