Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 09:39 1 932 7

Проф. Ивайло Христов представи новата си книга, посветена на Васил Левски

  • проф. ивайло христов-
  • книга-
  • васил левски

"Едва ли има по-известна и същевременно по-непозната фигура в нашата история от Васил Левски.", казва професорът

Професор Ивайло Христов представи новата си книга, посветена на Апостола на свободата Васил Левски.

От години професор Христов се вълнува от живота и делото на Левски. "Васил Левски - Драмата на избора" е неговата втора книга, посветена на Апостола, съобщава БНР.

"Едва ли има по-известна и същевременно по-непозната фигура в нашата история от Васил Левски. В българското национално съзнание той е „светецът на България“, оплодяващо начало и причастие за всеки българин. Народният поет Иван Вазов го поставя редом до Спасителя, а едни негов сподвижник, неизвестен по име, след залавянето му възкликва: „Нямаме втори Левски на света“. В него се събират най-привлекателните черти на възрожденския деец: революционна твърдост и душевна мекота; храброст и благородство; демократизъм и взискателност; нравствена сила и отдаденост на делото. Апостола е „българското чудо“, но кой е бил той всъщност, що за характер е носил, този, когото „селяните прости светец го зовяха“ – никой не знае. Без съмнение най-загадъчна е самата личност – човекът Васил Левски. Защото Апостола е интересен и с историята, която създава, но и с изборите, пред които е изправен. На тях е посветена тази книга!"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как така

    5 4 Отговор
    Не ми харесва портрета, изкривена му е устата......

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИНЖ

    5 0 Отговор
    Толкова много книги, чествания.... А не изпълняваме заръките на Възрожденците(вкл. и на Левски)!?

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хммм

    1 1 Отговор
    Руса коса, сини очи... истински българин!! Поклон!
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Как така":

    Левски се е отнасял много професионално към своята конспиративна дейност. Няма достоверен негов портрет. Дори в музеят му, в гр. Карлово, на снимките се виждат три различни образа. Кичурът от косата му пък, който се пази в параклиса към музея, не отговаря на нито един от портретите му. Дори на известната снимка, като участник в легията на Раковски, не е сигурно, че е той. Темата за образа на Левски е много обширна, дори има и издадена книга по нея.

    Коментиран от #7

  • 7 достоверни са

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Косата е истинска, портетът също.