Last news in Fakti

18 Септември, 2022 11:57 9 449 32

И тази година няма кой да направи помен за актьора Георги Георгиев-Гец

  • георги георгиев-гец-
  • помен-
  • годишнина

В забрава и разруха е потънал и родният дом на звездата от „Селянина с колелото“

Поредна годишнина от смъртта на легендарния актьор Георги Георгиев-Гец премина, без никой да остави цвете на гроба му. Дирите на внуците му се губят, а синът му Данаил пък е в Америка и от 26 години не е стъпвал в родната си страна, пише вестник "Ретро".

Гец ни напусна на 2 септември 1996 г., няколко месеца след като през април същата година е покосен от инсулт на сцената на Старозагорския театър и изпада в кома. Погребан е на Централните гробища в София. По-малкият от двамата му синове – Данаил, си идва последно за опелото му и оттогава България явно е затворена страница за него. Дани Гец заминава за Щатите още през повратната 1989 г. заедно с жена си Адриана. Пристигнали в Лос Анджелис със скромните 1000 долара в джоба, един куфар с дрехи и баскитара. Макар синът на актьора да завършва музикалния колеж „Бъркли“, му се наложило дълго време да работи като продавач в магазин за дискове, бояджия, рецепционист в мотел, куриер, зидаро-мазач на строеж, шофьор за доставка на хляб, басист, пианист, копист, оркестратор, докато стане известен композитор на холивудски продукции. Сега с жена му Адриана са прочути имена в киногилдията зад Океана. Тя е филмов продуцент, а Дани Гец е участвал в създаването на музиката на някои от най-мащабните и известни филмови продукции, като „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Кинг Конг“. Писал е музика и за сериалите „Приятели“ и „Всички обичат Реймънд“. Със съпругата му имат един син Мартин, който също е музикален талант. Той е единственият внук, който Гец приживе успява да види. В Америка с жена му Цена гостували веднъж, година преди той да почине.

През 2015 г. пък издъхна по-големият син на актьора – Иван Георгиев-Гец, който бе известен филмов режисьор. Той си отиде внезапно едва на 57-годишна възраст заради силен вътрешен кръвоизлив. Иван е баща на три деца – Станислав от първия му брак и близнаците Деница и Георги от втората му съпруга. Нито един от тях обаче няма щастието да се познава с великия си дядо.

В забрава и разруха е потънал и родният дом на звездата от „Селянина с колелото“, който се намира в бившето село Разпоповци, днес квартал на балканския град Елена. Домът на Гец е напълно запуснат, а идеята да се превърне в музей на негово име е забравена. До разпад вилата стигнала заради недобросъвестни квартиранти, а на нея няма поставена дори паметна плоча, която да напомня, че там е роден и израснал един от най-талантливите ни актьори.

От общо 300 филма, снимани от 1951 до 1990 г., Гец е играл в над 70 от тях. Шест пъти е вземал награда от варненския кинофестивал. Имало е случаи, в които е бил зает с над 20 представления в театъра, а в същото време е репетирал и се е снимал във филми. За съжаление, последните години от живота му са тежки. Той посреща като голяма обида пенсионирането му от Народния театър, където е играл цял живот и изкарва дните си на ръба на мизерията. Макар и приет от третия път във ВИТИЗ, Георги Георгиев-Гец записва името си със златни букви в българската история, а 26 години след смъртта му единственото, което напомня за него, е малката улица в покрайнините на София, носеща името му.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега

    85 15 Отговор
    наблягаме на укрите !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 го шо

    111 2 Отговор
    велик актьор! поклон.

    Коментиран от #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Неда

    104 1 Отговор
    Да бъде светла паметта му. Да почива в мир! Поклон пред артиста!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БЪЛГАРИН

    107 5 Отговор
    Най-лошото племе сме,ще величаем грабители като Иван Костов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова и много, много други,но такива ВЕЛИКИ ХОРА КАТО ГЕЦ,ПАРЦАЛЕВ, КАЛОЯНЧЕВ, МУТАФОВАспирам защото ще забравя някой от тези ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ . Хора трябва да се ЗАСРАМИМ, дайте да не разчитаме на продажни политици

    Коментиран от #11

  • 8 сила

    81 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    300 филма за 39 години......а за 32 години 0 .........а тия 300 още се гледат
  • 9 Боруна Лом

    80 1 Отговор
    БРАВО НА ВЕНЕЛИНА! ЖАЛКО ЗА КЪСАТА НИ ПАМЕТ! ПОКЛОН!
  • 10 БЪЛГАРИН

    82 4 Отговор
    Има едно предаване "Гласът на България",но пеят на английски,предлага това да не се излъчва по национална телевизия.Другият вариант е "Гласът на Англия".Продажна нация сме.Хора ще останем само територия,държава няма да има.
  • 11 сила

    91 1 Отговор

    До коментар #7 от "БЪЛГАРИН":

    Геца отвъртя страшен шамар на пияния Владко Живков и Тато си замълча и нареди на хората от УБО да изхвърлят сина му от тържеството......а демократката баба Елка Константинова реши да го пенсионира и унижи пред колегите му
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мъка мъка

    51 1 Отговор
    Тогава да плати на някоя фирма поне да поддържат гроба.Опело сега поне е лесно.По интернет превод и така а и съюза на артистите все пак може нещо да свърши да не говорим за отдел култура в общината
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Роза

    73 0 Отговор
    Благодаря на Факти, че припомня името на големия актьор.Помнят го само от по-възрастното поколение,на по-младите името му нищо не им говори.Имахме таланти наистина,но някога!Така и ще си отидем с носталгията по истинското българско кино!От съвременните актьори не виждам нито един с таланта на Гец.А една държава без духовни ценности -отпиши я!
  • 16 Tърновец

    38 2 Отговор
    Аз уважавах Гец а Холивуд значе глобализация многокултурно общество и разруха на национална история и култура, а с пари оттам се спонсорират политици които правят войни след това
  • 17 БАРС

    67 1 Отговор
    Да наистина ВЕЛИК АКТЬОР!Това поколение актьори мога спокойно да кажа че са по велики от сегащното поколение актьори в България..Вечна му памет!
  • 18 Чалгария, сър

    54 1 Отговор
    Докото избирате "културни" министри като Наско, така ще е. Гилдията на актьорите се е снишила и ги няма никакви да просвещават народа прост😂😂😂 Затова такива велики актьори като Геца, Парцалев и много други тънат в забрава. Да не забравяме и уникалният Димитър Талев, чиято къща струва само 100 хиляди, ама няма кой да ги даде. Щтото съселите трупат пачки, като си правят просташките реалити, а 80% -товите на Иво Христов ги зяпат в захлас!!!Срам, срам и тъга.....

    Коментиран от #24

  • 19 Доротея

    40 0 Отговор
    И кой Ви забранява да го споменете с някой филм с негово участие!? Например ,,Осмият"! Или съвсем млад в ,,Наша земя" от 1952 г....

    Коментиран от #23

  • 20 Механик

    54 0 Отговор
    Те, внуците сега наблягат на шарени парцалки, прайдове, тротинетки и смяна на пола.
    Няма да си губят времето да почетат дядо си, я!
  • 21 Искахте демокрация

    54 4 Отговор
    Искате чиста и подредена държава, а я имахте преди 33 години. Тротоарите и улиците бяха чисти и здрави, на гробищата нямаше тревка, за всяко село си имаше поп и оградите около гробищата се боядисваха, а сега анархия и всеки сам се оправя, както може.

    Коментиран от #29

  • 22 Протестиращ

    59 0 Отговор
    Продължавайте да пускате статии за джулки и ненормалници с тротинетки, пък после се чудете защо е така.
  • 23 Орел

    34 0 Отговор

    До коментар #19 от "Доротея":

    Сто пъти съм го гледал като малък. Да оставим идеологията, като артист беше велик!
  • 24 ¡¡¡?

    25 1 Отговор

    До коментар #18 от "Чалгария, сър":

    Подочувам, че родната къща на Гец в Елена/Разпоповци била пред самосрутване...Защо никой не я е направил къща-музей!!!? И ако се опитаме да направим сравнение - колко къщи-музеи се появиха м/у 1944 и 1989, и колко - след 1989!!!?
  • 25 Деб

    27 0 Отговор
    Филма Няма нищо по хубаво от лошото време в който участват най известните артисти като. Гец Коста цонев Климент денчев Тодор колев Елена райнова е класика в жанра. Такива филми никога повече няма да се родят от Български артисти. То вече няма и артисти има някаква пародия на смешници.
  • 26 Бакаловата Мичон,

    5 0 Отговор
    на твоя фенклуб ли да благодарим за минусите под коментарите!!!?
  • 27 Доротея

    10 1 Отговор
    Не нападайте младите артисти! Обидно е! Всеки се старае, кой талантлив, кой не толкова! Времената са различни, техниката, публиката, количеството, качеството, нравите! Поколението на Гец е щастливо, че се е появила телевизията и ги е направила известни! И преди тях е имало отлични певци и артисти, но нямало тези медии! Сега пък сте презадоволени и не ви е интересно... Младите имат проблем да изпълнят някои исторически роли, докато предните поколения артисти са се докосвали с живи участници или са съвременници на някои събития и не им е трудно да ги пресъздадат, както и облекло, речник, бит, импровизации! Гледах Нейчо Попов в един филм тези дни! Ами, то всяка молекула по физиономията му играе безупречно! Изключително! Лиана Антонова - ах, ах, ах....!

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да, искахме...

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Искахте демокрация":

    Искахме и да няма цензура, но... И под статията за Гец - леш... Само може да гадаем кой каква "обидна" истина е написал за днешните бездарни наследници на Г. Г. - Г. ... и не е минал "цедката"...
  • 30 Ал Бунди

    12 0 Отговор
    Ех..почивай в мир , Майсторе. Ти беше и си оставаш Велик. Прости ни ..ако можеш!!
  • 31 Пешо

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "го шо":

    Поклон ама като всичко в бг се затрива и се работи против нашата родна памен и интереси..
  • 32 Дончо Дончев

    0 0 Отговор
    Отдавна кмета на Стара Загора трябваше да сложи паметна плоча на залата на профсъюзния дом ,там където Гец игра при 5 градуса студ последният си спектакъл.А защо не и залата да носи негово име!