Last news in Fakti

30 Март, 2023 11:08 1 364 9

Рут Колева с последен концерт и първа изложба

  • рут колева-
  • концерт-
  • изложба

„Това ще бъде последният ми концерт...или първият от много, но ще бъде нещо което поставя край... надявам се и начало.“- споделя Рут

Вълна от емоции предизвика новината за „последния“ концерт на Рут Колева. Очакваната дата е 17-ти май 2023 г., мястото най-авторитетната зала за качествена музика - „България“. Събитието Рут анонсира чрез своето място във Facebook.

"Преди 20 години реших, че музиката е това, което искам да правя в живота си. Трябва да призная, че това беше бурно пътешествие. Последните няколко години бяха формиращи и променящи живота ми. Чувствам се пълноценна и вярна, чувствам се удовлетворена, но не жадувам за внимание и прожектори. Не желая да бъда в центъра на всичко.
Да бъда на сцена и да изнасям концерти е моето най-щастливо време и пространство, моето убежище. Но имам нужда от промяна, от пренастройване.
Това ще бъде последният ми концерт... в този вид.
Или първият от многото.
Не знам.
Но съм спокойна, че съм намерила мир и знам какво съм.
Този концерт ще бъде неповторим и особен. Без претенции и лъскави костюми. Без глупости.
Просто музика."

Но защото при Рут никога не е „просто музика“ събитието пристига с ексклузивен бонус за ценители. Феновете може да очакват лимитирана плоча по случай 10 годишния юбилей на албума R U T H. Винилът пристига в луксозно издание отново, след като спечели множество международни награди и продаде 30 000 копия само в Япония.

ДИС/ХАРМОНИИ

Фотографска изложба на Рут Колева

5 - 23 април 2023

Откриване: 5 април, 18:00 ч.

Преди музикалното събитие на сезона Рут е готова да демонстрира друга, непозната страна от своите творчески интереси. Нестандартният ѝ поглед върху света ясно личи в кадрите на фотографската изложба „Дис/хармонии”.

„Дис/Хармонии” е заснета с цифров и аналогов апарат. Снимките са избрани сред многото, не заради екзотиката на непознатата дестинация (Виетнам, Америка, Мексико, Япония и др.), а защото в тях, Рут разпознава смисъл и връзка, намира странни аналогии между различни визуални елементи. Нейната фотография е пропита с чувство за хумор и усет към скрития ежедневен абсурд.

В изложбата са включени фотографски серии на спящи пътници в японското метро, на деца в естествената им среда, било то сред джунглите на Лаос, Виетнам, в ромската махала в Сливен или в комуна в Дания. Пъстри хора участващи в прайд или просто ходещи по улиците на Ню Йорк. Част от тези персонажи са нарочно търсени, след внимателно проучване. Така е създаден и кадъра на виетнамски музикант без очи. Образът му разказва за последствията от Виетнамската война след употребата на химически оръжия.

Рут Колева запечатва лицата на обикновенните хора, в привидно-ежедневни ситуации. Зад тях е скрит проницателен психологичен поглед. Сякаш самата тя успява да види отвъд снимката, смисъла на житейската ситуация и достигне до онова, което е най-важното: до човека.

Личната история на Рут и фотографията започва още през 2004 г. Тогава тя е едва на 15 години и търси начин да получи достъп до бекстейдж на музикални събития. След години, около образованието си по “Медии и комуникации” в Холандия, използва фотографията за да разкаже за социални явления, които привличат вниманието ѝ. През последните години Рут снима по време на случайни или нарочни пътувания. Тя често, предварително проучва своите обекти, издирва ги, друг път импровизира в странни ситуации, водена от интуиция. Не се плаши от скъсяването на дистанцията, от това да насочи камерата си към лицата на непознати. Да започне разговор. Тя не режисира и не наглася кадрите. Животът е този, който подрежда образите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драгкуин парти за 80к

    18 0 Отговор
    ПедеругКолеff
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАХАХА

    17 1 Отговор
    Изхождащата се върху мемориала на жертвите ! Всички такива не ставащи за нищо друго или стават певачици и художници или актриси , визирам и посинената актристохудожничка ,а от днес и чалгарица бивша пулевица артистка.
  • 4 Рут Колева

    1 13 Отговор
    ...е великолепна певица и артист!!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Читател

    10 0 Отговор
    То само с цици не става трябва и акъл.

    Коментиран от #9

  • 6 Срутю Колюв

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рут Колева":

    Великолепно чувство за хумор❗🙌🙌🙌
  • 7 Соваж бейби

    4 1 Отговор
    Не я познавам сефте чувам за това момиче определено няма стил много кофти облечена и стази червена коса като клоун ужас и червилото направо в някой филм като Конжуринг !Онова там зад нея да не е някой от партизаните на Меланшон или вандалите на Маринка ?!И това е човек" артист "?!
  • 8 Малко

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рут Колева":

    Плоско пее, плоско мисли и ме съмнява нещо друго да определи фотографиите и..
  • 9 Къде

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Видя цици?? КЪДЕ?!